Connect with us

Cultura

Nicolae Manolescu: “Nu am cuvinte să mulţumesc Botoşaniului. Aţi avut această şansă extraordinară ca nu departe de aici să se nască Eminescu”

Published

on

sedinta cl zilele eminescu (11)

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a venit la ediţia din acest an a Zilelor Eminescu, el fiind preşedintele juriului care va desemna laureatul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu 2017.

Manolescu şi-a început discursul cu o remarcă vis-à-vis de sistemul de vot din Consiliul Local Botoşani, afirmând: “Profit de ocazie să vă felicit. Profit de ocazie să vă sugerez să le spuneţi celor şase colegi din Camera Deputaţilor, cum faceţi de funcţionează sistemul de vot electronic. Camera Deputaţilor nu a reuşit să pună la punct un astfel de sistem. Şi cât a costat eventual. Acolo a costat o jumătate de milion de euro. L-au plătit dar nu l-au folosit”.

Apoi a vorbit despre şansa pe care o are judeţul Botoşani şi despre faptul aceste manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu au devenit o tradiţie.

“Pe vremuri circula următoarea idee: numai ceea ce se repetă are semnificaţie. Aşa se formează tradiţia. Festivalul acesta legat de Eminescu, de locul naşterii lui, se apropie de sfertul de veac. Nu am cuvinte să mulţumesc Botoşaniului, Consiliului Local, primarilor care au fost, că au reuşit să ţină vie această festivitate. Am participat şi organizat foarte multe astfel de festivităţi culturale, în multe oraşe ale ţării şi ştiu că nu este uşor. Este foarte complicat şi cu tot felul de pericole. Vine câte cineva şi te întreabă: cum ai dat premiul unui poet? N-aveţi străzi de reparat, n-aveţi ţevi de pus? Am auzit raţionamentul ăsta de multe ori. Este profund imoral”, a spus Nicolae Manolescu, adăugând:

“Aţi avut această şansă extraordinară ca nu departe de aici să se nască Eminescu. Ce n-ar da alţii să se nască şi poeţi mititei sau artişti mai mititei. Sunteţi într-o zonă din ţară în care s-au născut o treime din marile personalităţi din toate domeniile. Nu ştiu ce se întâmplă pe aici. E un microclimat cultural. Asta vă crează obligaţia de a nu renunţa la aceste Zile Eminescu. Oraşul arată foarte bine, în ultimii 15-20 de ani s-au făcut lucruri extraordinare. Colegul nostru Eugen Negrici, care nu a mai fost aici de 52 de ani, spunea: eu nu mai recunosc nimic. Nu a mai fost de când am făcut amândoi armata la Botoşani”.

În finalul discursului, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România a făcut referire şi la politică.

“Aveţi patru ani, aveţi un pic de tras, mai ales că veniţi pe o guvernare care a promis foarte multe şi eu aş fi cel dintâi fericit să se ţină şi de vorbă. Nu sunt de părere cu cei care spun că e bine să moară şi capra vecinului. Dacă capra funcţionează şi dă lapte, să trăiască şi capra vecinului. Treaba noastră e capra noastră. Avem o singură capră în toată ţara, toate partidele. Credeţi că avem mai multe… O capră.Dar trebuie să o mulgem ca lumea”, a mai afirmat Nicolae Manolescu.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad