Connect with us

Sanatate

Ajutor pentru nou-născuţii din Botoşani. Aparatură medicală de 13.000 de euro donată de Organizaţia Salvaţi Copiii – FOTO

Published

on

spital botosani neonatologie (8)

Nou-nascutii din Botosani au o sansa in plus la viata. Sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta a fost dotata cu un incubator de transport si un bilirubinometru, in  valoare de 13.000 de euro. Donatia face parte dintr-un program mai amplu, dezvoltat de  Organizatia Salvati Copiii.

La Botosani, in 2016 dintre cei 2.608 de copii nascuti, 240 au fost prematuri si au necesitat ingrijire medicala adecvata.

“In 2016, 9,2% din totalul nasterilor au fost premature, nou-nascuti lipsiti prea devreme de caldura oferita de burtica mamei. O sansa in plus pentru acesti nou-nascuti o reprezinta incubatorul de transport neonatal donat de Salvati Copiii. Echipamentul asigura o temperatura constanta si umiditate potrivite copilului nascut prematur, dar si un acces facil al echipei medicale in cazul aparitiei problemelor, cum ar fi ventilatia mecanica. Aparatul are, de asemenea, autonomie energetica prelungita, necesara transportului de distante lungi”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, seful sectiei de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta.

Bilirubinometrul este un dispozitiv care determina nivelul icterului la nou-nascuti, adica masoara coeficientii spectralii ai reflectiei luminii asupra tesutului hipodermic la doua lungimi de unda.

“Icterul negru reprezinta o patologie asociata atat nou-nascutului la termen, cat si celui prematur. Pentru cuantificarea acestuia este necesara recoltarea unei analize de sange pentru determinarea bilirubinei.Aparatul donat determina valorile bilirubinei in cateva secunde, prin citire transcutanta, fara a fi necesare investigatii invazive”, a adaugat Carmen Zaboloteanu.

Acesta este a treia donatie pe care Salvati Copiii Romania o face Spitalului Judetean de Urgenta Botosani. In 2014, unitatea medicala a primit un incubator de terapie intensiva, iar in 2016 o masa de reanimare, in valoare totala de 20.000 de euro. Tot anul trecut, spitalul din Dorohoi a fost dotat cu un incubator de transport in valoare de 10.000 de euro.

“Copiii nascuti prematur au nevoie de suport medical imediat si de calitate, pentru a supravetui. Medicii fac tot posibilul, ii aduc pe lume, ii salveaza, dar actul medical ulterior este crucial si el depinde de  aparatura medicala pe care o are o maternitate. De aceea ne-am intors, pentru a treia oara, la Botosani, pentru ca aici a fost nevoie de o dotare etapizata si consistenta. Miza noastra este sa ajungem in toate  maternitatile unde e necesara dotarea, pentru ca prematurii sa primeasca ingrijirea de care au nevoie  pentru a se dezvolta corespunzator”, a precizat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

Dotare este o parte a programului amplu de combatere a mortalitatii infantile, pe care Salvati Copiii il deruleaza de sase ani.

“Ma bucur sa va spun ca exista si vesti bune, atunci cand vorbim despre sistemul de sanatate: in sase an, de cand Salvati Copiii a inceput acest proiect complex, rata mortalitatii infantile a scazut, de la 10,1 la 8 la mia de copii nascuti vii. Asadar: se poate, atunci cand efortul este consecvent! Raman alaturi de Salvati Copiii, in efortul acesta colosal de dotare a tuturor maternitatilor unde copii nascuti prematur trebuie sa traiasca”, a declarat Amalia Nastase, ambasador al Salvati Copiii.

In Botosani, rata mortalitatii infantile este mai ridicata decat media pe tara, 9,8 fata de 8 la mia de nascuti vii, motiv pentru care organizatia a donat sectiei din Botosani aceste echipamente medicale.

spital botosani neonatologie (14) spital botosani neonatologie (13) spital botosani neonatologie (12) spital botosani neonatologie (10) spital botosani neonatologie (9) spital botosani neonatologie (7) spital botosani neonatologie (6) spital botosani neonatologie (5) spital botosani neonatologie (4) spital botosani neonatologie (2) spital botosani neonatologie (3)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad