Connect with us

AGRICULTURA

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii:”Suntem invadați de lapte din Ungaria și Polonia”.

Invadați de laptele de vacă adus din Ungaria și Polonia, fermierii români falimentează pe capete. Situația fost discutată la cel mai înalt nivel, la Bruxelles, unde ieri s-au reunit toți miniștrii agriculturii din UE și unde reprezentantul României, Achim Irimescu, a cerut comisarului Phil Hogan să se ia ”măsuri hotărâtoare”.

Distribuie pe:

Published

on

lapte1

Invadați de laptele de vacă adus din Ungaria și Polonia, fermierii români falimentează pe capete. Situația  fost discutată la cel mai înalt nivel, la Bruxelles, unde ieri s-au reunit toți miniștrii agriculturii din UE și unde reprezentantul României, Achim Irimescu, a cerut comisarului Phil Hogan să se ia ”măsuri hotărâtoare”.

În intervenţia sa, ministrul Achim Irimescu a subliniat că încă din luna noiembrie a anului 2015 fermierii îl informează periodic cu privire la declinul înregistrat, la pierderile suferite prin vânzarea la preţuri mult sub costul de producţie, inclusiv la imposibilitatea desfacerii mărfii, solicitând urgent măsuri adecvate, mai ales prin finanţare europeană.
Între măsurile pe care România le consideră necesare în ce priveşte sectorul cărnii de porc menţionăm: alocarea de resurse financiare suplimentare care să compenseze pierderile de venit suferite de producători, relansarea mecanismului de stocaj privat şi ajustarea perioadelor de implementare, lansarea unor mecanisme pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, crearea în sectorul cărnii de porc, similar ca în sectorul laptelui a unui observator permanent care să monitorizeze situaţia pieţei etc.

”Sunt două sectoare care se confruntă cu mari dificultăți și chiar dacă România nu este afectată direct de această situație pe sectorul de carne, produsele din UE ajung la preț de dumping în România. În acest sens, prețul laptelui și al cărnii de porc au scăzut foarte mult. Am avut situații în care ferme din România au cerut suspendarea măsurilor de bunăstare pe sectorul cărnii de porc pentru a evita situația în care mulți alții să investească ca într-un final situația să se blocheze și mai mult. Am cerut ieri în Consiliul de miniștri să se stopeze supraproducția la lactate și carne. (…) Din cauza produselor ce vin din afară, producătorii noștri intră în faliment, în timp ce alte state produc mult mai mult decât noi”, a declarat astăzi ministrul agriculturii.

Citeşte mai mult pe Agrointel.ro

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad