Connect with us

AGRICULTURA

Fermierii botoşăneni ameninţă cu un protest de amploare. “Vom ieşi cu utilaje în stradă”

Published

on

Statiunea Popauti, intalnire fermieri (4)

Fermierii din Asociaţia Moldoovis şi cei de la LAPAR se pregătesc de cel mai mare protest organizat până acum în judeţul Botoşani. Nemulţumiţi că nu au primit niciun fel de despăgubiri, aceştia sunt hotărâţi să protesteze şi să aducă în municipiul Botoşani inclusiv utilajele agricole, urmând să blocheze circulaţia în zone importante ale oraşului.

„În urma unor informaţii pe care le-am obţnut de la nivel central, se pare că fermierii care au avut de suferit în 2016 din cauza secetei, nu vor fi despăgubiţi. Observăm că în ultima perioadă se fac tot felul de promisiuni. Fermierii ne-au întrebat dacă nu întreprindem nicio acţiune ca să primească aceste despăgubiri. Judeţul Botoşani este cel mai afectat, sunt aproximativ 175.000 de hectare calamitate. Procentul este de aproximativ 75% pe hectar. Lansăm o provocare către actualii parlamentari şi către candidaţii care vor să ajungă parlamentari, să ne rezolve o chestiune punctuală. Vrem să vedem dacă acestor oameni le pasă de agricultura din judeţul Botoşani. În condiţiile în care nu vom avea semnale că se va rezolva această problemă, vom organi un protest la nivelul judeţului. Răbdarea fermierilor a ajuns la limită şi vor să se facă auziţi la nivel naţional şi european”, a declarat Ionică Nechifor.

„Este al doilea an consecutiv în care suntem afectaţi de secetă şi se pare că în acest an nu vom primi despăgubiri deşi pierderile sunt foarte mari, preţurile produselor sunt foarte mici iar situaţia noastră este foarte dificilă. Mulţi fermieri au pierderi de sută la sută. Soia a fost foarte afectată. Noi ne dorim să se rezolve această problemă. În caz contrar vom fi nevoiţi să ieşim în stradă şi să protestăm. Nu avem bani pentru a începe campania 2017. În ultima perioadă au fost ploi care nu ne-au permis să începem însămânţările la timp. Foarte mulţi fermieri nu şi-au primit subvenţia deşi data limită era 30 noiembrie. Foarte mulţi nu au încasat acel avans promis de Guvernul Cioloş. Domnul premier a văzut situaţia din judeţul Botoşani şi ne-a promis că va fi rezolvată această problemă. În cazul în care nu se rezolvă nimic în această săptămână, săptămâna viitoare ne vom organiza şi vom ieşi cu utilaje în stradă şi vom protesta”, a spus Daniel Avătămăniţei.

Redăm mai jos comunicatul de presă emis de Asociaţiile Mooldoovis şi Lapar Botoşani:

Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS  și Asociația Cultivatorilor de  Plante Tehniceși Cerealiere ,organizații reprezentative la nivelul județului BOTOȘANI, solicită PARLAMENTARILOR în funcție dar și candidaților pentru  un mandat în noua legislatură din Parlament, să facă toate demersurile , respectiv , să rezolve problema fermierilor din județul Botoșani privind SECETA  din anul agricol 2015-2016.

SECETA a provocat mari pagube  fermierilor botoșăneni , care, cu greu își pot reveni dacă nu vor fi despăgubiți(cel puțin prin acoperirea cheltuielilor de înființare a culturilor).

JUDEȚUL BOTOȘANI, a fost cel mai afectat de secetă , 175.000 ha, cu un procent calamitat de cca. 70%, fără  un  sprijin financiar, foarte mulți fermieri riscă falimentul ( credite la bănci, imputuri împrumutate, lipsa banilor de reînființare culturilor și arăturile de tomnă, etc…).

În județul Botoșani  70% din populație, se află în zona rurală, 98% dintre aceștia trăiesc din agricultură, faptul că în ultimii doi ani agricultura a avut de suferit din  cauza unei clime defavorabile, considerăm că, cei care trebuiau să se ocupe de alternativa în cazul fenomenelor extreme,  sunt PARLAMENTARII, respectiv GUVERNANȚII .

Din păcate în toți acești ani de după 89’ , nimeni nu a luat în serios această ramură importantă pentru omenire,AGRICULTURA.  Votul fermierilor a fost obținut  în schimbul unor promisiuni care nu au fost onorate.

FERMIERII NU MAI ACCEPTĂ SĂ FIE JUCĂRIA POLITICIENILOR !

Asociațiile semnatare , își rezervă dreptul de a îndruma votul către acei CANDIDAȚI, sau PARLAMENTARI candidați, care rezolvă problema SECETEIdin vara anului 2016, în BOTOȘANI. De asemenea,  în cazul ignorării solicitării noastre , ne rezervăm dreptul de a ne folosi de drepturile legale  și vom organiza cel mai mare protest văzut în Botoșani.

Trebuie să  atragem atenția atât autorităților centrale , europene, de sărăcia în care se află fermierul botoșănean, cât și lipsa sprijinului din partea responsabililor județului (Senatori,Deputați, Consilieri Județeni,Președinte C.J.,  instituții abilitate ) .

Solicităm tuturor asociațiilor din agricultură să ni se alăture , demersului nostru.

DOAR NOUĂ NE PASĂ !

PREȘEDINTE   MOLDOOVIS                            PREȘEDINTE A.C.P.T.C

C.S.Ing. Ionică NECHIFOR                            Ec. Daniel AVĂTĂMĂNIȚEI

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad