Connect with us

AGRICULTURA

Lucian Trufin: „40.000 fermierii români vor primi 3.000 euro anual pentru cultivarea roșilor în sere și solarii”

Published

on

Hiliseu, solarii, legumicultori  (31)

Senatorul PSD Lucian Trufin a anunțat astăzi că Executivul condus de prim-ministrul Grindeanu va adopta în perioada imediat următoare o Hotărâre de Guvern prin care va acorda fermierilor din toată țara începând cu anul acesta timp de 8 ani de zile un sprijin financiar în valoare de 3.000 euro anual, pentru cultivarea de roșii în spații protejate, de tipul serelor sau solariilor.

trufin lucian„Am promis în campanie că vom promova programe de susținere pentru produsele deficitare din fermele românești în vederea susținerii producției interne și scăderii importurilor de legume. Trebuie să acordăm șanse egale pentru producătorii noștrii față de cei europeni și să refacem balanța de import-export. Astăzi, importăm peste 50.000 de tone de tomate, în timp ce exportăm doar 3.000 de tone. Prin această măsură peste 40.000 fermieri români vor beneficia anual de ajutor pentru cultivarea tomatelor, iar fiecare dintre noi vom avea pe masă hrană mai ieftină și mai sănătoasă produsă aici în pământul românesc, de la producătorii autohtoni. Voi sprjini toți legumicultorii din județul Botoșani pentru a beneficia de aceste fonduri”, a declarat Lucian Trufin.

Schema de ajutor financiar se acordă fermelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate.

Prevederile hotărârii se aplică producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, sau producătorilor agricoli persoane juridice, precum şi oricăror forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii.

Pentru a fi eligibili, agricultorii care vor să solicite finanțare, trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minim 1.000 mp, să obţină o producţie de minim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minim 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Suma totală pentru acest program este de 40 milioane euro şi provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

„Prin aplicarea acestei măsuri, precum și prin punerea în practică a tuturor proiectelor prezentate în programul de guvernare vom face din agricultură un domeniu prioritar al economiei românești în următorii 4 ani, începând de acum. Bugetul pe acest an al Ministerului Agriculturii va crește cu 3.290 miliarde. Știu foarte bine cu ce probleme se confruntă fermierii noștrii. Este nevoie să îi sprijinim, astfel încât produsele românești să ajungă pe rafturile din marile magazine”, a subliniat senatorul social-democrat.

Documentele de informare necesare fermierilor pentru înscrierea în programul de ajutor pentru cultivarea tomatelor în spații protejate, sunt disponibile pe  site-ul Ministerului Agriculturii la adresa: http://www.madr.ro/transparenta-decizionala/proiecte-de-acte-normative.html

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad