Connect with us

Cultura

VORONA rămâne capitala tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă. Sute de privitori, sute de mascaţi şi paradă cu cai, ponei, tractoare GALERIE FOTO&VIDEO

Published

on

vorona-31-decembrie-2016-00

Vorona rămâne capitala tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă. În fiecare an, pe 31 decembrie, sute de oameni din judeţul Botoşani dar şi din alte judeţe ale ţării, vin să asiste la parada şi la spectacolul organizat în centrul comunei.

De la copii de 4-5 ani şi până la bătrâni de peste 80 de ani, voronenii se îmbracă în fel de fel de personaje şi în frunte cu Gheorghe Ţugui dau startul spectacolului de final de an. Se adună în centrul comunei iar de acolo pleacă la fabrica de alcool a omului de afaceri Cornel Şfaiţer, cel care se implică an de an în păstrarea obiceiurilor de iarnă la Vorona. La fel au procedat şi în această dimineaţă. Curtea fabricii lui Cornel Şfaiţer s-a umplut de mascaţi, urşi, căiuţi şi alte personaje. L-au urat, au dansat, au cântat iar apoi alaiul a plecat către centrul comunei unde erau sute de oameni veniţi să asiste la spectacolul pregătit de moş Ţugui&Co. A urmat o paradă pe drumul judeţean către Botoşani după care urătorii au urcat pe rând pe scenă pentru a le arăta privitorilor ce au pregătit anul acesta.

„De fiecare dată, ultima zi din an o petrec acasă, în satul natal, unde sunt nişte obiceiuri extraordinare. Avem o tradiţie. Când eram copil, era o adevărată nebunie la Vorona. Mi-au plăcut aceste obiceiuri de iarnă şi împreună cu domnul primar am reuşit să le păstrăm. Tot timpul am preferat ca pe 31 decembrie să rămân acasă, niciodată nu am lipsit de la aceste evenimente extraordinare. Sunt foarte mulţi spectatori. Este o adevprată sărbătoare. Sunt puţine localităţi în care să păstrează aceste obiceiuri iar Vorona este în top la nivel de judeţ şi chiar la nivel naţional. Avem nişte oameni deosebiţi cărora le pace tradiţia şi se implică.

Voronenilor şi botoşănenilor le urez multă sănătate şi să ne vedem sănătoşi la finalul anului 2017. Să avem realizări în toate domenii de activitate. Suporterilor FC Botoşani le urez sănătate, să română alături de noi. Vom avea un 2017 foarte greu dar sper să ţinem steagul sus”, a spus Cornel Şfaiţer.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )