Connect with us

Administratie

SCANDAL la STĂUCENI. Angajaţii primăriei ameninţă cu greva pentru că primarul refuză să le plătească salariile

Published

on

relu burlacu, primar stauceni

Angajaţii Primăriei Stăuceni nu şi-au primit lefurile pe luna decembrie deoarece primarul Relu Burlacu refuză să semneze documentele. Oamenii ameninţă cu greva, contabila a ajuns la spital iar pe masa prefectului a ajuns o sesizare trimisă de către angajaţii Primăriei Stăuceni care reclamă abuzurile primarului.

De mai bine de jumătate de an, în Primăria Stăuceni există un conflict între primarul Relu Burlacu şi angajaţii instituţiei. Oameni spun că primarul le cere tot felul de lucruri care nu sunt legale iar Burlacu îi acuză că încearcă să-l saboteze. La câteva luni de la preluarea mandatului, primarul comunei Stăuceni şi-a angajat o firmă de consultanţă care să-l ajute în desfăşurarea activităţii numai că angajaţii primăriei spun că serviciile prestate de acea firmă nu pot fi decontate deoarece nu s-au respectat prevederile legale.

Conflictul s-a accentuat la începutul acestui an. Potrivit unor angajaţi din Primăria Stăuceni, primarul Relu Burlacu ar fi condiţionat plata salarilor aferente lunii decembrie de achitarea facturilor către firma de consultanţă angajată de el. Pentru că secretarul comunei şi contabilul au refuzat să achite facturile emise de firma de consultanţă, primarul Relu Burlacu nu a dorit să semneze documentele astfel încât salariaţii să-şi încaseze lefurile.

„Ieri contabila a fost la primar pentru a semna documentaţia, domnul primar a refuzat plata salariilor, pe motiv că nu a fost plătită doamna de la societatea Iris care lucrează în birou la dumnealui. Ea are un contract încheiat dar care nu are acoperire, nu a fost prins în bugetul local, de vreo trei luni de zile. Şi motivat de faptul că nu s-au plătit toţi banii pentru cadourile pentru copii. Ieri, fiecare am venit la serviciu iar când am văzut că nu se acordă salariile, salariaţii au zis că intrăm în grevă, că nu se mai poate, şi aşa lucrăm în tensiune în fiecare zi. Contractul cu acea firmă s-a făcut fără a consulta Consiliul Local, fără a ne întreba dacă este necesar. În organigramă nu era prins postul de consilier. Dumnealui vroia să-şi angajeze un consilier, i-am spus să aibă răbdare, să trimitem la Agenţia Funcţionarilor Publici organigrama, să solicităm avizul, să aprobe Consiliul Local. Consiliul Local nu a fost de acord deoarece personalul primăriei îşi poate desfăşura activitatea şi fără… Legea îi dă dreptul să-şi angajeze un consilier dar trebuie să mergem pe calea legală. Firma cu care domnul primar a făcut contract se numeşte Iris Expert Proiect SRL. S-a stabilit ora de lucru 150 de lei. Sunt nişte lucrări pe care noi le-am făcut şi dumneaei şi le-a însuşit. Copii de pe un document pe altul, îşi face un plan de activitate. Doamna contabilă a ajuns ieri la spital şi este internată în spital. Nu avem nici maşină cu care să ajungem la spital pentru a vedea care este situaţie. Noi venim la serviciu şi sperăm ca în zilele următoare să ne primim drepturile care ni se cuvin“, ne-a spus Rodica Boz, secretarul comunei Stăuceni.

Întrebat de ce nu doreşte să aprobe plata salariilor, primarul Relu Burlacu a invocat faptul că nu a primit un răspuns solicitat de la angajaţii primăriei. El este deranjat că sunt trei persoane care au lucrat la proiectele europene şi care beneficiază de un spor de 75% la salariu.

„Nu este doar o sesizare a primăriei ci este şi o sesizare a primarului. Am făcut şi eu sesizări la Prefectură. Fiind dezinformat din partea conducerii primăriei, chiar şi din partea Prefecturii, am ajuns să nu semnez salariile la personalul primăriei. La o parte din personal. Am cerut sporul de 75% care îl ia doamnele, trei persoane din primărie. Pentru ce iau sporul de 75%. Dumnealor invocă problemele dumnealor. Eu am făcut înaintea dumnealor sesizare la Prefectură şi nu am primit niciun răspuns concret“, a declarat primarul Relu Burlacu.

Sesizarea angajaţilor Primăriei Stăuceni a ajuns pe masa prefectului Dan Nechifor. Acesta a declarat că în cazul neplăţii salariilor se poate încerca o mediere în comisia de dialog social. Cât priveşte abuzurile reclamate de angajaţi, prefectul susţine că sunt alte instituţii ale statului care se vor ocupa.

„Am primit o adresă de la un număr de zece salariaţi. Îmi aduc la cunoştinţă că salariaţii din UAT Stăuceni intenţionează intrarea în grevă, motivat de faptul că domnul primar Relu Burlacu Valentin refuză semnarea documentelor pentru achitarea drepturilor salariale şi a indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi a consilierilor locali, aferente lunii decembrie 2016. Condiţionează semnarea acestor documente cu plata unor bunuri şi servicii care nu au fost recepţionate şi care au fost achiziţionate fără respectarea prevederilor legale. Îi putem chema în comisia de dialog social şi încercăm medierea. Pentru celelalte lucruri sesizate, există instituţii abilitate ale statului care se ocupă cu aşa ceva“, ne-a spus prefectul Dan Nechifor.

Menţionăm că Relu Burlacu, primarul comunei Stăuceni, este judecat într-un dosar de contrabandă cu ţigări.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad