Connect with us

Administratie

Seceta a făcut ravagii în comuna Manoleasa. „Pierderea a fost de peste 90%”

Published

on

 

Fermierii din comuna Manoleasa au suferit pierderi uriaşe în acest an din cauza secetei. Aproape toate culturile au fost compromise iar aceştia nu prea au mai avut ce să recolteze. Pentru a salva animalele, fermierii fie au cărat apă cu bidoanele din Prut, fie au apelat la sprijinul pompierilor.

Autorităţile locale spun că în vara acestui an, au secat 80% dintre fântâni, a secat pârâul Volovăţ iar la un moment dat oamenii au rămas fără apă pentru consumul propriu şi pentru animale. Pentru a-şi salva animalele, aceştia au adus apă cu bidoanele din râul Prut. De asemenea, s-a solicitat de mai multe ori sprijinul pompierilor care au realizat mai multe transporturi. Dacă animalele au fost salvate, pentru culturile agricole nu s-a mai putut face nimic, acestea fiind compromise aproape în totalitate.

„Comuna Manoleasa a fost afectată în proporţie de 80% de secetă. Sunt fermieri din zona Liveni, la porumb au scos în jur de 500 de kilograme, pierderea fiind de peste 90%. Seceta a fost deosebită. Pe izlazurile comunale nu am mai avut apă. A secat inclusiv pârăul Volovăţ. Am cărat apă cu butoaiele. Am făcut fântâni pe izlazuri ca să nu moară animalele de sete. În jur de 80% din fântâni au secat. În ultima perioadă au început să-şi mai revină iar în această iarnă nu vor fi probleme”, ne-a spus Cristinel Aroşculesei, primarul comunei Manoleasa.

Reprezentanţii primăriei din Manoleasa spun că pentru anul viitor prioritatea numărul unu va fi demararea unui proiect privind alimentarea cu apă. Deocamdată, proiectul este doar la stadiul de intenţie. Până în momentul de faţă, nu s-a făcut ceva concret pentru a se încerca accesare de fonduri în vederea alimentării cu apă.

„Anul viitor vrem să facem un proiect pentru o aducţiune de apă. Sperăm să putem accesa un proiect european sau guvernamental pentru a rezolva problema apei. Din păcate, sunt doar discuţi, nu avem început niciun fel de proiect”, a mai spus primarul comunei Manoleasa care a adăugat că în luna iunie când a preluat mandatul nu a găsit niciun proiect demarat ci doar datorii.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad