Connect with us

Sport

Liga 1 și Liga a 2-a – care este diferența între cele două eșaloane?

Published

on

minge fotbal

Dacă aruncăm o privire peste clasamentul din Liga 1 din sezonul 2015/2016 vom avea impresia că Petrolul Ploiești nu avea ce să caute în prima divizie, ținând cont de faptul că prahovenii s-au impus în numai două dintre cele 26 de partide disputate în sezonul normal.

Cu toate acestea, se întâmplă și cazuri în care anumite formații din liga a 2-a de fotbal se ridică la nivelul primului eșalon. Nu de puține ori s-a întâmplat ca echipele nou-promovate să-și păstreze o mare parte din lot și să reușească să încheie întrecerea pe o poziție respectabilă.

Mentalitate

De cele mai multe ori, principala problemă a sportivilor români este lipsa de încredere: în ei înșiși, în colegi, în cei care îi pregătesc, în conducători, în liderii statului și așa mai departe.

Practic, efectul echipelor de fotbal românești atinge aproape orice disciplină sportivă, cu câteva mici excepții – cum ar fi handbalul feminin sau scrima.

Dacă echipele de top din Liga a 2-a de fotbal ar avea un fundament psihologic și moral occidental, mai mult ca sigur s-ar putea bate de la egal la egal cu majoritatea formațiilor din eșalonul superior.

Ne aducem aminte cu ușurință cum echipa refuzaților, Unirea Urziceni, a reușit să producă miracole atât în întrecerea internă, cât și pe plan European, numai datorită atitudinii și disciplinei implementate de antrenorul Dan Petrescu.

Finanțe

Atunci când vine vorba de bani, diferențele între cele două competiții nu sunt prea mari, în sensul că nici unii și nici ceilalți nu își prea primesc banii la timp. Este adevărat că, mai există câteva zeci de jucători foarte bine plătiți în Liga 1, însă diferențele care existau între cele două divizii acum un deceniu,nu se mai regăsesc și în ziua de azi.

Și atunci când vorbim de insolvență, ne este greu să separăm cele două divizii. Din cauza acestui tip de problemă, la sfârșitul sezonului trecut, echipele care urmau să participe în Cupele Europene se știau deja dinaintea începerii play-off-ului.

Nici atunci când vorbim despre faliment și depunctări, nu prea găsim așa mari deosebiri între cele două competiții. Dacă în liga secundă avem parte an de an de echipe care ajung să fie defuncte, în Liga 1 avem echipe silite să înceapă întrecerea cu un minus de 14 sau 6 puncte.

Direcție comună

Indiferent pe cine întrebăm, fie că vorbim cu un jucător de top de la o echipă din fruntea clasamentului Ligii 1, fie că stăm de vorbă cu un tânăr care evoluează în eșalonul inferior, la întrebarea: Unde ai vrea să ajungi? – ambii ne vor răspunde la fel, și anume: la o echipă din străinătate.

Interesant este că același sentiment îl au și antrenorii români. Chiar dacă străinătatea este de cele mai multe ori reprezentată de mirajul banilor, sunt convins că foarte mulți jucători sau antrenori din țară ar pleca în afară chiar și pentru aceeași sumă de bani.

Ce ne așteaptă?

Deja am ajuns la o primă divizie cu numai 14 echipe. Observăm că nici în acest format nu scăpăm de cluburi care încearcă să păcălească fotbalul și că valoarea este tot foarte scăzută – parcă din ce în ce mai scăzută, de la an, la an.

Compactarea valorilor a fost numai un slogan care să sune frumos și să mascheze de fapt, problema esențială care se ascunde în spatele acestor probleme: retragerea investitorilor și a sponsorilor, ca urmare a corupției și imaginii pătate pe care fotbalul românesc a afișat-o în ultimii 25 de ani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad