Connect with us

Politica

COMUNICAT PNL: Dragnea şi Tăriceanu confundă Parlamentul cu propria lor moşie!

Published

on

sopticaparlament

Ceea ce se întâmplă în acest început de legislatură în Parlamentul României depăşeşte orice imaginaţie! Consider că adoptarea de către Legislativ a unei Declaraţii politice iniţiate de majoritatea parlamentară după bunul plac al liderilor coaliţiei, prin care parlamentarii au fost puşi să voteze aiureala conform căreia preşedintele României este acuzat de abuz, iar Parlamentul este singura instituţie intangibilă, aduce o atingere flagrantă Constituţiei României.

În opinia mea, preşedinţii PSD şi ALDE confundă Parlamentul cu propria lor moşie, extrapolându-şi funcţiile deţinute în conducerea celor două formaţiuni la cele două camere parlamentare, postură din care îşi permit aproape orice! Asistăm la un comportament politic de tip feudal, în care scena politică este împărţită în boieri şi slugi, un fapt inadmisibil într-o democraţie europeană aşa cum se pretinde a exista în România anului 2017!
Când încă nici nu s-a liniştit vacarmul străzii, la aproape două luni după scandalul adoptării OUG 13, domnii Dragnea şi Tăriceanu au dovedit prin iniţierea Declaraţiei respective că nu au înţeles absolut nimic din mesajul explicit al românilor! Românii sunt încă zilnic în stradă pentru a solicita respect faţă de lege şi aplicarea ei, instituţii corecte şi independente, neamestecul între puterile statului, şi, îndeosebi,
funcţionarea statului cu o cât mai mică doză de politizare clientelară! În acest timp, preşedinţii PSD şi ALDE, uzând de funcţiile de şefi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, vin cu o declaraţie acuzatoare la adresa Preşedintelui ţării, în mod cu totul şi cu totul deplasat şi nejustificat!
Nu în ultimul rând, Declaraţia impusă de coaliţia de guvernământ încalcă articolul 80 din Constituţia României, care prevede următoarele: „(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Mai direct spus, preşedintele poate avea orice fel de intervenţie în exercitarea prerogativei sale de mediator şi de factor de echilibru între puterile statului.
​„Calitatea legilor creşte ori de câte ori Parlamentul este lăsat să delibereze, fără a fi supus la presiuni exterioare. Prin această Declaraţie, Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice şi se arată decis să-şi exercite cele trei funcţii fundamentale ce îi revin prin Constituţie: funcţia reprezentativă, funcţia legislativă, precum şi funcţia de alegere şi control a Executivului”. Acest paragraf din Declaraţia adoptată de Parlament, în ciuda opoziţiei manifestate de parlamentarii liberali, vine într-o flagrantă contradicţie cu politica dezbaterilor nesfârşite a Ordonanţelor de Urgenţă emise de Guvern, ce a ocupat majoritatea absolută a dezbaterilor parlamentare din acest început de sesiune. În plus, aceeaşi Declaraţie mai notează că Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a ţării”, fapt de asemenea contrazis la vedere de ceea ce se întâmplă realmente în forul legislativ! De asemenea, ideea potrivit căreia CSM şi Preşedintele României nu pot avea opinii pertinente în diferite cazuri care impun emiterea unor puncte de vedere, este eronată, raportat la ideea de „supremaţie politică” universală a Parlamentului!
​Cu toată consideraţia, îi îndemn la raţiune şi profesionalism politic pe cei doi preşedinţi ai camerelor parlamentare! Aruncarea în ochii opiniei publice a tezei conform căreia doar Parlamentul reprezintă societatea românească, aşa cum se menţionează în document, este extrem de păguboasă în condiţiile încrederii extrem de reduse a românilor în Legislativ! Le recomand domnilor Tăriceanu şi Dragnea să mai recitească pasajul constituţional conform căruia „Nimeni nu este mai presus de lege”, iar dacă tot doresc să acorde un prestigiu de neegalat Parlamentului României să treacă la fapte concrete în acest sens, nu prin declaraţii de intenţii nepuse în aplicare!

Senator PNL Botoşani,
Costel ŞOPTICĂ

Sursa: Comunicat de presă

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad