Connect with us

Administratie

Exemplu de bună practică în judeţul Botoşani. Nu au bani pentru dezvoltare dar implementează proiecte de milioane de euro – VIDEO

Published

on

bani foto tecuceni

Rămase fără bani de investiţii, primăriile din judeţul Botoşani se orientează către proiecte fără cofinanţare sau cu o cofinanţare foarte mică. Cele mai multe dintre acestea au depus proiecte pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi încearcă să atragă cât mai mulţi bani pentru drumuri, şcoli şi alimentări cu apă.

Un astfel de exemplu este primăria comunei Pomîrla. Cu venituri proprii care nu asigură nici măcar salarizarea angajaţilor, primăria comunei Pomîrla a reuşit să implementeze până acum mai multe proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală. Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla, recunoaşte că de vreo câţiva ani vânează proiectele fără cofinanţare sau cele cu cofinanţare de maxim 10% deoarece asta este singura şansă de a realiza investiţii.

„Ne bucurăm că sumele de cofinanţare a proiectelor sunt infime. Cheltuielile pentru pregătirea proiectelor sunt făcute de anul trecut, vorbim de studii topo, geo, expertize şi unele pot fi recuperate din proiect. La dezvoltare, sumele sunt foarte mici dar eu am fost unul dintre cei care am vânat toate aceste proiecte care nu necesită cofinanţare mare. În România s-au mai făcut mici paşi în a îndrepta nişte lucruri. Nu neapărat trebuie să cheltuieşti banii pe un studiu de fezabilitate sau unul tehnic fără să ai o finanţare. S-a corectat acest lucru. Mulţi au rămas cu studii de fezabilitate de sute de milioane în sertare. A da bani pe hârtii care să stea în sertare este un lucru negativ. Eu am norocul să realizez investiţii care nu necesită sume mari la cofinanţare”, ne-a spus Dumitru Chelariu.

În afara Programului Naţional de Dezvoltare Locală, primarul comunei mai aşteaptă proiectele europene unde cofinanţarea va fi zero dar şi proiecte prin Grupul de Acţiune Locală Codrii Herţei.

„Tot ce înseamnă PNDL2, înseamnă o finanţare pe credit angajament şi vorbim de patru ani. Multe din sutele de contracte care se vor semna, nu vor începe anul acesta. La proiectele europene, cofinanţarea este zero. Vor trebui suportate doar cheltuielile neeligibile care nu sunt foarte mari. Mai aşteptăm proiectele pe GAL Codrii Herţei care îşi va lansa în curând sesiunea. Sunt proiecte mici pentru adinistraţiile publice şi pentru privaţi, pentru micii întreprinzători. Fiecare comunitate va avea parte de proiecte. Vor fi proiecte mici dar importante”, a mai precizat primarul comunei Pomîrla.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad