Connect with us

Politica

Florin Ţurcanu a fost ARESTAT PREVENTIV

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a fost arestat preventive. Magistraţii Tribunalului Suceava au admis în această seară cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind emiterea mandatului de arestare preventivă.

Distribuie pe:

Published

on

breakingnewsflorin turcanu, dna (1)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a fost arestat preventiv. Magistraţii Tribunalului Suceava au admis în această seară cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind emiterea mandatului de arestare preventivă.

Marţi dimineaţă, procurorii DNA au descins la locuinţa fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. După aproximativ opt ore de verificări şi măsurători, Florin Ţurcanu a părăsit locuinţa însoţit de anchetatori şi a plecat la sediul DNA Suceava. După ce i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, procurorii au decis emiterea unei ordonanţe de reţinere.

În acelaşi dosar, mai este cercetat BÎRSAN VASILE MARCEL, administrator al mai multor societăți comerciale din judeţul Botoşani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, în formă continuată.
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada iunie 2013 – septembrie 2014, inculpatul Țurcanu Florin, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a pretins și primit de la inculpatul Bîrsan Vasile Marcel sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcție și amenajare executate la un imobil ce aparținea unei rude a primului.
Cheltuielilor respective, în cuantum de 272.906,16 lei, li se adaugă și cele privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic.
În schimbul execuției lucrărilor respective, inculpatul Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
În același context, inculpatul Țurcanu Florin i-a mai promis inculpatului Bîrsan Vasile Marcel că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina pe aceștia să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În această seară, inculpatul Țurcanu Florin a fost prezentat la Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, cererea fiind admisă de magistraţi. Ţurcanu poate ataca această decizie la Curtea de Apel Suceava.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad