Connect with us

National

Românii habar nu au ce să facă în caz de cutremur: vineri noaptea au sunat la 112 ca să afle dacă pot părăsi locuinţele

Published

on

cutremur

Cutremurul de 5,3 pe scara Richter din noaptea de vineri spre sâmbătă a demonstrat că românii habar nu au cum să reacţioneze în caz de seism. Imediat după cutremur, sute de apeluri au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov şi nu pentru a fi anunţate urgenţe, ci pentru ca oamenii să se informeze despre cum ar trebui să reacţioneze după seism.

„La dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov (…)  au fost apeluri prin care cetăţenii întrebau cum ar trebui să procedeze imediat după cutremur, să părăsească sau nu locuinţa”, anunţau reprezentanţii Inspectoratului la doar o oră de la producerea seismului care a durat 10 secunde.   De aceea, sâmbătă dimineaţa, secretarul de stat Raed Arafat anunţa: „Nu se iese din apartament, nu se coboară pe casa scărilor, nu se foloseşte liftul”.

La rândul lor, salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă subliniază că în cazul producerii unui cutremur puternic „pământul nu se va crăpa în două şi nu va înghiţi oameni şi case. Clădirile nu se prăbuşesc pur şi simplu. Dar e posibil să fiţi rănit de sticla spartă, de obiecte care se răstoarnă sau care sunt aruncate în jur de mişcările puternice ale pământului. Ţevile de gaz se pot fisura şi pot apare incendii. Cablurile de electricitate care se află pe stâlpi se pot rupe iar ţevile de apă se pot sparge”, atrag atenţia specialiştii ISU.

De aceea, aceştia subliniază că este esenţial „să vă păstraţi calmul şi să încercaţi să liniştiţi persoanele din jurul vostru. În primă instanţă trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit şi susţinut de un obiect solid”.

Experţii ISU ne învaţă că după ce pământul se linişteşte trebuie să „verificaţi locuinţa pentru a depista eventuale avarii. În cazul în care simţiţi miros de gaze, deschideţi ferestrele, închideţi robinetele de alimentare şi evitaţi utilizarea surselor de foc şi a instalaţiei electrice”, se arată pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

Tot ei recomandă să folosim telefonul doar în situaţia în care trebuie apelate serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri, poliţie, etc.) sau operatorii de gaze, apă şi electricitate. De asemenea, „trebuie să urmăriţi posturile publice naţionale de radio şi televiziune şi să urmăriţi instrucţiunile transmise de autorităţi prin intermediul acestora. În cazul în care trebuie să părăsiţi locuinţa, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
Citeste mai mult pe Adevărul.ro

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad