Connect with us

Sanatate

Efectele devastatoare ale frigului. Peste 20 de botoşăneni au ajuns la spital cu degeraturi sau hipotermie

Published

on

spital pacient

In ultima luna peste 20 de oameni, in special sarmanii fara adapost, au ajuns in Unitatea de Primiri Urgente cu hipotermie sau cu degeraturi.  Pacientii adusi in urgenta in stare de hipotermie au fost inveliti intr-o patura speciala, cu aer cald, care are rolul de a ridica temperatura corpului. Cea mai scazuta temperatura a fost de 23 de grade.

In ultima luna, in urgenta au fost sapte cazuri de pacienti cu varste cuprinse intre 22 si 70 de ani adusi in stare de hipotermie. Tot in aceasta perioada, la spital au ajuns si 19 oameni cu degeraturi.  Cei mai multi au intre 56 si 68 de ani.

Dupa ce au primit ingrijirile medicale de specialitate in urgente si au fost stabilizati, pacientii au fost internati in spital. Au fost si cazuri in care, din cauza degeraturilor, oamenii au ramas insemnati pe viata.

“Acesti pacienti cu hipotermie au fost adusi fie de Politia Locala, fie de alte persoane. Acestia au fost gasiti in diverse locuri, dupa mai lungi perioade de expunere la frig. Prezentau si alte afectiuni asociate, inclusiv afectiuni psihice. Au fost tratati in sectia noastra, unde avem o metoda speciala de a incalzi corpul uman printr-o patura speciala cu aer cald. Ei au fost internati pe sectia medicala, iar unul dintre pacienti a fost intr-o stare deosebit de grava fiind nevoie si de resuscitare. Ca numar de degeraturi au fost pana acum 19 pacienti atat barbati, cat si femei, cu degeraturi la nivelul degetele de la mana sau la picior. Din pacate, ca sa le salvam viata a fost nevoie si de amputatie”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU-SMURD.

Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.

Simptomele hipotermiei includ senzatia de frig si tremuraturile care pot fi urmate de gandire dificila, confuzie, neindemanare, epuizare si in final inconstienta. Degeraturile afecteaza mai ales extremitatile (degetele de la maini si picioare), nasul, urechile, fata, dar si alte zone ale corpului. Initial, leziunile afecteaza pielea si tesutul subcutanat, dar se pot extinde in profunzime la tendoane, articultatii, muschi.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )