Connect with us

Politica

Tamara Ciofu: „Voi propune screening gratuit pentru depistarea osteoporozei”

Published

on

ciofu

Deputatul PSD Tamara Ciofu a declarat vineri că va propune Ministerului Sănătății să introducă în programele de screening pentru depistarea bolilor cu impact mare asupra sănătății publice și testarea pentru determinarea densității osoase tuturor persoanelor care prezintă factori de risc pentru osteoporoză.

Avem în programul de guvernare la capitolul de sănătate realizarea de screening gratuit pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale, a bolilor netransmisibile cu impact public ridicat, dar și a bolilor infecțioase transmisibile. Consider că este necesar să introducem și screeningul gratuit pentru identificare osteoporozei. În Romania, circa 1,3 milioane de femei, adică una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani se confruntă cu probleme legate de fragilitatea oaselor”, a declarat Tamara Ciofu.

În prezent, Ministerul Sănătății desfășoară programul național de boli endocrine prin care se asigură în spital şi în ambulatoriu numai tratamentul cu medicamente specifice pentru osteoporoză, nu și analizele gratuite pentru evaluarea pierderilor de densitate osoasă.

Organizația Mondială a Sănătății a introdus osteoporoza în categoria afecțiunilor majore de sănătate publică. Osteoporoza reprezintă o problemă din ce în ce mai importantă, pe măsură ce populația de vârsta a treia din țara noastră este în creștere. 30% dintre femeile aflate la menopauză din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu osteoporoză. Mai multe organizații medicale au publicat recomandari pentru screeningul osteoporozei, în special în rândul persoanelor cu vârsta între 60 și 65 de ani care prezintă factori de risc pentru fracturi”, a subliniat deputatul social-democrat.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad