Connect with us

Politica

Senatorul PNL Botoşani Costel Şoptică participă la Chişinău la a şasea reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României (CCIE)

Published

on

costel soptica1

Preşedintele PNL Botoşani, senatorul Costel Şoptică, face parte din delegaţia Parlamentului României care participă, astăzi şi mâine, la reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României (CCIE), desfăşurată la Chişinău.

Cu acest prilej, delegaţia Legislativului român a fost primită în această dimineaţă de Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă. A urmat o întâlnire cu co-preşedintele din partea Republicii Moldova a CCIE, deputatul Gheorghe Mocanu, precum şi cu ceilalţi membri ai Comisiei. Pe parcursul zilei de astăzi în programul vizitei s-au mai aflat şi alte întâlniri cu reprezentanţi ai Parlamentului ţării surori, iar în cursul serii o întrevedere a membrilor Comisiei din cele două ţări cu vicepreşedintele Iurie Leancă.

Senatorul Costel Şoptică face parte din această Comisie începând cu data de 1 martie a.c., din momentul constituirii acesteia la nivelul Parlamentului României în această legislatură. Întâlnirea din aceste zile de la Chişinău este cea de-a şasea reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României Comisiei(CCIE), următoarea urmând a se desfăşura în toamna acestui an, la Bucureşti.

Protocolul de colaborare şi Parteneriat între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, a fost semnat de Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, în data de 27 aprilie 2010. Prin acest document, cele două Parlamente s-au angajat să sprijine amplificarea şi consolidarea relaţiilor politice, economice, ştiinţifice, culturale dintre România şi Republica Moldova. Activitatea de coordonare şi implementare a Protocolului de colaborare şi parteneriat a intrat în responsabilitatea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană, cu caracter permanent, alcătuită din membri ai Comisiilor de politică externă, Comisiilor pentru afaceri europene şi altor comisii relevante din Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

„Înfiinţarea Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, precum şi dialogul consistent, deschis care s-a desfăşurat în cei cinci ani de activitate, confirmă apropierea tot mai strânsă dintre cele două Parlamente şi interesul pentru asigurarea unei continuităţi a agendei bilaterale. Mesajul meu a fost acela de identificare a celor mai aplicabile decizii comune pentru apropierea dintre cele două ţări dincolo de nivelul declarativ-instituţional, deoarece sunt convins că statul român poate face mult mai mult decât în prezent pentru direcţionarea Republicii Moldova spre un drum pro-european. Provenind din Botoşani, judeţ aflat la graniţa cu Republica Moldova, sunt în contact direct cu doleanţele cetăţenilor moldoveni, fiind încredinţat că retorica pro-rusă promovată la nivel naţional de conducerea statului moldovean nu are o aderenţă foarte mare în rândul populaţiei. Voi milita în viitor pentru deschiderea Republicii Moldova spre România, şi implicit spre Uniunea Europeană, iar CCIE va avea un rol activ în acest sens”, a subliniat senatorul PNL Costel Şoptică.

Biroul de Presă al Senatorului PNL Botoşani Costel Şoptică, 26 iulie 2017

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad