Connect with us

stiri

Omul de afaceri Dumitru Balan declară război ajutoarelor sociale: „Stau la bufet şi aşteaptă poştaşul. Avem câţiva prin centru, de ce trebuie să-i ţinem noi pe ăştia degeaba? Să le dăm celor care au cu adevărat o problemă iar ceilalţi să se ducă la muncă”

Published

on

dumitru balan

Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri din Botoşani şi chiar primari vorbesc despre o problemă a forţei de muncă. Ei au locuri de muncă disponibile dar spun că mulţi refuză să vină deoarece beneficiază de tot felul de ajutoare sociale.

Unul dintre oamenii de afaceri nemulţumiţi este Dumitru Balan, administratorul societăţii Microbuzul, cea care asigură transportul cu maxi-taxi în municipiul Botoşani. El susţine că are 15 locuri de muncă disponibile dar majoritatea celor aflaţi în şomaj vin să solicite negaţie.

„Toţi agenţii economici avem o mare problemă cu forţa de muncă. Eu mâine am posibilitatea să angajez 15 conducători auto. La tinichigerie-vopsitorie am nevoie de oameni, la service am nevoie, la spălătorie am nevoie de oameni. Chiar şi la iazul de la Vlădeni am nevoie de oameni. Am discutat şi cu alţi colegi din alte sectoare ce activitate care mi-au spus se confruntă cu aceleaşi probleme. Oamenii nu vor să muncească din cauza ajutorului social. Am avut şomeri care au venit şi au cerut să le dau negaţie. Nu le dau la niciunul. Unii vin şi cer 2500-3000 de lei salariu lunar. Sunt de acord să li se dea bani dar pentru muncă şi nu pentru stat degeabă. Stau la bufet şi aşteaptă poştaşul. Cel mai mare buget este alocat pentru asistenţa socială. Aceşti oameni ar trebui chemaţi la treabă iar banii să ajungă la investiţii. Cei care au cu adevărat nevoie, cei în căruţ cu rotile, bătrânii, însoţitorii persoanelor cu bolnave, să primească mai mulţi bani. De unde? De la ăsta care stă acum degeaba şi spune că nu are unde lucra. La AJOFM sunt sute de locuri de muncă care nu se ocupă. Cei din confecţii aduc oamenii din judeţ. Dacă nu o să-i mai dai ajutorul, până la urmă va trebui să muncească”, a afirmat Dumitru Balan.

În plus, omul de afaceri s-a arătat deranjat că în centrul istoric al municipiului sunt sute de asistaţi social care nu produc absolut nimic ci doar beneficiază de banii plătiţi de către cei care muncesc.

„Avem câţiva prin centru, de o anumită culoare. De ce trebuie să-i ţinem noi pe ăştia degeaba? Transport gratuit, curent gratuit, apă. Apa ei oricum nu o plătesc. De mâncat mănâncă destul de bine, numai natural. Aici eu am o problemă. Să le dăm celor care au cu adevărat o problemă iar ceilalţi să se ducă la muncă”, a mai declarat omul de afaceri.

De asemenea, Dumitru Balan vrea şi o reorganizare a sistemului bugetar. El spune că ar trebui redus numărul de angajaţi în instituţiile publice deoarece mulţi încasează bani pentru a se juca pe calculatoare.

„Să se mărească salariile bugetarilor dar să nu mai vezi bugetari care stau degeaba sau se joacă pe calculator. Au apărut calculatoarele dar în loc să se micşoreze, numărul salariaţilor de la stat s-a mărit. Eu lucrez cu astfel de instituţii. Ei se fac că muncesc, statul se face că îi plăteşte. Dacă ai nevoie de o semnătură, te plimbă zile întregi. Să mărească salariile la doctori pentru că este nevoie de medici. Dacă nu sunt în stare să rezolve problemele, să implementeze un model care funcţionează în Germania sau Franţa. Se dau în fiecare zi hotărâri de guvern şi se mai înfiinţează nişte posturi, o comisie”, a spus Dumitru Balan.

Omul de afaceri botoşănean şi-a anunţat intenţia de a candida din partea PNL la alegerile parlamentare şi spune că are deja o listă de probleme cu care se confruntă mediul de afaceri şi pe care şi-ar dori să le rezolve.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad