Connect with us

Administratie

Primăria Roma riscă să fie executată silit de către un agent economic care nu şi-a încasat banii

Primăria comunei Roma riscă să aibă conturile blocate pentru că nu şi-a achitat obligaţiile financiare către un agent economic care a prestat un serviciu, conform unui contract încheiat în urmă cu cinci ani. Agentul economic a câştigat toate procesele cu primăria iar acum trebuie să-şi încaseze banii.

Distribuie pe:

Published

on

Primaria comunei Roma (1)

Primăria comunei Roma riscă să aibă conturile blocate pentru că nu şi-a achitat obligaţiile financiare către un agent economic care a prestat un serviciu, conform unui contract încheiat în urmă cu cinci ani. Agentul economic a câştigat toate procesele cu primăria iar acum trebuie să-şi încaseze banii.

În ultimii ani, în comuna Roma din judeţul Botoşani, autorităţile locale s-au jucat de-a administraţia, au încheiat tot felul de contracte pe care nu le-au mai recunoscut ulterior, au beneficiat de servicii dar nu au mai dorit să le şi plătească.

Un exemplu este contractul încheiat de Constantin Humelnicu, fostul primar al comunei Roma, cu firma Regan Trans, pentru serviciul de salubritate. Această firmă a câştigat licitaţia organizată de Primăria Roma, primărie condusă în acea vreme de Humelnicu, dar acesta din urmă a refuzat să încheie contractul. Forţat de instanţă, Humelnicu a fost nevoit să încheie acel contract cu Regan Trans dar nu mai a plătit pentru serviciul prestat.

“În ianuarie 2010 s-a scos la licitaţie pe SEAP. Comisia a dat câştig de cauză firmei Regan Trans dar nu s-a încheiat contractul. Le-am trimis adresă că trebuie să încheie contractul de salubrizare. Mi-au răspuns că nu pot încheia contractul pentru că nu e în regulă, că anulează licitaţia şi că o va relua. Am făcut contestaţie în instanţă şi am primit câştig de cauză. În februarie 2011 hotărârea a rămas definitivă iar în mai 2011 s-a încheiat contractul. Între timp, ei au modificat regulamentul de salubrizare şi au pus prestări servicii în loc de delegare de gestiune. Când m-am dus, ei au încheiat contract de prestări servicii”, ne-a spus Gică Tăbultoc, patronul firmei Regan Trans.

Contractul a fost încheiat dar problemele abia atunci au început. Firma Regan Trans a prestat serviciul de salubritate dar Primăria comunei Roma nu şi-a respectat obligaţiile financiare. Mai mult, Primăria Roma nu a încasat nici macar taxa de salubritate de la populaţie deşi exista o hotărâre de Consiliu Local încă din 2009.

“Din iunie 2011 şi până prin iulie-august 2012 nu mi-au achitat nicio factură. Am prestat serviciul în continare. După alegerile locale din 2012, am avut o discuţie cu domnul Bârliga pentru a clarifica situţia şi i-am spus că nu vreau să blochez conturile primăriei. Am făcut un protocol între Regan Trans şi Primăria Roma, am eşalonat sumele şi trebuia să primesc banii în şase luni plus facturile curente. În august-septembrie 2012 au venit cu propunerea să micşorăm preţul. Am fost de acord, am făcut un act adiţional iar preţul a scăzut de la 2,2 lei de persoană la 2 lei de persoană, cu condiţia ca primăria să colecteze banii de la populaţie şi să-i vireze către Regan Trans. Până atunci, deşi era o taxă de salubritate votată în Consiliul Local, primăria nu a încasat niciun leu de la cetăţeni. Era o hotărâre din 2009 cu un leu de persoană. Un leu trebuia să plătească cetăţeanul iar diferenţa trebuia să vină din bugetul local. Ei nu au încasat de la populaţie, au plătit ceva din bugetul local dar vine Curtea de Conturi şi spune că trebuie să recupereze banii. Până la urmă, mi-au achitat o sumă de bani, din restanţă, dar nu au respectat graficul de eşalonare”, a mai afirmat patronul firmei Regan Trans.

Lucrurile tot nu s-au clarificat. Ba mai mult, după un control al Curţii de Conturi, Primăria comunei Roma a acţionat în judecată firma Regan Trans, solicitând anularea contractului încheiat în mai 2011.

“În 2014, primăria Roma ne dă în judecată şi cere anularea contractului de prestări servicii. Au cerut să dăm şi înapoi banii plus dobânzi şi penalităţi. Trebuia să dau vreo 3-4 miliarde înapoi. Zilele trecute am primit hotărârea de la Curtea de Apel care a rămas definitivă şi irevocabilă, prin care instanţa mi-a dat câştig de cauză. Acum am de încasat 1,3 miliarde de la primărie dar va urma al doilea proces pentru suma de 520 de milioane plus penalităţi de întârziere. Eu le-am explicat. Nu îi interesează pentru că nu plătesc din banii lor. Ei trimit citaţii oamenilor cu nişte sume aberante, 8 milioane 12 milioane. Omul nu are nicio vină. El a venit să plătească taxa de salubrizare dar primăria nu i-a luat banii. Cum să-i încasezi penalităţi acum? Oamenii au dreptate”, a concluzionat Gică Tăbultoc.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad