Connect with us

Economic

Salarii mult mai mari pentru bugetari decât ale angajaților din mediul privat

Published

on

bani-numarati

Salariul mediu net a crescut cu aproape 12% anul trecut, potrivit celor mai recente date statistice publicate de INS. Bugetarii sunt, de departe, favoriții guvernanților din România, prăpastia dintre salariile acestora și cele plătite în mediul privat adâncindu-se de la an la an.

În momentul de față, bugetarii câștigă cu 455 lei mai mult decât angajații din privat, însă la sfârșitul anului 2017 diferența va crește la 720 lei. Potrivit prognozelor oficiale, anul viitor prăpastia între bugetari și angajații din privat se va adânci la 840 lei.

Potrivit statisticilor, în anul 2016, salariul mediu brut în zona bugetară a fost de 3.186 de lei, după o creștere de 13,9%, în timp ce la privați salariul mediu brut a fost de 2.731 de lei, după o creștere de doar 9,3%.

Câștigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, în perioada decembrie 2015 – decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape două ori mai repede decât salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% în aceeași perioadă, arată un raport publicat joi de analiștii ING Bank, care își bazează calculele pe datele INS de azi.

Vestile nu sunt bune pentru in sectorul privat nici pentru anul 2017. În urma estimărilor Comsiei Naționale de Prognoză (CNP), salariul brut la bugetari va creste cu 16,9% anul acesta, cu 10,3% in 2018 si cu 11,5% in 2019. Creșterile în mediul privat vor fi mai mici.

Citeşte mai mult pe Realitatea.net

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )