Connect with us

Interviu

INTERVIU. Doina Federovici: “Nu ne interesează numele unei persoane ci ne interesează ca proiectele importante ale judeţului Botoşani să obţină finanţare”

Published

on

 

Săptămâna viitoare, bugetul României pe 2017 va fi supus spre aprobare în Parlament. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, senatorul Doina Federovici, preşedintele PSD Botoşani, spune că în proiectul de buget sunt alocate sume mai mari pentru educaţie, sănătate şi agricultură dar în acelaşi timp vor exista fonduri consistente pentru drumuri, construcţia de locuinţe şi zona rurală. Cât priveşte judeţul Botoşani, liderul PSD susţine că s-au purtat discuţii pentru începerea lucrărilor la patru drumuri importante.

Cum va arăta bugetul pe 2017 şi în ce zone se vor aloca cei mai mulţi bani?

În proiectul de buget pentru anul 2017, în primul rând sunt sume mai mari prevăzute pentru sănătate. Aici mă refer la asigurarea sumelor pentru creşterea de salarii, la dotarea spitalelor şi vorbim de investiţii în infrastructura spitalelor judeţene plus programul de achiziţionare a ambulanţelor. Sume mult mai mari vor fi şi la capitolul educaţie. Vom asigura creşterile de salarii dar şi investiţiile în infrastructura şcolară. Ne dorim să fie finanţate toate unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare în acest moment. Pe de altă parte, se vor continua investiţiile în acele şcoli care trebuie extinse sau reabilitate. Sume consistente vor fi şi la Ministerul Agriculturii. Din câte ştiu, suma va fi de peste trei miliarde de lei şi va fi direcţionată în special pentru investiţiile în irigaţii, în sistemul antigrindină şi pentru creşterea nivelului subvenţiilor. Şi Ministerul Transportului va primi o sumă mai mare, undeva la 4,8 miliarde de lei. Această sumă va fi direcţionate către investiţiile din infrastructura rutieră. Bugete mai mici vor avea Parlamentul României, Secretariatul General al Guvernului şi alte instituţii care în mandatele trecute au avut plus de buget.

Drumul Botoşani – Tg. Frumos a fost una dintre promisiunile din campania electorală. Se vor aloca bani pentru începerea lucrărilor?

sectia drumuri nationale botosani2Drumul Botoşani – Tg. Frumos rămâne o prioritate a parlamentarilor PSD Botoşani. Este primul obiectiv de investiţii pe care noi l-am pus pe masa executivului şi am cerut alocarea financiară necesară. Bugetul României conţine pe fiecare minister în parte capitole şi subcapitole. Nu ar trebui să sperie pe nimeni dacă nu va fi scris negru pe alb drumul Botoşani – Tg. Frumos. Vreau să le reamintesc botoşănenilor că în 2016 studiul de fezabilitate a fost finalizat pentru acest tronson de drum naţional. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie dar din nefericire documentaţia din luna octombrie a rămas undeva în sertarele Ministerului Transporturilor. În acest moment, promovăm hotărârea de guvern prin care să fie aprobaţi aceşti indicatori tehnico-economici şi abia apoi vor fi cuprinse sumele necesare, aşa cum prevede legislaţia din România.

Cât priveşte celelalte drumuri din judeţul Botoşani?

În sumele cuprinse în cadrul Ministerului Transporturilor pentru anul 2017, vom susţine alocarea necesară pentru reabilitarea drumului Botoşani – Săveni şi în egală măsură a drumului Botoşani – Ştefăneşti. Un alt drum prioritar este Dorohoi – Darabani, precum şi centura municipiului Dorohoi. Continuăm proiectul de construcţie a locuinţelor ANL, proiectul celor 600 de locuinţe. Prima etapă este în derulare dar vremea nu permite reluarea lucrărilor. În cursul anului viitor ne dorim ca al doilea lot să intre în procedura de achiziţie publică. De asemenea, avem proiectul de locuinţe pentru tinerii specialişti şi mă refer aici la medici şi profesori. Această investiţie va fi finalizată.

Primarii au foarte mari aşteptări foarte mari. Ce le transmiteţi?

sedinta ACOR primari (4)Pentru comunităţile locale, în programul Ministerului Dezvoltării este prevăzută continuarea PNDL 2. Este vorba de continuarea investiţiilor în infrastructura rutieră, asfaltări de drumuri comunale şi săteşti, investiţii în aducţiunile de apă-canalizare şi staţii de epurare. De asemenea, vor intra construcţiile de şcoli şi grădiniţe plus construcţia de creşe în municipii şi eventual a oraşelor. Avem proiecte generoase pentru judeţul Botoşani şi vreau să-i asigur pe toţi că echipa de parlamentari PSD, împreună cu reprezentanţii guvernului, se vor ţine de cuvânt. Vreau să reamintesc că programul de guvernare este prevăzut pe patru ani. Fiecare etapă a programului va fi aplicată aşa cum a fost prezentată în campania electorală. În ultimele şedinţe de guvern deja au început să fie implementate primele măsuri şi sunt măsuri foarte importante care privest toţi cetăţenii României.

Se va vedea în bugetul pe 2017 că PSD Botoşani a obţinut unul din cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare?

sediu-psd-alegeri-2Acest aspect îl vor vedea cetăţenii judeţului Botoşani în momentul în care obiectivele de investiţii vor fi realizate. Am cerut încă de anul trecut, înaintea campaniei electorale. În perioada de precampanie am prezentat conducerii centrale a partidului care sunt priorităţile judeţului Botoşani. Am spus încă din campania electorală că nu ne interesează numele unei persoane ci ne interesează ca proiectele importante ale judeţului Botoşani să obţină finanţare.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad