Connect with us

Sanatate

Sute de copii afectaţi de viroze şi pneumonii, la Botoşani

Published

on

spitalpediatrie upu

Sezonul rece a adus un val de viroze si pneumonii la nivelul judetului Botosani. Cei mai afectati sunt copii de la cateva luni pana la 14 ani. Mai mult de jumatate din cazurile raportate de medicii de familie fac parte din categoria celor mici.

Intr-o săptămână, nu mai putin de 558 de minori, cu varsta cuprinsa intre o luna si 14 ani, au fost diagnosticati cu afectiuni respiratorii din 911 cazuri in total, iar alti 162 cu pneumonii, din aproape 350.

In plus, peste 200 de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani au fost doborate de viroze. Mai putine cazuri au fost in randul persoanelor intre 50 si 64 de ani, respectiv 64, dar si la varstnici peste 65 de ani unde au fost inregistrate 66 de cazuri.

In perioada, 28 noiembrie-4 decembrie, datele arata ca tot copiii au fost cei mai afectati de afectiuni respiratorii sau pneumonii. Au fost inregistrate 320 de cazuri de viroze la minori cu varsta cuprinsa intre o luna si 14 ani, dintr-un total de 543 si 118 pneumonii la aceeasi categorie de varsta, dintr-un total de 204.

“Viroze, pneumonii, sunt suficient de multe, dar noi avem situatia raportata de la medicii de familie. Nu putem sa spunem ca au fost mai putine fata de saptamanile anterioare pentru ca au fost zilele libere cand cabinetele nu au lucrat, deci medicii nu au raportat activitate.  Recomandam in continuare vaccinare impotriva gripei la grupele la varsta la care o imbolnavire prin gripa ar duce la complicatii”, a declarat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog DSP.

La nivelul Directiei de Sanatate Publica Botosani exista stoc de vaccinuri antigripale, respectiv peste 10 mii de doze. In ultima saptamana s-au inregistrat 136 de viroze la persoane cu varste intre 15 si 49 de ani, 51 de afectiunii respiratorii la adulti intre50 si 64 de ani si 36 la persoane peste 65 de ani.

La pneumonii au fost 27 de cazuri la varstnici peste 65 de ani si aproape 60 de cazuri la persoane intre 15 si 64 de ani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad