Connect with us

AGRICULTURA

Plata subvenţiilor pe 2016 a fost amânată. I. Nechifor: “Nu avem sumele necesare pentru a înfiinţa culturile”

Published

on

teren agricol

Problemele în ceea ce priveşte plata subvenţiilor în agricultură continuă şi în 2017. Anul trecut, fermierii din România au primit foarte târziu subvenţiile deoarece nu funcţiona softul celor de la APIA. Anul acesta, plata subvenţiilor întârzie deoarece Ministerul Agriculturii nu a făcut o notificare către Comisia Europeană.

Fermierii din judeţul Botoşani au fost afectaţi de secetă în 2016 şi nu au primit niciun fel de despăgubiri iar acum nu îşi încasează nici subvenţiile. Ei spun că au ajuns în situaţia de a nu reuşi să demareze campania de primăvară deoarece firmele nu le mai dau seminţe şi îngrăşăminte pe datorie.

“Nici până la această dată nu am primit subvenţiile pentru 2016. Urmează să înceapă campania de primăvară iar noi nu avem sumele necesare pentru a înfiinţa culturile. Sunt tot felul de discuţii, a fost acea perioadă cu schimbarea guvernului. S-a omis notificarea la Bruxelles în ceea priveşte avansul care a fost acordat. Cea de a doua tranşă trebuia să fie plătită în luna decembrie şi nu s-a întâmplat. Termenul reglementat de Comisia Europeană este 1 martie. Până la 1 martie, niciun fermier nu va primi subvenţiile pentru 2016. De obicei, în luna februarie se negociază achiziţionarea de seminţe şi se face pregătirea utilajelor pentru campania de primăvară. Dacă nu ai banii necesari, nu poţi începe campania de primăvară. Noi am avut înţelegeri cu marile fime care distribuie seminţe şi îngrăşăminte, dar abia le-am dat banii pentru 2015. Aceste firme evită să încheie noi contracte. La nivelul federaţiilor se discută deja problema subvenţiilor şi urmează să stabilim cum ne organizăm pentru a da un semnal de alarmă”, a declarat Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )