Connect with us

AGRICULTURA

Povestea fermierului care a pornit de la 50 de ari de teren şi care acum vinde brânză în Anglia şi Germania. „M-am gândit să mă dezvolt pe procesare dar sunt câţiva care joacă pe piaţă şi care te pot închide oricând“

În marginea satului Hilişeu Crişan, aproape de graniţa cu Ucraina, locuieşte unul dintre fermierii botoşăneni care are o poveste interesantă de viaţă. A căzut şi s-a ridicat de mai multe ori, a muncit prin Germania, a pornit de la 50 de ari de teren şi trei vaci iar acum a ajuns la 35 de vaci, 400 de capre şi lucrează vreo 350 de hectare de teren. Şi-ar dori să dezvolte afacerea în agricultură, să proceseze ceea ce produce dar recunoaşte că îi este teamă deoarece interesele sunt atât de mari încât ar deveni o victimă sigură.

Distribuie pe:

Published

on

fermier hiliseu, iustin tudose2

În marginea satului Hilişeu Crişan, aproape de graniţa cu Ucraina, locuieşte unul dintre fermierii botoşăneni care are o poveste interesantă de viaţă. A căzut şi s-a ridicat de mai multe ori, a muncit prin Germania, a pornit de la 50 de ari de teren şi trei vaci iar acum a ajuns la 35 de vaci, 400 de capre şi lucrează vreo 350 de hectare de teren. Şi-ar dori să dezvolte afacerea în agricultură, să proceseze ceea ce produce  dar recunoaşte că îi este teamă deoarece interesele sunt atât de mari încât ar deveni o victimă sigură.

„Am început în urmă cu mulţi ani dar a mers, apoi nu a mai mers. Am vândut, am cumpărat din nou. De vreo zece ani merg cursiv. Am început cu vaci de lapte. Le-am vândut pentru că a fost preţul mic, fabricile se clătinau. Am plecat prin Germania, am venit înapoi. Am arendat pământ şi am început din nou… Am pornit de la 50 de ari de teren şi trei vaci. Acum am 35 de vaci, 400 de capre şi lucrez vreo 350 de hectare de teren“, îşi începe poveştea Iustin Tudose.

Afacerea este una de familie dar spune că mai apelează şi la câţiva oameni din sat cu care are o relaţie foarte bună de mulţi ani. Recunoaşte că e din ce în ce mai greu să găseşti oameni dispuşi să muncească într-o fermă.

Vinde litrul de lapte cu 80 de bani iar în magazine este 5 lei

Fermierul botoşănean predă zilnic către procesatori aproximativ 350 de litri de lapte de capră şi 300 de litri de lapte de vacă. Marea problemă o reprezintă preţul pe care îl plătesc aceşti procesatori care de ceva timp s-au înţeles între ei. „Laptele îl valorifici dar preţul este foarte mic. Laptele de vacă este 80 de bani litrul şi 1,5 lei cel de capră. Asta e situaţia. Asta o fi piaţa laptelui ori cineva vrea să ne distrugă. Nu pot să-mi dau seama“, ne-a spus fermierul din Hilişeu Crişan.

Practic, procesatorii cumpără cu 80 de bani litrul de lapte, îl pasteurizează, îl ambalează iar pe raftul magazinului îl găsim cu 4-5 sau chiar 6 lei. În cazul laptelui de capră, fermierul îl vinde cu 1,5 lei litrul iar din supermaketuri îl cumpărăm cu 10 lei.  „Trebuie să câştige procesatorul şi ăştia cu magazinele. Nu noi care producem laptele. Mie îmi dă 1,5 lei pe litrul de lapte dacă aare grăsime de 3,7“, ne-a mai spus Iustin Tudose.

„Mă tem să nu mă închidă“

Fermierul botoşănean a tot investit de la an la an şi chiar se gândea să nu mai vândă laptele la preţuri foarte mici ci să îl proceseze el. Ar fi fost dispus să investească şi să-şi achiziţioneze utilajele necesare dar recunoaşte că îi este frică de marii procesatori din judeţul Botoşani care au mare influenţă.

„M-am gândit să mă dezvolt şi pe procesare. Înseamnă o investiţie mai mare. Fiind alţii mai mari… mă tem să nu mă închidă. Sunt câţiva care joacă pe piaţă şi care te pot închide oricând. Eu mi-aş dori o asociere a fermierilor din zonă dar la noi e o problemă de mentalitate. Dacă ne asociem zece şi îi întrebaţi pe toţi zece care vrea să fie şef, unul nu spune nu. Toţi vor să fie şefi. Am vorbit cu mai mulţi şi le-am spus că una e să vinzi o tonă şi ceva de lapte la zi şi una e să predai 500 de litri. Altfel negociem. În plus, există posibilitate să procesăm noi laptele. Dacă zece vorbesc o dată, nu se înţelege nimic“, afirmă fermierul.

„Brânza de capră şi de oaie a ajuns în Germania şi Anglia“

A preferat să vândă mare parte din lapte către procesatori şi în acelaşi timp să onoreze comenzile pentru brânză. Iarna trecută, fermierul botoşănean spune că a rămas fără brânză. Toată cantitatea a vândut-o unor tineri din Suceava care au distribuit-o în Anglia şi Germania.

„Clienţi ar fi pentru brânză dar nu prea am timp să mă ocup. Cu laptele e greu de lucrat. Anul trecut brânza de capră şi de oaie a ajuns în Germania şi Anglia. Am rămas fără brânză. Vara trecută au venit nişte băieţi de la Suceava şi m-au rugat să-i las să facă un grătar pe păşune. La amiază, m-am dus şi le-am dat un caş. Le-a plăcut iar plecare, au venit şi au cumpărat fiecare câte un caş. După câteva zile m-au sunat şi mi-au spus: nu vinzi nimănui brânza pe care o ai. Noi venim să o luăm toată“, spune Iustin Tudose.

„E totul natural. Din cauza asta e laptele de calitate“

L-am întrebat pe Iustin Tudose cum vede el situaţia din România, ceea ce se întâmplă în agricultură şi ce ar trebui făcut. Ne-a spus că România nu este condusă din interior ci din exterior şi de aceea lucruri merg prost de la an la an.

„Din ce văd, pe guvernanţii noştri îi conduce altcineva. Nu din România. La noi ar trebui să fie un partid care să-l ajute pe cel care vrea să muncească şi să facă treabă. Umblă ăştia cu lapte adus din Ungaria, Polonia. Ei primesc subvenţie 70-80 de bani pe litru în ţările lor şi le convine. În schimb, calitatea laptelui nu se compară cu ceea ce avem noi. Aici, laptele este mai deosebit faţă de alte zone ale judeţului. Din cauza florei. Oamenii sunt necăjiţi, nu prea îşi permit să dea cu pesticide, cu chimicale, ierbicide. E totul natural. Din cauza asta e laptele de calitate. De vreo doi ani merge foarte rău în agricultură. Dacă se continuă aşa, rămânem foarte puţini care au atât cultură vegetală cât şi zootehnie“, a concluzionat Iustin Tudose.

Butnaru Ioan, primar Hiliseu Horia (7)

“Pentru noi este un exemplu de bună practică. Acest om a căzut, s-a ridicat iar la momentul de faţă stă dârz în picioare în faţa atâtor evenimente neprevăzute. El face faţă cu vrednicie şi onoare. Sunt aceste greutăţi artificiale create de guvernanţii noştri. Dacă ar fi interesaţi să promoveze asemenea oameni, totul ar fi mult mai bine în domeniul agricol. Iustin Tudose munceşte şi îşi dă toată silinţa pentru a realiza o afacere de familie şi pentru a dezvolta zona. Este adeptul asocierii, a investiţiilor dar  la nivel naţional aceşti fermieri sunt neglijaţi”, Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia

hiliseu horia sat1 hiliseu horia sat hiliseu horia camp fermier hiliseu, iustin tudose2 fermier hiliseu, iustin tudose1 fermier hiliseu, iustin tudose fermier hiliseu, iustin tudose, capre10 fermier hiliseu, iustin tudose, capre9 fermier hiliseu, iustin tudose, capre8 fermier hiliseu, iustin tudose, capre7 fermier hiliseu, iustin tudose, capre6 fermier hiliseu, iustin tudose, capre5 fermier hiliseu, iustin tudose, capre4 fermier hiliseu, iustin tudose, capre3 fermier hiliseu, iustin tudose, capre2 fermier hiliseu, iustin tudose, capre1 fermier hiliseu, iustin tudose, capre

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )