Connect with us

Administratie

INTERVIU. Dumitru Chelariu: „Un senator consumă cât veniturile comunei mele pe un an, doar pentru a emite nişte comunicate de presă de doi bani”

Published

on

 

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla şi totodată preşedintele Asociaţiei Comunelor din Judeţul Botoşani, le solicită parlamentarilor din PSD şi PNL, prefectului şi directorilor de instituţii, să treacă la treabă şi să renunţe la jocurile de imagine. El susţine că administraţiile locale se confruntă cu mari probleme iar instituţiile statului le pun piedici în implementarea proiectelor.

– Cum comentaţi evenimentele politice din ultima vreme şi atitudinea politicienilor botoşăneni în acest context ?

– E foarte greu să-ţi poţi exprima un punct de vedere ca primar al partidului aflat la putere care trece prin astfel de ipostaze. Prefer să mă abţin şi să revin  la aşteptările pe care le are populaţia de la noi şi de la ei. Programul de guvernare este mai mult decât îndrăzneţ iar aceste evenimente nu fac decât să pună beţe în roate bunului mers al lucrurilor. Evident că parlamentarii botoşăneni au votat alături de echipă. Şi eu am deseori păreri proprii foarte critice în cadrul echipei însă încerc să fac mereu ce este spre binele echipei şi nu pentru destabilizarea acesteia. Se pare că am avut dreptate că nu e bine doar să lauzi aşa în neştire fără argumente iar mai apoi să revii şi să fii în postura ingrată de a-ţi cere scuze pentru că ai gresit. E mai bine să fii bine ancorat în realitate, cu bune şi rele.

– De ce spuneţi şi rele? Partidul face şi lucruri rele?

– Programul de guvernare este atât de complex şi de îndrăzneţ încât multe puncte din acesta se vor comprima, nu vor putea fi dezbătute obiectiv şi vor aparea greşeli precum este şi abordarea aceasta privind legea salarizarii unice, referitoare la administraţia publică. Am participat în calitatea de preşedinte al Filialei Judeţene Botoşani a ACOR, la Adunarea Generală a Corpului Profesional al secretarilor comunelor din România în sesiune ordinară, precum și a Consiliului director al Asociației Comunelor din România în ședință extraordinară, între 18 și 20 iunie 2017, la Bucuresti, unde s-a dezbătut foarte detaliat acest subiect. Urmarea acestor analize şi dezbateri a fost  un memoriu adresat Avocatului Poporului  unde se fac nişte solicitări obiective de corectare a legii. Este important ca toate structurile asociative să-şi aducă aportul la corectarea eventualelor greşeli. Şi nu doar la Legea salarizarii unitare au fost dezbateri aprinse… Există şi alte acte normative care vor avea o aplicabilitate puţin predictibilă şi posibile efecte negative. Important este că după atâţia ani de pasivitate se încearcă implementarea unor legi aşteptate. A sta pe margine şi a critica e foarte uşor. Mai greu este să treci la fapte, să-ţi însuşeşti şi să susţii ceva în care crezi.

– Aţi avut păreri critice la adresa unor persoane nominalizate de PSD  în diferite funcţii şi chiar la adresa prefectului. De unde vine această poziţie contradictorie ?

– Am spus şi repet, programul acesta de guvernare înseamnă nu doar o înşiruire de idei pe hârtie, înseamnă o muncă colosală şi resurse umane pe măsură. Vor veni câteva sute de proiecte în judeţul Botoşani ce vor viza reparaţii de şcoli şi grădiniţe, dispensare medicale, alimentări cu apă şi canalizare, modernizări de drumuri etc. Mă refer la PNDL 2. La asta mă refer când spun că nu este loc pentru amatori sau „paraşutaţi” politic.

– Ce vă nemulţumeşte?

– Vă dau doar un exemplu minor: Am fost convocaţi de către prefect la Dorohoi pentru a ne spune greutăţile, unor şefi de deconcentrate, deşi acţiunea era clară de a arunca puţin praf în ochi, un joc de imagine, poze şi comunicat de presă.  Întâmplător una dintre primării a avut a doua zi  de luat un aviz de la DSP. Dacă până acum acesta se emitea în două-trei zile i s-a spus că respectivul aviz o să se obţină în cca 2 săptămâni. Ba mai mult, i-au fost ceruţi şi indicatorii tehnico-economici şi nu mai ştiu ce bazaconii. La ce foloseau aceşti indicatori tehnico-economici nu ştiu. Când avizele aferente unei investiţii vitale pentru comunitatea ta înseamnă aceşti timpi de aşteptare vă asigur că se duce de râpă totul în acest ritm. Evident că respectăm legea dar acolo unde este posibil trebuie să facem tot posibilul să nu blocăm investiţiile trăgând de timp. Deci aţi văzut ce înseamnă efectul unei întâlniri “constructive” intermediate de domnul prefect.

Nu ştiu cum a fost posibil “ïmportul” unui personaj aşa valoros de la Brăila pe acest post de director. Singura mea explicaţie este că aduce un aport la bunul mers al retelei hoteliere de la Botoşani, pentru că statul plăteşte hotelul personalului detaşat în astfel de posturi. Cam aşa stau lucrurile… mult formalism,  multă teorie iar când ajungem la fapte, lucrurile se complică foarte mult.

– Una dintre problemele majore în judeţul Botoşani o reprezintă porcii mistreţi…

– Prefectul a chemat factorii implicaţi, au făcut o poză şi au dat un comunicat. De la comunicatul acela s-au speriat toţi porcii mistreţi şi s-au ascuns fără urmă. Îmi amintesc aici şi de domnul senator Şoptică în perioada când activa în Comisia de Agricultură, cum spunea el că dărâmă munţii pentru a rezolva această problemă. Acum este în opoziţie, nu mai numără porcii sau distrugerile, stă atent cu degetul pe Programul de guvernare şi anunţa atunci când se sare vreun rând. El şi-a făcut datoria faţă de popor, a intrat în era comunicatelor precum colegii mei. Totuşi ţin să subliniez că e foarte costisitor un senator care consumă cât veniturile comunei mele pe un an doar pentru a emite nişte comunicate de presă de doi bani. Le amintesc tuturor că reprezintă cetăţenii judeţului Botoşani şi au fost aleşi pentru a aduce un pic de mai bine în acest colţ de ţară.  Comunicarea faţă în faţă este foarte constructivă, nu daunează… conditia este să fii în stare să înţelegi… să fii capabil şi să-ţi dai toată silinţa să rezolvi.

– Ce credeţi că se va întâmpla în perioada următoare? Se va schimba ceva odată cu venirea noului guvern?

– Perioada următoare va fi foarte importantă din punctul de vedere al relaţionării dintre UAT-uri şi instituţiile deconcentrate.  Capacitatea noastră administrativă lasă de dorit şi de aceea avem nevoie mai mult ca oricând de sprijinul specialiştilor şi nu în ultimul rând de cel al aleşilor de la toate nivelurile, acest ajutor constând în fapte nu în comunicate de presă. Exemple de “bune practici” aş mai avea destule însă nu aş face mai mult decât o recomandare, fără evaluare, celor care nu sunt în stare să facă faţă unor funcţii importante: să se bucure că au înscris în CV o titulatură înaltă şi să meargă acolo unde activitatea lor nu poate obstrucţiona programul indrăzneţ al unui partid, în speţa al PSD-ului. Unii se mai închid în birou şi înghit cheia dar sunt soluţii şi pentru ei. Nimeni nu e de neînlocuit. Avem probleme serioase cu titlurile de proprietate greşite iar comisia judeţeană pare în colaps. Avem probleme în relaţionarea cu ANAP-ul fapt ce duce la mari întârzieri în adjudecarea licitaţiilor. Avem întârzieri în implementarea cadastrului general deşi ANCPI  a lansat unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din ultimii 20 de ani, care îi ajută atât pefermieri, cât şi pe oamenii de rând.

Avem probleme financiare serioase privind salarizarea personalului şi asigurarea cheltuielilor neeligibile care ar putea pune in pericol implementarea proiectelor deja contractate şi lista ar putea continua. Nu înseamnă că aşteptăm să ne rezolve altcineva treburile iar noi la rândul nostru să dăm comunicate de presă. Vrem doar o colaborare adevărată cu rezultate.

– Participaţi la alegerile ce vor avea loc în cadrul filailei judeţene a PSD?

– La un prim impuls m-am înscris în cursă dar nu voi mai participa. Nu vreau să le mai dau colegilor bătai de cap, să caute soluţii precum au cautat cei de la centru pentru Grindeanu. Prefer să gândesc şi să mă exprim liber deşi asta nu se încadrează în disciplina de partid în general. Unii se îmbată cu puterea şi au tendinţa de a transfoma partidul în SRL fapt pe care l-am detestat mereu. Până acum pot să spun, păstrând proporţiile, eu am avut dreptate şi echipa a greşit. Sper ca mai departe echipa să fie solidă şi să nu greşească. Lucrurile importante se realizează doar de către o echipă unită susţinută de cât mai multe realizări din Programul de guvernare.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad