Connect with us

AGRICULTURA

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: Niciun alt stat european nu are o problemă atât de mare cu importurile precum o are România

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a criticat, joi seară, în cadrul emisiunii “Jocuri de Putere”, controlul redus la graniță al alimentelor care pătrund în România, invocând, drept exemplu, o verificare pe care a demarat-o, în 2012, în calitate de secretar de stat, la acea vreme, în urma căreia a detectat o depășire a limitei de pesticid în cazul unor fructe transportate. “Nu există un alt stat european care să aibă o problemă atât de mare cu importurile precum avem noi”, a punctat, în acest sens, Achim Irimescu.

Distribuie pe:

Published

on

carrefour produse (3)

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a criticat, joi seară, în cadrul emisiunii “Jocuri de Putere”, controlul redus la graniță al alimentelor care pătrund în România, invocând, drept exemplu, o verificare pe care a demarat-o, în 2012, în calitate de secretar de stat, la acea vreme, în urma căreia a detectat o depășire a limitei de pesticid în cazul unor fructe transportate. “Nu există un alt stat european care să aibă o problemă atât de mare cu importurile precum avem noi”, a punctat, în acest sens, Achim Irimescu.

“În principiu, standardele în Uniunea Europeană sunt foarte înalte și un veterinar ia un eșantion și verifică dacă se încadrează în limitele prevăzute în legislația europeană. De obicei, riscul cel mai mai mare nu e din Uniunea Europeană. Când am declanșat controlul, în noiembrie 2012, am descoperit camioane care veneau cu grepfrut, din Turcia, care depășeau limitele de pesticid ori asta e otravă. Aceste pesticide rămân în fruct și în organism (…) Chiar nu ne pasă ce ajunge în România? Când un camion are astfel de practici și evită controlul e clar că marfa pe care o transportă nu e cea mai sănătoasă. Verificăm foarte puțin din ce intră în România”, a declarat Achim Irimescu.

Întrebat ce ar putea face inspectorii vamali, în acest sens, Irimescu a explicat:

“Vama poate verifica dacă un camion cu fructe și legume zice că e în tranzit prin România. Vama are intrarea camionului la Giurgiu și are ieșirea către Nădlac, dacă a zis că se duce spre Germania. Dacă nu o are (n.r – ieșirea camionului), atunci poate să aprindă un beculeț. Vama ar trebui să fie alături de noi și datele să fie în sistem în momentul în care nu apar și la ieșirea din țară ar trebui sesizată și poliția. Există soluții. Alte state fac perfect această verificare. Nu există un alt stat european care să aibă o problemă atât de mare cu importurile precum avem noi”.

Sursa: REALITATEA.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad