Connect with us

Cultura

Jurnalistul Gabriel Balaşa a lansat volumul “Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”

Published

on

lansare-de-carte-gabriel-balasa-17

Jurnalistul botoşănean Gabriel Balaşa a lansat sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană, volumul “Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”, la acest eveniment fiind prezenţi prefectul Dan Nechifor şi Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu.

Volumul “Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene” cuprinde o serie de texte jurnalistice scrise de Gabriel Balaşa în ultimii ani şi în care prezintă viaţa românilor din Ucraina şi Republica Moldova.

“Sunt singurul jurnalist din Botoşani, şi aproape singurul din Moldova dreptei năvalnicului Prut, care a participat consistent la evenimente culturale derulate la Cernăuţi şi Chişinău. Am considerat că ar fi păcat ca astfel de texte să nu fie adunate la grămadă. Cine ştie, poate odată pentru cineva aceste texte jurnalistice (101 este numărul articolelor personale publicate în cele două volume la care se mai adaugă vreo zece articole scrise de condeieri de valoare de la Cernăuţi şi Chişinău)îi vor fi de folos pentru a produce o istorie a relaţiilor românilor de pretutindeni”, a scris autorul în Cuvântul către cititori.

“Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene” este al doilea volum al jurnalistului Gabriel Balaşa după “Trăistuţa bucovineană cu amintiri basarabene” care a apărut în martie 2014 şi care a fost lansată atât la Botoşani cât şi la Cernăuţi.

La lansarea volumului “Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene” a fost prezent Traian Apetrei, directorul TeatruluiMihai Eminescu, care a vorbit despre importanţa promovării românilor din Rep. Moldova şi Ucraina.

“Noi întâmplări ale trăistuţei bucovinene pare a fi o carte de jurnalism obişnuit. De fapt se află o temă extrem de importantă. Aşa cum există o Românie în limitele geografice, aşa există şi o Românie în afara graniţelor din acest moment. Există un mare pericol pe care indirect această carte îl semnalează. Aceea de a se împuţina permanent România dinafara graniţelor. Dincolo de istoria imediată pe care o are această cărţulie, de nume de oameni, există acest sentiment pentru aceşti oameni, că nu i-am uitat, nu i-am abandonat, nu i-am lăsat să se piardă în cotropirea care este inversă. Întâi s-a desenat o hartă după care a urmat deznaţionalizarea, cu deportările ştiute, cu repopularea. Acum lucrurile se petrec mai subtil. În Ucraina, în fiecare an scade numărul şcolilor în limba română. În Moldovă s-a lansat pe piaţă limba moldovenească, s-a lansat dicţionarul moldo-român. Îi încurajez şi pe ceilalţi colegi din presa botoşăneană să scrie. Trăistuţa asta poartă o misiune foarte mare, să nu-i uităm pe românii din afară. Gabi a fost şi la structuri profesionale de gazetărie şi duce aproape un glas singular în presa botoşăneană. Îi sugerez lui Gabi să adauge şi lucruri de fineţe în viitoarele volume. Să vedem aceste pericole care ascunse de manipulare, ne pândesc din atâtea locuri. Să fim tot mai puţini, tot mai slabi economic, tot mai călcaţi în picioare”, a spus Traian Apetrei.

lansare-de-carte-gabriel-balasa-16 lansare-de-carte-gabriel-balasa-15 lansare-de-carte-gabriel-balasa-8 lansare-de-carte-gabriel-balasa-7 lansare-de-carte-gabriel-balasa-6 lansare-de-carte-gabriel-balasa-4 lansare-de-carte-gabriel-balasa-3 lansare-de-carte-gabriel-balasa-1

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad© 2017 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )