Connect with us

Administratie

Chiriaşii ANL-urilor din Dorohoi sunt în pericol. Cade tencuiala în blocurile construite de Victor Construct

Published

on

???????????????????????????????

Calitatea proastă a lucrărilor executate de firma Victor Construct din Botoşani, la blocurile ANL de pe strada Dimitrie Pompeiu din municipiu, stârnesc revolta chiriaşilor cât şi a reprezentanţilor primăriei.

Sloganul firmei, „Puterea lucrului bine făcut”, este contrazis flagrant de realitate, după ce în urmă cu peste două săptămâni, tencuiala de pe tavanele din două apartamente s-au desprins şi a căzut în mijlocul camerelor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit însă nemulţumirea chiriaşilor afectaţi dar şi a vecinilor, care s-ar putea trezi şi ei cu tencuiala căzută, este foarte mare.

Potrivit site-ului Realitatea Dorohoiană, de la darea în folosinţă a blocurilor ANL, construite de Victor Construct, au fost înregistrate 12 astefel de incidente. Ultimele două evenimete s-au petrecut pe data de 12, respectiv 14 octombrie, în două apartamente situate pe scările C2 şi C3, ale blocului ANL de pe strada Dimitrie Pompeiu, din zona autogării. Chiriaşii apartamentului de la scara C2, au sesizat primăria că în seara zilei de 12 octombrie, în jurul orei 19, a căzut tencuiala din sufragerie, pe aproximativ 80 la sută din suprafaţă.

„Ca urmare a sesizării făcută de familia respectivă, chiriaşă în blocul ANL de pe strada Dimitrie Pompeiu, scara C2, comisia primăriei s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că în sufrageria apartamentului a căzut  tencuiala de pe tavan, până la placa de beton, în proporţie de 80 la sută. În cazul în care acolo se afla o persoană se putea întâmpla o tragedie. Familia spune că se uita seara la televizor şi în jurul orei 19, erau în sufragerie şi la un moment dat a început să pârâie tavanul. Speriaţi, chiriaşii au fugit în altă cameră şi imediat s-au trezit cu tencuiala în mijlocul sufrageriei. În timpul inspecţiei, membrii comisiei au constatat şi neetanşeitatea învelitorii din ţiglă, infiltraţiile de apă persistând în mai multe zone ale podului blocului”, a declarat Elena Ursan, şefa compartimentului Spaţiu Locativ din cadrul Primăriei Dorohoi.

La doar două zile, un alt incident similar s-a petrecut. De această dată la scara vecină, C3, din acelaşi tronson de blocuri. Aceeaşi situaţie, tencuiala desprinsă în una din camere, în proporţie de 80-90 la sută.

În aceste condiţii, primăria a înştiinţat prin adrese oficiale, atât dirigintele de şantier, cât şi societatea executatntă Victor Construct.

„Iniţial, ca urmare a convorbirilor telefonice, firma Victor Construct a dat curs solicitării noastre, în sensul că a trimis un reprezentant care a văzut despre ce este vorba dar până acum nu am primit un răspuns oficial de la ei. În schimb, am primit două răspunsuri de la dirigintele de şantier care spune că blocul este ieşit din garanţie şi că a înştiinţat constructorul şi că totul se datorează traficului greu şi a cutremurului, resimţit şi la Dorohoi, din luna septembrie. Asta spune dirigintele de şantier, însă din punctul nostru de vedere, nu are nicio relevanţă”, a mai spus Elena Ursan, din cadrul primăriei.

Pe de altă parte, printr-o altă adresă, dirigintele de şantier, Popa Carmen Narciss, pune în vedere firmei Victor Construct că, „Chiar dacă, în conformitate cu prevederile Legii 10/1995, proprietarii, administratorii şi utilizatorii construcţiilor au obligaţia de a efectua la timp lucrările de întreţinere şi reparaţii şi de a urmări comportarea în timp a construcţiilor, conform art. 29 sunteţi răspunzători pentru viciile ascunse de execuţie ale construcţiei ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării. Având în vedere posibilitatea să mai existe tavane cu tencuieli neaderente care să pună în pericol sănătatea şi chiar viaţa locatarilor, aveţi obligaţia legală să luaţi de urgenţă măsuri pentru remediere şi punere în siguranţă a locuinţelor”.  Menţionăm că garanţia la cele două blocuri a fost până în luna decembrie 2010.

În urma lipsei de reacţie a celor de la Victor Construct, primăria Dorohoi a trimis o adresă către ANL Bucureşti prin care a comunicat situaţia cu care se confruntă şi că, „constructorul ne-a spus că le afectăm prestigiul şi că nu au nicio responsabilitate în aceste incidente, invocând expirarea termenului de garanţie”.

Reprezentanţii primăriei spun că dacă Victor Construct nu vor remedia lucrarea, se vor adresa instituţiilor competente pentru cercetarea acestor evenimente, „care se repetă mereu de la data punerii în funcţiune a imobilelor respective”.

„Deocamdată aşteptăm un răspuns la sesizarea făcută astăzi (joi, 20 octombrie, n.r.) la ANL Bucureşti, în care am explicat cu ce ne confruntăm la Dorohoi, să vedem dacă ei au un mod de constrângere asupra firmei Victor Construct. Vom face o sesizare şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Sperăm să-i constrăngă pentru că au lucrări cu deficienţe peste tot, nu doar la Dorohoi. Dacă în urma demersurilor noastre, ei nu vor reface, cel mai probabil vom remedia pe cheltuiala Consiliului Local, urmând ca apoi să ne adresăm instanţei pentru recuperarea sumei”, a mai declarat Elena Ursan, şefa compartimentului Spaţiu Locativ din cadrul primăriei Dorohoi.

Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere din partea conducerii societăţii Victor Construct, acest lucru nu a fost posibil, niciunul din numerele de telefon apelate nefiind disponibil.

Sursa: Realitatea Dorohoiană

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad