Connect with us

Evenimente

SCHIMBĂRI MAJORE de la 1 februarie: Cresc salariile dar şi amenzile şi taxele

Published

on

bani-numarati

Prima zi a lunii februarie 2017 va aduce o majorare a salariului minim brut cu 200 de lei. Deși măsura se traduce, înainte de toate, printr-o creștere a salariului minim net, aceasta are și unele efecte nedorite, cum ar fi înăsprirea amenzilor de circulație. De aceea, astăzi vă prezentăm principalele consecințe, fie ele pozitive, fie negative, pe care le are, în cazul cetățenilor, creșterea minimului pe economie.

1. Bani în plus la salarii

Persoanele care primesc salariul minim brut se vor bucura, începând cu data de 1 februarie 2017, de o majorare, conform Hotărârii Guvernului nr. 1/2017. De la acea dată, salariul minim brut va crește de la 1.250 de lei, cât este acum, la 1.450 de lei.

Concret, asta se va traduce printr-o mărire a salariului minim net cu 140 de lei, potrivit calculelor redacției noastre, de la 925 la 1.065 de lei. Aici trebuie precizat că salariul net este suma pe care o primește efectiv în mână un angajat, aceasta fiind mai mică decât salariul brut.

Valoarea actuală a salariului minim brut a fost stabilită la data de 1 mai 2016, atunci când acesta a crescut de la 1.050 la 1.250 de lei. Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să acorde cel puțin salariul minim brut, altfel riscă să fie sancționați drastic de către autorități.

2. Zilierii primesc un tarif minim majorat

Creșterea salariului minim are efecte, în mod automat, și asupra zilierilor. Ne referim, în esență, la muncitorii necalificați ce desfășoară activități ocazionale plătite, așa cum reiese din Legea nr. 52/2011.

Chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă. Mai precis, „cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, scrie în lege.

Astfel, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a salariului minim brut va fi de 8,735 lei (la o medie de 166 de ore de lucru pe lună). Asta înseamnă că aceeași valoare minimă va fi valabilă și la plata zilierilor, în creștere cu peste un leu față de tariful minim actual de 7,382 lei.

3. Părinții primesc o indemnizație minimă de creștere mai mare

Anul trecut s-a stabilit ca indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului să se raporteze la salariul minim brut, nu la indicatorul social de referință. Plus că a fost eliminat plafonul maxim al indemnizației.

În prezent, indemnizația minimă este de 1.062,5 lei, astfel că, odată cu majorarea salariului minim brut, aceasta va fi de 1.232,5 lei de la 1 februarie 2017. Totodată, stimulentul de inserție (acordat la revenirea mai rapidă la muncă din concediul de creștere a copilului) se va majora, de luna viitoare, astfel că va ajunge de la 531,25 lei la 616,25 lei. Concret, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, indemnizația reprezintă acum 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, însă aceasta nu poate să fie sub 85% din salariul minim brut.

4. Amenzi mai mari la încălcarea regulilor de circulație

Un aspect nedorit al creșterii salariului minim brut este că aceasta aduce cu sine o înăsprire a amenzilor pentru contravenții rutiere. Mai exact, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut, conform Codului rutier.

Așadar, din februarie 2017, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, față de 125 de lei, cât este acum. Această majorare se va traduce, pentru cetățeni, printr-o amendă minimă de 290 de lei (față de 250 de lei, în prezent) și una maximă de 2.900 de lei (față de 2.500 de lei, în prezent).

Printre cele mai întâlnite fapte ce pot aduce sancțiuni șoferilor se numără, de exemplu, vorbitul la telefon în timpul conducerii mașinii (fără folosirea dispozitivelor “hands-free), nepurtarea centurii de siguranță, depășirea limitelor legale de viteză sau neacordarea priorității.

5. Mai mult de plătit la sănătate pentru cei fără venituri

Persoanele fizice care nu obțin niciun fel de venituri și nici nu sunt asigurate din oficiu în sistemul sanitar autohton au posibilitatea de a-și plăti pe cont propriu contribuția la sănătate, se arată în Codul fiscal.

Astfel, românii fără venituri au, mai precis, două variante: fie plata contribuției la momentul solicitării serviciilor medicale de la stat, fie plata lunară a acesteia. Conform calculelor noastre, prima variantă aduce un cost unic de 481,25 lei, însă acesta este valabil doar în luna curentă. Din februarie 2017, costul se va majora, odată cu salariul minim brut, la 558,25 lei.

A doua variantă implică plata lunară a contribuției la sănătate. Pentru a fi mai exacți, în prezent este vorba de 68,75 lei pe lună, însă din februarie 2017 suma va ajunge la 79,75 lei pe lună. Cu alte cuvinte, o persoană fără venituri care vrea să se bucure de servicii medicale în 2017 are de achitat, în total, 946 de lei (68,75 lei pentru ianuarie 2017 și 79,75 lei pentru perioada februarie – decembrie 2017).

Citeste mai mult pe RTV.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad