Connect with us

Administratie

Campanie de informare: „ALEGE SĂ FII CORECT!”

Published

on

alegeri urna vot920

În contextul organizării alegerilor parlamentare, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat, încă din luna noiembrie a.c., un demers instituțional de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi al mitei electorale.

Prin intermediul Campaniei “Alege să fii corect!”, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului, precum și informații cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri – contravențiile și infracțiunile prevăzute de Codul Penal.

În acestă perioadă, poliţiştii, poliţiştii de frontieră, pompierii şi jandarmii botoşăneni au desfăşurat acţiuni de conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun în situaţiile de încălcare a legislaţiei electorale.

Pentru promovarea mesajului campaniei, Ministerul Afacerilor Interne a realizat un spot video, 22.000 afișe și 10.000 de pliante.

Afișele de promovare sunt postate la sediul secțiilor de votare precum și în locuri unde există trafic intens, astfel încât mesajul să ajungă la cât mai mulți cetățeni.

Mesajul campaniei a fost promovat și în mediul on-line, printr-o secțiune dedicată campaniei pe pagina de internet a MAI (http://www.mai.gov.ro/index-campanie.html) și pe conturile instituționale de Facebook, Twitter, YouTube și Instagram.

Informaţii cu privire la prevederile legale:

Contravenţii electorale – exemple

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07.00) – se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați– se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală tipărite – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Infracţiuni electorale – exemple 

Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393. Printre aceste infracțiuni, enumerăm:

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad