Connect with us

Reportaj

REPORTAJ. Basarabia a devenit spălătoria de bani a Federaţiei Ruse

Published

on

Chisinau 1

REPORTAJ. Ultima vizită la Chişinău, derulată la începutul lunii martie, mi-a prilejuit reîntâlnirea cu un vechi şi mare patriot basarabean, analistul politic Alecu Reniţă (foto), liderul Mişcării Ecologiste din Basarabia, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi directorul publicaţiei lunare Natura. Fin analist al evenimentelor sociale şi politice din Basarabia, la o cană de ceai Alecu Reniţă mi-a dezvăluit, în cadrul unui interviu, ce se mai întâmplă acum în acest spaţiu zbuciumat dintre Prut şi Nistru.

Întrebat despre trâmbiţatele reforme ale actualului guvern condus de premierul Pavel Filip şi despre cum sunt acestea percepute de către o populaţie basarabeană tot mai săracă şi bulversată, Alecu Reniţă a declarat:

Alecu Renita„În primul rând reformele sunt absolut necesare. Acestea sunt emanate de acordul de asociere al Republicii Moldova (RM) cu Uniunea Europeană, de relaţiile RM cu Fondul Monetar Internaţional, dar cel mai important aspect este că aceste reforme sunt dictate de realităţile din RM.

Din păcate reformele au fost întârziate enorm pe fiecare sector, fie că vorbim de administraţia exagerată după model sovietic, fie că vorbim de economia proastă după acelaşi model sovietic, fie că vorbim de protecţia socială, aceasta fiind practic inexistentă. Aceste reforme trebuiau făcute cel puţin cu 20 de ani în urmă. Acum, aceste întârzieri costă şi costă foarte scump.

Azi, capacitatea generală a RM, legată de Produsul Intern Brut şi alte cheltuieli, este cu un deficit bugetar de minus 30%. De aceea situaţia economică a RM este foarte proastă şi lucrul acesta generează o grabă care duce la o reformă ineficientă. Pe de altă parte, măsurile luate nu sunt gândite foarte bine, un exemplu în acest sens este reforma instituţională.

Din 16 ministere câte sunt acum, se urmăreşte să rămână doar 9 ministere şi nu problema reducerii numărului ne nelinişteşte, ci faptul că se realizează o comasare artificială a unor instituţii care nu sunt compatibile. De exemplu Ministerului Mediului doresc să-l încadreze în cadrul Ministerului Agriculturii care este un minister deficitar cu multe lipsuri.

Noi, Mişcarea Ecologistă şi alte peste 30 de organizaţii, am făcut deja demersuri către instituţii internaţionale că nu susţinem un asemenea model şi dorim ca Ministerul Mediului al Resurselor Naturale şi al Dezvoltării Durabile să fie o autoritate centrală separată care să poată să garanteze securitatea ecologică a RM şi nu să facă hatârul unor agenţi economici care nu-i interesează ce o să se întâmple cu resursele naturale, cu solul acestei ţări”.

Despre creşterea continuă a preţurilor, care a generat nemulţumirea masivă a populaţiei lipsită de orice protecţie socială, Alecu Reniţă a spus: „Este foarte posibil izbucnirea unor conflicte sociale, proteste de stradă pentru că multe lucruri evident sunt speculate şi anumite grupuri politice de aici din Basarabia sunt conectate la nişte servicii foarte performante din exterior. Şi mă refer îndeosebi la Federaţia Rusă care demult aplică în Basarabia elementele unui război hibrid experimentat şi unul din aceste elemente este de a specula nemulţumirile sociale pentru a aduce la putere grupuri proruseşti.

Un exemplu clar în acest sens este ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidenţiale, din noiembrie 2016, când acest Igor Dodon, aşa zis reprezentant al opoziţiei, deşi nu a avut niciodată de-a face cu opoziţia, a câştigat mandatul de preşedinte al ţării. Partidul Socialiştilor, de unde provine Dodon, nu este decât un fel de goarnă al tuturor nemulţumirilor iar dacă, printr-un absurd, ar prelua puterea în RM nu ar face decât să multiplice problemele deja existente. Cum am mai spus, lucrurile se fac cu foarte mare întârziere pentru că Federaţia Rusă a dorit permanent ca RM să nu se dezvolte, ca RM să nu se apropie de România, ca RM să nu intre în sistemul de valori europene fiindcă în momentul în care RM ar fi avut ajutor sincer din partea României este clar că populaţia asta îndoctrinată de jumătate de secol ar fi înţeles că singura perspectivă, chiar şi pentru ei care au fost mutilaţi şi cu creierul spălat, ar fi unirea cu România.

Din păcate tot războiul ăsta hibrid care se duce aici este pentru ca Basarabia să nu se întoarcă înapoi la România, să nu redevină parte a naţiunii din care a fost smulsă. De la acest oprelişti se trag foarte multe necazuri. E clar că cei de la Moscova inventează periodic tot felul de gogoşi prin care zic, mai ales în mass media rusească care este controlată de Federaţia Rusă, tot soiul de demagogii pentru o populaţie tot mai dezorientată şi credulă.

În afara embargoului pus asupra vinului moldovenesc, Moscova ne atacă şi pe alte planuri. Fac referire aici şi la piaţa energetică unde, ca să nu putem avea un gazoduct care să ne dezlege mâinile de România, să nu putem fi conectaţi la sistemul energetic european, totul face parte din activităţile subversive ale Federaţiei Ruse. În ansamblu, trebuie să înţelegeţi că Federaţia Rusă este un adversar redutabil care nu poate fi tratat superficial. Ruşii dacă declanşează un proces, sau mai multe procese, ei văd şi finalitatea acestor procese.

De exemplu în cazul lui Igor Dodon ruşii trebuiau să preia o instituţie de bază şi omul lor să devină şeful statului moldovenesc. Dacă serviciile lor le vor da informaţii că Parlamentul RM poate fi preluat, chiar pe cale democratică cu alegerile de rigoare, că pot prelua prin marionetele lor şi Guvernul, atunci ne putem aştepta la un val foarte mare de proteste dirijate în urma cărora Partidul Socialiştilor va acapara toată puterea în Republica Moldova. Mai ales că socialiştii sunt acum foarte bine cotaţi şi au 40% din preferinţele alegătorilor.

Totodată vreau să precizez că acei care s-au dat proeuropeni au guvernat aşa de mizerabil încât au generat toate nemulţumirile sociale şi au generat proteste de stradă. Concret mă refer la faptul că fenomenul corupţiei a fost injectat în tot sistemul de justiţie, fiind de notorietate furtul miliardului de dolari din RM, iar cel mai grav este că tot ce înseamnă lege nu este valabil pentru clanurile oligarhice şi pentru o parte dintre cei care sunt la putere. Aceştia continuă să creadă că puterea înseamnă cea mai bună afacere şi nu că puterea înseamnă a servi cetăţeanul şi poporul din care fac parte.

Şi pe acest fond mafiot Federaţia Rusă profită din plin şi îşi face cu uşurinţă jocurile politice. Să nu uităm că dincolo de miliardul de dolari furat, Republica Moldova a fost transformată de Federaţia Rusă şi de clanurile promovate de aceasta într-o spălătorie de bani. Aici s-au spălat, în afara miliardului de care vorbim, încă peste 20 de miliarde de dolari. Deci nu este glumă că RM a devenit o clonă a modelului banditesc de jefuire continuă a populaţiei dar şi a instituţiilor statului.

Este de reţinut că de-a lungul ultimilor ani, Federaţia Rusă a avut trei arme puternice în Europa: stimularea corupţiei, federalizarea statelor naţionale şi plasarea de marionete care să le facă jocurile de expansiune. Şi nu în ultimul rând, foarte important, ruşii invocă „marea frăţie ortodoxă”, celebră în acest sens fiind ameninţarea generalului ţarist Mihail Kutuzov care a lăsat pentru posteritate vorba că „Nu voi lăsa românilor decât ochii, ca să plângă!”(n.r. aceste vorbe ar fi fost spuse de generalul Mihail Kutuzov în timpul negocierilor de pace de la Bucureşti din 1812, la vremea aceea Imperiul Ţarist dorind să rupă România până la râul Siret). Şi au trecut peste 200 de ani de la acele vorbe ale unui rus expansionist, urmaş feroce al lui Petru cel Mare. Iar ruşii începutului de mileniu 21 continuă aceeaşi politică, nu cu tancurile şi arme militare, ci cu stimularea corupţiei şi federalizarea micilor ţări europene sărace în fruntea cărora îşi aşează marionetele fără nici un ideal…”.

Reportaj realizat de Gabriel BALAŞA

Chisinau 2 Chisinau 3

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad