Connect with us

Economic

Care sunt cele mai avantajoase tipuri de aparate de conditionat pentru casa ta

Desi nu la fel de lungi ca in alte tari, lunile de vara din Romania isi pun si ele accentul asupra confortului tuturor. Si chiar daca le asteptam cu sufletul la gura, trebuie sa recunoastem ca uneori caldura ne depaseste asteptarile, atat afara cat si in casa. Iar cand nu mai putem gasi niciun loc de refugiu, nu ne ramane decat sa apelam la solutii artificiale.

Distribuie pe:

Published

on

aparat aer conditionat

Desi nu la fel de lungi ca in alte tari, lunile de vara din Romania isi pun si ele accentul asupra confortului tuturor. Si chiar daca le asteptam cu sufletul la gura, trebuie sa recunoastem ca uneori caldura ne depaseste asteptarile, atat afara cat si in casa. Iar cand nu mai putem gasi niciun loc de refugiu, nu ne ramane decat sa apelam la solutii artificiale.

Aparatele de aer conditionat sunt, fara indoiala, raspunsul la o astfel de problema. Totusi, tinand cont ca alegerea modelului potrivit poate reprezenta o bataie de cap, vom incerca sa facem o clasificare si sa le recomandam in functie de situatie.

Aparatele portabile de aer conditionat

Ce sunt: Aparatele portabile sunt modele usor de mutat dintr-o camera in alta, care stau pe propriile picioare, exact ca un frigider sau o masina de spalat. Ele racesc aerul si elimina umezeala din camera. Pentru a functiona ele trebuie sa trimita aerul cald intr-un alt spatiu, asa ca au un furtun care se scoate pe fereasca (a nu se confunda totusi cu modelele pentru fereastra). Astfel, trebuie puse langa geam. Nu necesita timp de instalare si sunt foarte usor de folosit. De asemenea, marele avantaj este ca le poti muta dintr-o camera in alta sau chiar dintr-o cladire in alta. Sunt destul de zgomotoase, dar pe timp de vara se dovedesc a fi un ajutor foarte important. Nu in ultimul rand, exista si modele care incalzesc aerul.

Cui se adreseaza: studentilor sau celor care stau in chirie si isi doresc un aparat care sa fie al lor si pe care il pot lua oriunde.

Aparatele de fereastra

Ce sunt: Acestea pot sa fie montate in fereastra descrisa (asa cum le spune si numele) sau intr-un spatiu special destinat in perete. Totusi, aveti grija pentru ca sunt potrivite pentru ferestrele care au deschidere pe orizontala, in sus. Au un sistem care elimina aerul cald afara si returneaza doar aer rece inauntru. Spre deosebire de cele portabile, necesita ceva mai mult efort la instalare, dar daca le pui in fereastra nu va trebui sa dai gauri sau sa faci prea multe stricaciuni. Sunt eficiente atunci cand trebuie sa raceasca o camera mai mica, dar pot sa nu fie de ajuns pentru una mai mare (si sa nu uitam ca racesc o singura camera). In plus, aparatele de acest gen au devenit destul de moderne in ultimii ani, avand si functia de incalzire, pornire automata, programare intarziata si control digital.

Cui se adreseaza: Celor care stau in apartamente de o camera sau in garsoniere. De asemenea, celor care au un buget mai redus si nu isi permit un sistem mai mare.

Aparatele prin perete

Ce sunt: Desi foarte putin populare in Romania, acestea exista si deci trebuie sa vorbim si despre ele. Aparatele prin perete sunt foarte similare cu cele de fereastra, doar ca se monteaza intr-un loc diferit. Ele vin cu un cadru metalic in care sunt potrivite (din pacate, trebuie sa dai niste gauri serioase in perete). Pot fi puse chiar la acelasi nivel cu peretele, pentru un aspect mai aerodinamic si pentru a nu incurca in casa. Acestea au o capacitate de racire mai mare decat a modelelor pentru fereastra si sunt mai grele. De asemenea, mecanismul de racire nu se afla in pereti, pentru ca nu ar fi deloc eficient, peretele blocand circulatia aerului.

Cui se adreseaza: Asa cum spuneam, nu sunt atat de populare la noi. In principiu, pot fi cumparate de cei care nu au bugetul necesar pentru modele split.

Aparatele de aer conditionat split

Ce sunt: Fara indoiala cele mai populare solutii in ziua de astazi, acestea tind sa fie si cele mai bune pentru apartamentele sau casele normale. Au o eficienta ridicata la racire si pot sa deserveasca o intreaga casa, un birou sau un spatiu comercial. Spre deosebire de aparatele portabile si cele de fereastra, ele au doua unitati care sunt legate printr-un sistem complex de tevi si cabluri. Afara este instalata partea de condensator, iar in interior se va afla unitatea responsabila de distribuirea aerului. Sunt suficient de puternice pentru a raci mai multe camere, dar trebuie sa fie instalate in mod profesionist iar unitatile nu trebuie sa fie foarte distantate una de cealalta. Practic, lichidul de racire va circula prin instalatie aproape ca la un frigider.

Modelele mai noi au un motor de tip inverter care scade consumul de energie, asa ca daca le doriti, puteti sa cautati un aer conditionat cu inverter pe Climatico.ro.

Cui se adreseaza: Tuturor celor care isi doresc un sistem de racire foarte bun si eficient, dar care si au la dispozitie un buget ceva mai mare.Aparatele multi-split

Ce sunt: Sunt sisteme asemanatoare celor split, dar cu o constructie mai complexa, destinate utilizarii in mai multe camere. Practic, ele au tot o unitate exterioara responsabila cu racirea, dar mai multe unitati interioare conectate la acestea. Astfel, pot fi montate in mai multe camere si pot raci si mai eficient toata casa.

De regula, sunt preferate la birouri sau in magazine, dar pot sa fie folosite si acasa, mai ales atunci cand este vorba despre o vila cu mai multe camere. Asa cum ar fi de asteptat, ele sunt si ceva mai scumpe, dar nu exagerat, asa ca un om obisnuit si le poate permite.

Cui se adreseaza: Patronilor si celor care au afaceri, dar si proprietarilor de vile dispusi sa investeasca un pic mai mult.

In concluzie

Fiecare alege ce tip de aparat isi permite si cel care crede ca i se potriveste cel mai bine. Cand ai o casa foarte mica nu are rost sa investesti foarte mult, dar cu cat suprafata creste, cu atat va fi nevoie de ceva in plus. Iar daca nu ai casa ta, aparatele portabile sunt cele mai bune. In afara lor, toti specialistii recomanda modele split, acestea fiind cele mai bune si cele mai eficiente. In plus, preturile au scazut in ultimii ani, asa ca au devenit mai usor de achizitionat si de montat (nu uita ca ai nevoie si de montaj profesional).

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad