Connect with us

Evenimente

Adolescentul ucis de comunişti a fost deshumat: “Tată, de ce mă ţine acolo iar de sus mă încălzeşte aşa puternic şi sunt servit tot timpul cu cafea?” GALERIE FOTO

Published

on

deshumare mugur calinescu (0)

Mugur Călinescu, adolescentul de 16 ani, care în 1981 scria mesaje anticomuniste pe pereţii Comitetului Judeţean (în prezent sediul Prefecturii Botoşani) şi care ulterior a murit în condiţii suspecte, a fost astăzi deshumat. La 32 de ani de la moartea lui Mugur Călinescu, s-a deschis o anchetă prin care se încearcă să se stabilească dacă acesta a fost ucis de fosta securitate.

Procurori de la Parchetul Militar, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Medicină Legală, poliţiti şi jandarmi, plus membri ai familiei Călinescu şi foşti luptători anticomunişti au venit astăzi în cimitirul Pacea din municipiul Botoşani. Zona în care s-a desfăşurat ancheta, a fost închisă, inclusiv o porţiune a trotuarului din faţa cimitirului. Anchetatorii au scos prima dată sicriul cu trupul mamei lui Mugur Călinescu, decedată anul trecut, după care au adunat rămăşiţe din trupul adolescentului care a luptat împotriva comunismului. După aproximativ trei ore, anchtatorii au preluat osemintele şi fragmentele din hainele cu care era îmbrăcat şi le-au transportat la Bucureşti, la Institutul Naţional de Medicină Legală.

La această deshumare a participat şi Mihai Călinescu, tatăl tânărului decedat în condiţii suspecte. Bărbatul ne-a povestit ceea ce îi spunea Mugur după fiecare vizită în sediul securităţii comuniste şi cum s-a stins din viaţă tânărul.

“Nu vreau altceva decât să aflăm adevărul, ce s-a întâmplat cu copilul meu. Mă speriam şi îl întrebam: Mugurel, te-au bătut, te bate? Nu tată, nu îmi dă nicio palmă. Îl duceau la un loc sigur, numai acolo îl duceau. Îl serveau cu o cafea şi era obligatoriu să o bea iar de sus îl încălzeau nişte becuri. Stătea două ceasuri acolo. La securitate îl chemau. El nu bea cafea dar acolo era în mod obligatoriu ca să bea cafeaua. Îi spuneau: trebuie neapărat să bei cafeua ca să ne poţi răspunde. Asta tot timpul se întâmpla. Întâi îl chemau la două zile iar apoi mai treptat, mai rar. Era anchetat pentru că el a avut curajul ăsta să facă … Şi nu numai într-un loc a scris. Acolo s-a întâmplat că l-au prins. Eu făceam serviciu la fabrica de confecţii şi când am mers, că stăm chiar lângă Prefectură, am văzut acolo toată miliţia. De acum radia peretele unde a scris el. Apoi s-a îmbolnăvit. Am mers la medic, că e leucemie… Am umblat prin Bucureşti cu el, pe la Arad. La Iaşi a fost internat de multe ori. La Iaşi a încetat din viaţă. El spunea: tată, de ce mă ţine acolo iar de sus mă încălzeşte aşa puternic şi sunt servit tot timpul cu cafea? Un locotenent colonel care îl ancheta era vecin cu mine. Foarte frumos se purta cu familia noastră. Tot timpul a fost la el, la locotenent colonel Sârbu. Vrem să aflăm adevărul. După atâţia ani… nu mai vrem pedeapsă dar măcar de curizitate să ştim şi să-şi dea seama dânşii că nu trebuia să facă aşa ceva”, a spus Mihai Călinescu.

“Mugur Călinescu a fost unul dintre eroii prea puţin cunoscuţi ai rezistenţei anticomuniste din România. Curajul lui este absolut impresionant. M-am ocupat de acest caz din 2006-2007. Încă de atunci mi s-a părut suspectă moartea sa. Era elev în clasa a XI-a la liceul AT Laurian şi a avut marele curaj să se împotrivească în mod explicit regimului cumunist scriind: înscrisuri duşmănoase, aşa cum erau considerate de securitate. El cerea libertate, o îmbunătăţire a condiţiilor de trai, ceea ce toată lumea gândea. A avut foarte mult de suferit de pe urma anchetelor securităţii. Bănuiala noastră este că în cursul acestor anchete ar fi fost otrăvit sau poate chiar iradiat. Regimul comunist nu putea tolera ca un asemenea exemplu să fie luat în seamă şi de ceilalţi români. Mugur Călinescu este un mare erou iar preşedintele României ar trebui să ia în considerare decorarea sa. Ceea ce a făcut Mugur Călinescu este un act de curaj de mare excepţie, în întreg spaţiu communist. Procedăm la scoaterea rămăşiţelor după care acestea vor fi expertizate medico-legal şi apoi se va face o expertiză mult mai amănunţită în laboratoare de sprecialitate pentru a se vedea dacă el a fost otrăvit sau iradiat. Dacă cancerul care l-a răpus atât de rapid după anchetarea securităţii, s-a datorat acestei anchete. Această supoziţie că securitatea l-a ucis, trebuie confirmată de expertizele tehnice. Dacă acest lucru s-a întâmplat, urmează ca dosarul penal deschis de Parchetul Militar Iaşi să-şi urmeze cursul iar cei vinovaţi pentru uciderea sa să fie aduşi în faţa instanţei. Vorbim de persoane din cadrul securităţii de la vremea respectivă. Unii dintre cei care l-au anchetat pe Mugur Călinescu mai sunt în viaţă. Cred că într-o lună vom avea rezultatele”, a declarat Marius Oprea, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

“În primul rând ar trebui să ştim dacă securitatea din vremea comunismului a ucis oameni. E foarte important, chiar dacă au trecut atâţia ani, să se facă diferenţa între decesul unui om provocat de o boală şi uciderea unui om prin mijloacele specifice. Mama lui a făcut foarte mulţi ani demersuri, foarte multe încercări să afle adevărul dar din păcate a decedat anul trecut, fără să afle răspunsul. Abia anul acesta, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a avut fondurile necesare ca să întreprindă această acţiune”, a spus Dumitru Călinescu.

Mugur Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965 în Botoşani. A fost elev al Colegiului AT Laurian şi s-a remarcat prin acţiunile sale anticomuniste. În 1981, Mugur Călinescu a scris mai multe mesaje anticomuniste pe periţii clădirii Comitetului Judeţean PCR cât şi pe o serie de instituţii din Botoşani. În noaptea de 17 spre 18 octombrie 1981 a fost prins de către miliţia din acea vreme. Au urmat mai multe luni în care a fost anchetat iar la scurt timp s-a îmbolnăvit. Pe 14 februarie 1985, Mugur Călinescu a încetat din viaţă. După 1990, părinţii lui au încercat să afle adevărul, s-au cercetat documente, s-a discutat cu diverse persoane şi s-a ajuns la concluzia că Mugur Călinescu ar fi fost iradiat de către foştii securişti. Dar, nu a existat nicio dovadă în acest sens. Între timp, cazul a fost preluat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului iar astăzi s-a făcut deshumarea urmând să se stabilească dacă Mugur Călinescu a fost ucis prin iradiere de către foştii securişti din Botoşani.

deshumare mugur calinescu (46) deshumare mugur calinescu (45) deshumare mugur calinescu (44) deshumare mugur calinescu (43) deshumare mugur calinescu (42) deshumare mugur calinescu (41) deshumare mugur calinescu (40) deshumare mugur calinescu (39) deshumare mugur calinescu (38) deshumare mugur calinescu (37) deshumare mugur calinescu (36) deshumare mugur calinescu (35) deshumare mugur calinescu (34) deshumare mugur calinescu (33) deshumare mugur calinescu (32) deshumare mugur calinescu (31) deshumare mugur calinescu (30) deshumare mugur calinescu (29) deshumare mugur calinescu (28) deshumare mugur calinescu (27) deshumare mugur calinescu (26) deshumare mugur calinescu (25) deshumare mugur calinescu (24) deshumare mugur calinescu (23) deshumare mugur calinescu (22) deshumare mugur calinescu (21) deshumare mugur calinescu (20) deshumare mugur calinescu (19) deshumare mugur calinescu (18) deshumare mugur calinescu (17) deshumare mugur calinescu (16) deshumare mugur calinescu (15) deshumare mugur calinescu (14) deshumare mugur calinescu (13) deshumare mugur calinescu (12) deshumare mugur calinescu (11) deshumare mugur calinescu (10) deshumare mugur calinescu (9) deshumare mugur calinescu (8) deshumare mugur calinescu (7) deshumare mugur calinescu (6) deshumare mugur calinescu (5) deshumare mugur calinescu (4) deshumare mugur calinescu (3) deshumare mugur calinescu (2) deshumare mugur calinescu (1)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad