Connect with us

Sanatate

Situaţie gravă la Botoşani. Un medicament extrem de necesar pentru bolnavii de schizofrenie lipseşte de pe piaţa farmaceutică

Published

on

spitalul judetean Botosani

Situatie alarmanta pentru bolnavii de schizofrenie din Botosani care nu au de unde sa-si cumpere un medicament extrem de necesar pentru boala pe care o au. Vorbim de Leponexul, un medicament care lipseste cu desavarsire din farmacii. Stocul s-a epuizat, iar farmacistii nu au mai primit aceste produse farmaceutice.

Produsul exista, in schimb in farmacia spitalului si este destinat doar bolnavilor internati. Medicii psihiatri au tras un semnal de alarma, dupa ce in ultima saptamana s-au confruntat cu bolnavi de schizofrenie care au venit la cabinet si au spus ca medicamentul nu se mai gaseste pe piata farmaceutica. Mai grav este faptul ca acest comprimat nu poate si inlocuit cu altul.

“Este un medicament de ultima linie in abordarea schizofreniilor, in acele schizofrenii cu forme urate cum le spunem noi, iar lipsa acestuia pe mine ma ingrijoreaza pentru ca nu stiu ce voi face cu pacientii care se adreseaza din ce in ce mai frecvent pentru faptul ca nu mai au cu ce sa se trateze, raman  schizofreni care nu mai au medicatie”, a declarat dr. Radu Nevinglovschi, medic psihiatru sectia de psihiatrie.

Farmaciile au epuizat stocul, iar depozitele nu mai furnizeaza acest produs farmaceutic dupa scaderea pretului.

“Acesta problema este o problema de distribuitor si producator. Presupunem ca aceste scaderi ale preturilor la medicamente efectuate in trecut si preconizate pentur viitor descurajeaza producatorii de medicamente originale, scumpe si eficiente sa mai ramana in piata farmaceutica romaneasca. Presupunem ca acesta este unul din principalele motive pentru care multe medicamente aproape numai originale lipsesc din piata farmaceutica. Sigur mai lipsesc si cele care nu se produc din anumite motive, dar 90% lipsesc medicamente originale, eficiente, despre care se spune ca sunt cele pentru care producatorii nu au rentabilitate in piata farmaceutica romaneasca si incet incet se retrag”, a declarat  Maricica Cazacu, farmacist sef.

Scaderea preturilor a dus la lipsa unor medicamente de pe piata farmaceutica pentru ca nu mai erau rentabile pentru lantul producator-distribuitor. De suferit au bolnavii care necesita o anumita medicatie pentru tratarea bolii pe care o au.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad