Connect with us

Sanatate

Bătaie de joc din bolnavii de inimă din Botoşani. Au cotizat o viaţă la SĂNĂTATE iar acum sunt nevoiţi să aştepte trei luni pentru o consultaţie

Published

on

cardiologie-2

Sistemul sanitar sufera acut de lipsa de personal. Un exemplu o constituie sectia de cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta, unde trei medici cardiologi trebuie sa sustina atat sectia cu 60 de pacienti si urgentele, cat si consultatiile din ambulatoriu.

“Este o activitate grea, cu multa responsabilitate, cu un volum foarte mare, sectia fiind cu adresabilitate crescuta. Foarte multa lume are nevoie de cardiolog. Foarte multa patologie intricata, bolnavul nu are o singura boala si de obicei inima este punctul cel mai sensibil. Au nevoie si colegii nostri de consulturi, avem si noi nevoie de consulturile dumnealor si fiind atat de putini nu reusim sa ne facem treaba la calitatea la care am dori”, a declarat Maria Matei, medic specialist sectia de cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta.

Din cauza faptului ca spitalul are doar trei cardiologi disponibili, desi ar fi nevoie de sase pentru ca situatia sa fie cat de cat una normala, cardiacii care vin la consult sunt trecuti pe liste de asteptare care ajung si la 70 de zile.

Reprezentantii spitalului ridică din umeri şi spun că vor organiza un nou concurs pentru postul de cardiolog.

“Spitalul va organiza inca un concurs pentru angajarea unui medic specialist, iar la sfarsitul anului avem promisiunea din partea unui medic rezident ca va veni la Botosani. Legat de programarile din Ambulatoriu, este o problema in continuare din cauza faptului ca numarul medicilor este foarte mic si acestia trebuie sa asigure asistenta medicala la 60 de paturi 

plus garzile. Tot ce este caz de cardiologie, dar nu este urgenta majora poate fi consultat si in cadrul cabinetelor de medicina interna. Listele de asteptare din Ambulatoriu sunt destul de lungi,  60-70 de zile”, a spus Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Cardiologii au atras atentia ca au nevoie si de aparatura performanta. In plus, spun specialistii in cazul urgentelor medicale orice secunda conteaza. Iar, decizia luata de cardiolog este extrem de importanta.

“Urgentele pe cardiologie sunt urgente extreme, nu asteapta. Arterele ori se infunda ori pocnesc, venele la fel, sunt urgente catastrofale. Infarctul miocardic, disectia de aorta, embolia pulmonara, tulburarile de ritm sunt niste urgente la care trebuie sa fi prompt, atent si sa iei decizia corecta pentru ca poti salva omul sau din contra lucrurile o pot lua si pe o panta negativa, pericolul de malpraxis este la orice pas. Ca sa faci un tratament corect trebuie sa ai un diagnostic corect. De aceia este nevoie si de dotare la standardele actuale”, a adaugat Maria Matei, medic specialist sectia de cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta.

Reprezentantii spitalului tot promit ca pana la sfarsitul anului sectia de cardiologie va fi dotata cu echipamente de ultima ora. Pana atunci, medicii se vor lupta pentru viata pacientilor cu echipamentele pe care le au si vor lucra in continuare la foc automat.

cardiologie-1 cardiologie-3

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad