Connect with us

AGRICULTURA

Fermierii din Hilişeu au transformat legumicultura într-o afacere şi se laudă cu produsele lor sută la sută BIO – FOTO&VIDEO

Published

on

legumicultori hiliseu horia (0)

Câteva familii din comuna Hilişeu Horia au transformat legumicultura într-o mică afacere. Au început cu un solar, s-au extins de la an la an, şi-au achiziţionat utilaje moderne şi acum produc legume pe mii de metri pătraţi. Se laudă cu produse bio şi de foarte bună calitate dar care nu sunt dorite de hipermarketuri ori marile magazine deoarece nu rezistă foarte multe zile pe rafturi. Nici în pieţe nu prea au acces din cauza samsarilor care fac legea.

În comuna Hilişeu Horia, legumicultura are o tradiţie de zeci de ani. Oamenii în vârstă îşi amintesc că înainte de revoluţie, în comuna lor era o grădină de legume foarte mare, în care lucrau sute de oameni iar an de an aveau recolte însemnate. O parte dintre ei au continuat legumicultura şi după revoluţie când terenurile au fost retrocedate. Au investit an de an iar acum au ajuns la mii de metri pătraţi de solarii.

„Pe timpul comunismului noi am lucrat la grădina de legume. După ce s-a terminat cu colectivul, ne-am profilat noi. Am făcut rasadniţă iar apoi ne-am dat la solarii. Copiii au terminat şcoala şi i-am învăţat şi pe dânşii să facă agricultură”, ne-a spus Rodica Răuţă.

Vasile Răuţă este unul dintre locuitorii comunei Hilişeu care a reuşit să transforme legumicultura într-o afacere. A pornit de la un solar mic iar acum a ajuns la patru solarii care au în total peste 1000 de metri pătraţi. El spune că nu se va opri aici. Toţi banii care îi va câştiga anul acesta intenţionează să-i investească şi să mai realizeze încă 1000 de metri pătraţi de solarii.

„Noi începem munca în primăvară şi o terminăm tot în primăvară. Primăvara începem cu răsadurile, cu ridichea… Toamna scoatem tot ce am pus şi ne apucăm de pregătit pentru primăvară. Am început cu un solar de 200 de metri pătraţi. Apoi am mai făcut unul. A venit apa şi ne-a luat două. Le-am refăcut, am mai construit şi altele iar acum am 1200 de metri pătraţi de solarii. Vreau să mai fac încă 1000 de metri”, a spus Vasile Răuţă.

Un alt legumicultor care a reuşit să realizeze o mică afacerea de familie este Cristian Ostafie. Munceşte de dimineaţa şi până seara împreună cu soţia sa, ei produc legumele şi tot ei le comercializează. Spun că ar mai avea nevoie de oameni care să-i ajute dar din ce în ce mai puţini sunt cei care vor să mai lucreze în agricultură. Această familie a reuşit de curând să acceseze un proiect şi să-şi achiziţioneze utilaje moderne pe care le foloseşte în ferma proprie.

„Am început cu o seră mică şi după aia ne-am extins, câte una în fiecare an. Acum am 10 ari de seră, 60 de ari de legume în câmp şi trei hectare de livadă. Am accesat un proiect în valoare de 40.000 de euro pentru extindere fermă. Am cumpărat un tractor şi utilajele agricole necesare”, a afirmat bărbatul.

Oamenii din comuna Hilişeu Horia se laudă cu produsele lor despre care spun că sunt bio. Eu susţin că nu folosesc decât îngraăşământ natural şi garantează că sunt sută la sută naturale. În acelaşi timp, ei au o problemă deoarece produsele lor nu rezistă multe zile şi din acest motiv nu sunt cumpărate de către lanţurile de magazine.

„Produsele noastre nu putem să le ţinem. Sunt proaspete, sunt bio. Cele aduse, stau şi cu lunile. Noi nu dăm cu toate chimicalele. Oamenii poate nu ne cred când le spunem că sunt bio dar să facă o comparaţie cu cel din magazine. Pot să cumpere de unde vor dar să facă diferenţa între o marfă proaspătă şi una care stă cu săptămânile. Noi folosim gunoiul de la animale, îl lăsăm să putrezească, îl amestecăm cu freza şi facem îngrăşământul natural. Nu folosim alte îngrăşăminte. Mâncăm şi noi produsele, avem copii”, ne-a spus Elena Ostafie.

Pentru legumicultorii din comuna Hiliseu Horia, cea mai mare problema o reprezinta comercializarea produselor. Ei merg in piata din Dorohoi unde incearca sa-si vanda marfa dar nu prea au loc de samsarii care aduc produse din import.

„Nu prea avem unde vinde. Noi am avut probleme în piaţă. Am o bucăţică de măsuţă şi nu ai unde să pui. Sunt ceilalţi. Noi nu avem decât o măsuţă mică”, spune Rodica Răuţă.

Autorităţile locale din comuna Hilişeu Horia spun că au încercat să-i ajute pe aceşti legumicultori să acceseze fonduri pentru extinderea afacerilor şi eventual să-şi valorifice mai uşor produsele. Problema este că şi în Dorohoi, la fel ca în Botoşani şi în alte oraşe din ţară, pieţele sunt controlate de acei samsari care aduc marfa din import iar producătorii nu au loc.

„Avem mai mulţi legumicultori în comună. M-aş fi bucurat să se dezvolte şi să ia exemplu de bună practică aceşti legumicultori care îşi păstrează tradiţia de ani şi ani de zile în munca lor. E bine că se păstrează cei pe care îi avem şi ei se dezvoltă, au solarii mai bine construite, cu materiale mai performante. Încearcă să apară cu produse de calitate mai din timp pe piaţa zonei. Suntem alături de ei şi totodată bucuroşi că devin receptivi la tot ce înseamnă nou, la posibilităţile de finanţare. Micul profit îl investesc şi încearcă să se dezvolte de la an la an. Chiar sunt interesaţi să creeze şi locuri muncă, a declarat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia.

Vestea bună pentru legumicultorii din comuna Hilişeu Horia este că autorităţile locale din Dorohoi vor să reînfiinţeze pieţele volante şi astfel ar avea posibilitatea de a-şi comercializa produsele.

„Este o problemă mare cu desfacerea. Sunt foarte nemulţumiţi că în piaţa dorohoiană sunt în faţă acei oameni care nu au calitatea de producători ci sunt comercianţi şi care îşi aduc produsele şi fructele de pe piaţa de en-gros. Vom căuta să le întindem o mână de ajutor, împreună cu autorităţile publice din Dorohoi. Produsele lor nu sunt tratate chimic, au un termen de valabilitate scurt, dar sunt naturale, sunt cu gust. Nu stau precum roşia din Polonia sau din Spania care poţi să o ţii pe post de bibelou două săptămâni şi nu mucegăieşte. Am înţeles că autoritatea publică locală din Dorohoi intenţionează să dezvolte un fel de pieţe volante, în anume zile din săptămână, în alte locuri decât pieţele organizate. Producătorii vor putea să-şi comercializeze legumele şi fructele în parcările din cartiere”, a adăgat primarul comunei Hilişeu Horia.

legumicultori hiliseu horia (1) legumicultori hiliseu horia (17) legumicultori hiliseu horia (16) legumicultori hiliseu horia (15) legumicultori hiliseu horia (14) legumicultori hiliseu horia (13) legumicultori hiliseu horia (12) legumicultori hiliseu horia (11) legumicultori hiliseu horia (10) legumicultori hiliseu horia (9) legumicultori hiliseu horia (8) legumicultori hiliseu horia (7) legumicultori hiliseu horia (6) legumicultori hiliseu horia (5) legumicultori hiliseu horia (4) legumicultori hiliseu horia (3) legumicultori hiliseu horia (2)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad