Connect with us

AGRICULTURA

SECETA face ravagii în judeţul Botoşani dar autorităţile statului sunt indiferente. Primar: “Am primit o adresă că seceta pedologică de pe întreg teritoriul judeţului Botoşani nu este calamitate naturală şi să ne descurcăm…”

Published

on

seceta in judetul Botosani (42)

Mai mult de o treime din culturile judeţului Botoşani au fost compromise de secetă, oamenii nu mai au apă în fântâni, îşi vând animalele, dar asta nu reprezintă o problemă foarte mare în opinia autorităţilor statului român. Primarii susţin că au fost informaţi că seceta nu este o calamitate naturală şi că trebuie să găsească soluţii.

“Am primit o adresă că seceta pedologică de pe întreg teritoriul judeţului Botoşani nu este calamitate naturală şi să ne descurcăm prin împrumuturi, buget local şi toate celelalte resurse financiare. Ni s-a transmis că în niciun caz guvernul nu poate pune sume la dispoziţie, din fondul de rezervă.

La o primă evaluare, ar fi vorba de 97 de foraje care însumau maxim 10 milioane de lei. Nu ştiu dacă la bugetul naţional, la fondul de rezervă al unui guvern de tehnocraţi, 10 milioane de lei ar fi însemnat o sumă atât de colosală care ar fi dezechilibrat bunul mers al statului roman. La momentul de faţă nu mai nădăjduim că cineva ne va ajuta. Va trebui să ne ajutăm singuri aşa cum am făcut-o şi până acum. La Hilişeu Horia, seceta a început încă din 2012 şi a fost una dintre localităţile grav afectate. S-au făcut câte două-trei transporturi pe zi cu autospecialele ISU”, ne-a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia care a adăugat:

“O soluţie provizorie reprezintă aceste puţuri de mare adâncime, aceste foraje pe care noi le realizăm. În acest moment avem şapte foraje de mare adâncime care asigură cât de cât strictul necesar de apă pentru populaţie şi animale”.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )