Connect with us

Administratie

Sat pescăresc, două plaje moderne, mâncare tradiţională şi spaţii de cazare în judeţul Botoşani – FOTO&VIDEO

Published

on

raul Prut (2)

În vara acestui an, judeţul Botoşani ar putea avea două importante puncte de atracţie turistică. Unul este în comuna Ripiceni iar celălalt este la Stânca – Costeşti. Dacă la Stânca – Costeşti este vorba de o investiţie privată, la Ripiceni urmează a fi implementat un proiect sute de mii de euro.

Despre proiectul de la Ripiceni se vorbeşte de foarte mulţi ani dar acum autorităţile locale sunt mai aproape ca oricând de a demara investiţiile. Proiectul este declarat eligibil şi sunt promisiuni ca la sfârşitul lunii aprilie va fi semnat contractul de finanţare după care se va trece la implementare.

„Pe data de 9 martie am avut ultima întâlnire la Suceviţa, cu cei din conducerea AMPOP-ului, respectiv a POPAM-ului. Banii pentru această măsură nu erau suficienţi pentru toate cele 13 FLAF-uri declarate eligibile. FLAG-ul nostru este cu cel mai mare punctaj la nivel naţional. Eligibil mai este şi FLAG-ul de la Suliţa. Ni s-a promis că banii se vor aloca până la sfârşitul lunii aprilie şi se vor semna contractele de finanţare. Din estimările făcut, noi vom beneficia de o sumă între 1,8 şi 2 milioane de euro”, ne-a spus Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni.

Sat pescăresc şi plajă la Ripiceni

Din cele aproximativ 2 milioane de euro care vor intra în judeţul Botoşani, se vor realiza mai multe proiecte în toate comunele implicate. Cele mai importante investiţii vor fi pe malul Prutului, pe raza comunei Ripiceni.

Gabriel Talef, primar Ripiceni„La Hăneşti, domnul primar Costel Matei vrea să amenajeze o plajă pe malul iazului dar va mai fi şi un proiect depus de către o persoană juridică. Dîngeniul vrea să facă un iaz mai mare. Mihălăşeniul vrea reabilitarea şi crearea unui ponton. La Ripiceni avem un sat pescăresc, o plajă cu şezlonguri, grătare, puncte pentru salvamari, punct de prim ajutor, un drum de acces, parcare. Pentru a fi eligibili trebuia să avem minim 25 de pescari profesionişti, înscrişi într-o asociaţie. Pescarii din zona noastră au atestate de pescari profesionişti. Am purtat o negociere cu celelalte UAT-uri pentru a aloca aproximativ 300.000 de euro pentru a dezvolta comunitatea de pescari. Ei au nevoie de puncte de debarcare, de puncte de vânzare a peştelui care să fie conform standardelor europene. Au nevoie de ambarcaţiuni care să fie licenţiate, au nevie de plase. Vrem să-i ajutăm să se dezvolte pentru că dacă se dezvoltă ei, se va dezvolta şi comunitatea”, a adăugat primarul comunei Ripiceni.

„Nu trebuie mai mult de o lună pentru amenajarea acestei plaje”

În condiţiile în care contractul de finanţare se va semna în luna aprilie, în vara acestui an, plaja de la Ripiceni va fi funcţională şi va avea toate dotările astfel încât să primească turişti atât din judeţul Botoşani cât şi din alte judeţe şi din Republica Moldova şi Ucraina.

„Dacă la sfârşitul lunii aprilie se vor semna contractele de finanţare, puteam avea plaja amenajată în această vară. Ştiu proiectul şi nu trebuie mai mult de o lună pentru amenajarea acestei plaje. Terenul este pregătit, nu trebuie să facem multe modificări. Drumul de acces are în jur de 1200 de metri”, a mai precizat Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni.

Investiţie privată la Stânca – Costeşti

Plaja de la Stânca – Costeşti a fost inaugurată vara trecută. S-au făcut lucrările minime necesare după care s-au organizat o serie de acţiuni la care au venit mii de oameni. Proprietarul terenului împreună cu autorităţile locale intenţionează să investească în această primăvară iar plaja să fie la fel ca în staţiunile de la mare şi să fie funcţională în toată perioada de vară.

„Au venit investitorii de la Iaşi, au discutat cu proprietarii terenului de pe malul lacului. Am înţeles că proprietarii vor ei să investească şi să facă ei ceva pentru turism. Vor să amenajeze plaja, să facă o parcare, am înţeles că vor să facă şi spaţii de cazare. Dacă ne vor solicita, cu siguranţă vom încerca să-i ajutăm, să facem drumul, să extindem reţeaua de energie electrică”, ne-a spus primarul oraşului Ştefăneşti.

raul Prut (10) raul Prut (9) raul Prut (8) raul Prut (7) raul Prut (6) raul Prut (5) raul Prut (4) raul Prut (3) raul Prut (2) raul Prut (1) primaria Stefanesti (2) primaria Stefanesti (1) primaria Ripiceni

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad