Connect with us
banner ad

AGRICULTURA

Cum au ajuns PROCESATORII şi COMERCIANŢII din Botoşani la PROFITURI URIAŞE? Cumpără un litru de lapte cu 60-80 de bani, îl ambalează şi îl vând cu 5-6 lei

Procesatorii şi comercianţii de lapte şi carne se laudă an de an cu cifre de afaceri şi profituri uriaşe, îşi dezvoltă afacerile şi se afişează în cele mai luxoase maşini, rivalizând cu bancherii sau cei din industria petrolieră ori farmaceutică.

Distribuie pe:

Published

on

lapte, procesatori, fermieri, cumparatori

Procesatorii şi comercianţii de lapte şi carne se laudă an de an cu cifre de afaceri şi profituri uriaşe, îşi dezvoltă afacerile şi se afişează în cele mai luxoase maşini, rivalizând cu bancherii sau cei din industria petrolieră ori farmaceutică.

Cum au ajuns procesatorii la aceste cifre de afaceri şi averi? Simplu. Au profitat de sărăcia din judeţul Botoşani şi de faptul că fermierii nu s-au asociat pentru a putea emite pretenţii. S-au înţeles între ei astfel încât niciunul să nu ofere un preţ mai mare pe litrul de lapte sau kilogramul de carne şi astfel au ajuns să aibă controlul pe tot judeţul Botoşani. Practic, în momentul de faţă, crescătorii de vaci, capre, oi sau porci au două variante: fie acceptă preţul impus de procesatori, fie rămân cu produsele şi îşi închid fermele. Toţi au ales prima variantă, în speranţa că poate va fi mai bine şi poate într-o zi vor primi mai mulţi bani de la aceşti procesatori.

Potrivit reprezentanţilor fermierilor, procesatorii plătesc între 60 şi 80 de bani pe litrul de lapte de vacă şi se poate ajunge până la un leu în cazul în care le este asigurată zilnic o cantitate mare de lapte. În magazine, o cutie de lapte de la procesatorii din judeţul Botoşani o găsim cu 5 lei sau chiar mai mult. În cazul laptelui de capră, diferenţa este şi mai mare. Procesatorii plătesc 1,2 lei fermierului pentru un litru de lapte iar în supermarketuri o cutie care are 900 de ml costă 10 lei. Nici la carne situaţia nu este una mai bună. Crescătorii de animale spun că un porc în viu se vinde cu 3 lei kilogramul iar în magazine preţul este între 15 şi 20 de lei.

“Un litru de lapte de vacă pleacă din fermă cu pretul de 60-80 de bani, maxim un leu. Laptele de capră se vinde cu 1,2 lei din fermă. La carne este dezastruos. Un kilogram de carne de miel în viu este 6 lei în condiţiile în care noi îl producem cu 9 lei. Carnea de porc este 3 lei în carcasă. Cine mai creşte porci în România? România a scăpat totul de sub control, suntem în pragul falimentul iar lucrul acesta a fost făcut intenţional. S-a urmărit distrugerea agriculturii româneşti pentru a deveni tară de consum”, ne-a spus Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis Botoşani.

De câte ori fermierii au încercat să negocieze şi să obţină un preţ mai bun, procesatorii din judeţul Botoşani le-au transmis că nu acceptă şi că vor importa lapte din Ungaria sau Polonia. “Fermierii din zona Arad au ajuns la disperare şi au încercat să oprească cisternele cu lapte care veneau din Ungaria”, a adăugat Ionică Nechifor.

Cert este că din tot acest lanţ pornind de la fermier, procesator, comerciant şi până la cumpărător, doar procesatorul şi comerciantul au de câştigat. Fermierul este obligat să vândă la preţul impus de procesator iar cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar câţi bani vrea comerciantul.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )