Connect with us

Administratie

Ministrul Tineretului şi Sportului a fost trezit la realitate de un director din Botoşani: “Sportivii se duc la împinge tava pe la gară… Nu avem buget. Se pierd valori”

Published

on

ministru dunca (6)

Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului a venit astăzi la Botoşani. În jurul orei 9.00 a avut o întâlnire, în sediul Prefecturii, cu conducătorii instituţiilor şi cluburilor sportive din judeţ după care s-a deplasat la Sala Polivalentă Elisabeta Lipă, la deschiderea unui turneu naţional de lupte.

La întâlnirea de la Prefectură, ministrul Tineretului şi Sportului le-a vorbit celor prezenţi despre creşterea salariilor cu 20% la personalul din cadrul ministerului, despre descentralizare şi planurile sale cu privire la legea sportului şi legea sponsorizării.

ministru dunca (7)“Sper că ordonanţa de urgenţă, de modificare a legii sportului, să vină în sprijinul sportului. În momentul de faţă, sportul este cel mai bun ambasador pe care îl are  o naţiune iar sportivii de performanţă sunt nişte modele de urmat. Eu sunt un partener al sportului, al tinerilor. Toţi factorii decizionali trebuie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii pentru a aduce sportul unde a fost cândva. Acum două zile, printr-o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi doamna ministru Olguţa Vasilescu, am reuşit să mărim cu 20% salariile angajaţilor din subordine. Sunt undeva la 2900. 52% aveau salariu minim pe economie. Nu poţi să ceri performanţă de la un antrenor care are 1500 de lei, nu are sâmbătă, duminică. Trebuie să ne gândim foarte bine la acel proiect de descentralizare. Dacă ministerul nu are bani să investească, trebuie să vedem dacă administraţia locală, Consiliul Judeţean, îşi poate permite să investească în aceste baze pe care le avem. Mai avem şi tabere”, a spus Marius Dunca.

“În urma controalelor făcute de Curtea de Conturi, una era la Ploieşti, altceva la Craiova, altceva la Timiş. Le este frică primarilor sau aparatului din primărie să mai semneze finanţarea sportului. Trebuie să scot un ordin comun MTS, Ministerul Muncii. Săptămâna viitoare apare ordinul şi liber la sport. Mai avem până la legea sportului. Trebuie să vorbim şi de legea sponsorizării. Legea sponsorizării am dat-o spre mediul de afaceri, cum o văd ei. Trebuie să prioritizăm federaţiile unde avem rezultate, unde avem antrenori. Trebuie să fim foarte atenţi la sportul de masă”, a adăugat ministrul Tineretului şi Sportului.

Ulterior, o parte dintre cei prezenţi au început să îi mulţumească ministrului pentru că a venit la Botoşani şi să spună că totul totul merge bine, că se lucrează excelent. Singurul care l-a trezit la realitate pe ministrul Dunca a fost Ioan Huncă, directorul Liceului cu Program Sportiv. Acesta i-a spus ministrului care sunt problemele reale cu care se confruntă sportul din Botoşani şi nu numai precum şi ceea ce ar trebui făcut.

ministru dunca (11)“Noi suntem cei care producem talente, creştem copii pentru sportul de performanţă, participăm pe două calendare sportive, ale Ministerului Educaţiei şi ale MTS-ului. Nu primim niciun ajutor din partea federaţiilor şi a Ministerului Sportului. Federaţiile ne taxează an de an, schimbă carnetele de legitimare, taxe de înscriere, taxe pentru secţie, vize. Anul acesta am plătit 36 de milioane la Federaţia de Atletism iar la Federaţia de Lupte 75 de milioane. Noi avem copii la loturi. Cheltuielile de transport şi echipament trebuie asigurate de către club. Nu este normal. Atâta timp cât copilul reprezintă ţara, nu este normal. Noi primim bugetul de la primărie. Eu am nevoie de 400.000 şi primesc 200.000. Nu spun de cluburile dumneavoastră departamentale care primesc cât au nevoie. Mergem cu minim la masă. Sportivii liceului se duc la împinge tava pe la gară iar ceilalţi sportivi au condiţii. Vrem performanţă la fel. Profesorii-antrenori din liceele sportive şi cluburile sportive şcolare au acelaşi salariu ca profesorul de educaţie fizică care sâmbătă şi duminică este în week-end. Nu este normal. Domnul Păunescu de la Ministerul Educaţiei ştie, trimiteţi propuneri… Eu nu mai trimit. Am trimis propuneri de ani de zile”, a spus Ioan Huncă.

“Noi în fiecare primăvară facem trasee în judeţ, în fiecare şcoală, facem selecţii dar ne lovim de partea financiară. Nu avem nicio bază legală şi nici buget să le dăm cazare şi masă copiilor talentaţi. Se pierd valori. Să-mi dea Federaţia de Lupte 30 de burse, numai cazare şi masă. La două-trei luni să facă meciuri de verificare. Federaţiile pot ajuta. Exact cum s-a dat la şcolile profesionale. Se alocă masă şi cazare gratuită pentru cei care urmează şcolile profesionale. De ce nu s-au băgat aici şi sportivii de performanţă. Să vedeţi atunci performanţă”, a adăugat directorul LPS Botoşani.

Ministrul Tineretului şi Sportului părea rupt de realitate şi nu prea îi venea să creadă ceea ce auzea de la directorul LPS Botoşani. “Să faceţi lucrul acesta în scris”, “Eu încerc să rezolv problemele pe care le am la ministerul meu”, “Aveţi soluţii de rezolvare, aveţi o viziune cu să facem”, „Nu pot să rezolv toate probleme, încercăm uşor, pas cu pas”, au fost reacţiile ministrului în timp ce i se prezentau problemele reale ale sportului.

La finalul întâlnirii, i-a întrebat pe cei prezenţi dacă îl vor sprijini să realizeze un program asemănător Daciadei din vremea comunismului.

„Ce ziceţi de un program România în mişcare, noi îl avem în programul de guvernare. Toată lumea a criticat Daciada iar acum toată lumea îmi cere să organizez Daciada. Dacă vin cu un program de genul acesta, mă sprijiniţi? Vă implicaţi? Lucrez la un program acum în care implicăm primării, consilii judeţene, implicăm pe toată lumea”, a conchis Dunca.

ministru dunca (1) ministru dunca (9) ministru dunca (8) ministru dunca (5) ministru dunca (4) ministru dunca (3) ministru dunca (2) ministru dunca (12) ministru dunca (13) ministru dunca (14) ministru dunca (15) ministru dunca (16) ministru dunca (17) ministru dunca (18)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad