Connect with us

AGRICULTURA

Oierii din judeţul Botoşani ar putea da lovitura. Qatarezii vor sute de mii de miei din rasa Karakul. “Este şansa noastră de a ne dezvolta”

Published

on

statiunea popauti, vizita delegatie qatar (13)

În 2016, câţiva oameni de afaceri din Qatar au fost în judeţele Botoşani şi Suceava pentru a vedea câteva ferme de oi, Staţiunea de Cercetare Popăuţi şi două abatoare. Între timp, qatarezii au revenit în România cu intenţia de a încheia câteva contracte şi de a achiziţiona sute de mii de miei.

Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis, a fost prezent la întâlnirea cu oamenii de afaceri qatarezi şi spune că oamenii de afaceri din Qatar vor în special carne de oaie din rasa Karakul de Botoşani.

“Am avut o discuţie împreună cu domnul ministru al Agriculturii, cu ambasadorul Qatarului la Bucureşti şi o delegaţie format din oameni de afaceri. Ei vor ca într-un termen foarte scurt să începem exportul de carne de oaie. Ei au făcut o listă de priorităţi iar pe primul loc este oaia Karakul de Botoşani după care Ţurcană şi Ţigaie. Îşi doresc cantităţi foarte mari. Este cea mai mare oportunitate a judeţului Botoşani pentru a valorifica producţia. Rasa Karakul de Botoşani este răspândită pe zona de nord-est, cu concentrarea cea mai mare în judeţul Botoşani. Mai este în Vaslui, Iaşi, Suceava şi ceva în Neamţ. La un efectiv estimativ de 700.000 de capete, discutăm de aproximativ 350.000 de miei. Un mare avantaj este că nu îşi doresc miei în viu ci îşi doresc să ia carcasă. Asta înseamnă un plus de valoare, locuri de muncă în zona abatoarelor. Practic vor câştiga mai mulţi şi nu doar cei care cresc animalele. Vorbim de centrele de colectare, de abatorizare”, ne-a spus Ionică Nechifor.

Afacerea cu qatarezii pare a fi profitabilă nu doar pentru crescătorii de oi ci şi pentru cei care vor realiza centre de colectare sau pentru cei care au abatoare.

“Urmează să mai avem o întâlnire cu aceşti oameni de afaceri. De asemenea, vom apela la toate persoanele implicate în agricultură. Am avut o discuţie cu domnul senator Trufin, care este implicat pe zona agriculturii, în ideea de a ne organiza la nivelul judeţului Botoşani, în aşa fel încât să putem realiza această filieră crescător – centru de colectare – abatorizare. Interesul meu este ca fermierul să-şi poată valorifica producţia şi de a câştiga cât mai mult. Putem obţine un preţ care să ne permită o dezvoltare a sectorului şi a judeţului Botoşani. De aceea am cerut sprijinul domnului senator Trufin şi al primarilor din judeţul Botoşani. Important este ca fermierii să fie serioşi pentru că vor avea de câştigat. Sunt cantităţi foarte mari pe care cei din Qatar le doresc. Nu vom putea acoperi noi, cu rasa Karakul dar important este să vindem cât mai mult. Este şansa noastră de a ne dezvolta”, a mai declarat Ionică Nechifor.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad