Connect with us

Economic

Lunile cu cele mai ieftine apartamente

Published

on

imobiliare, apartamente, blocuri

Preţul apartamentelor din marile oraşe a scăzut luna trecută. Iar avansul mai mare cerut de bănci pentru creditele ipotecare nu a fost singurul motiv. Dar probabil că preţurile ar fi scăzut oricum, deoarece lunile de vară sunt de obicei amorţite din punct de vedere imobiliar. Atât proprietarii cât şi cumpărătorii sunt în vacanţă, iar singurii care rămân în piaţă sunt vânzătorii care au nevoie urgentă de bani, aşa că sunt dispuşi să lase la preţ. Iar vara nu este singura perioadă în care preţurile scad.

În luna august, preţul mediu al apartamentelor vechi şi noi din marile oraşe a scăzut cu 0,7% faţă de luna iulie. Un metru pătrat a ajuns să coste 1.028 de euro, cu 7 euro mai puţin decât cu o lună în urmă. Pe deoparte s-a simţit impactul creşterii avansului împrumuturilor imobiliare ca reacţie a băncilor la darea în plată. Pe de altă parte, ieftinirea este sezonieră.

Vara este una dintre perioadele în care cei aflaţi în căutarea unei locuinţe au şanse mari să obţină un preţ bun. Însă anul acesta a fost uşor atipic.

În 2013, 2014 şi 2015, în toate lunile de vară, piaţa imobiliară a fost marcată de acalmie. Anul acesta în schimb, apartamentele s-au scumpit în iunie şi iulie, iar ieftinirea specifică verii a venit de abia în august. O explicaţie este dată de faptul că cei care au vrut neapărat să îşi cumpere o locuinţă nu au mai amânat achiziţia şi au încercat pe ultima sută de metri să obţină credite în condiţii avantajoase, de preferinţă prin programul Prima Casă. Abia după ce aceste tranzacţii au fost încheiate s-a instalat vacanţa pe piaţa imobiliară.

Datele imobiliare.ro arată că o lună de vacanţă a fost şi luna mai. A fost luna sărbătorilor pascale, care aduc de obicei o scădere a cererii de locuinţe. Dar, în acelaşi timp, luna mai a fost prima în care s-a simţit din plin impactul dării în plată. Băncile majoraseră deja avansul creditelor ipotecare, iar plafonul iniţial pentru Prima Casă fusese deja epuizat.

Însă apartamentele s-au ieftinit cel mai mult în ultimele două luni ale anului trecut. Decembrie este o altă lună în care piaţa imobiliară este amorţită în mod tradiţional. De altfel, în ultimii ani, cele mai mici preţuri au fost înregistrate chiar în luna sărbătorilor de iarnă, când interesul pentru achiziţia unei locuinţe este chiar şi mai mic decât vara.

Citeşte mai mult pe DIGI24

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad