Connect with us

Interviu

INTERVIU. Doina Federovici: “PSD va obţine majoritatea absolută în CJ”

INTERVIU. PSD porneşte cu prima şansă în alegerile locale de la începutul lunii iunie. Cel puţin asta susţin liderii sociali democraţi din judeţul Botoşani. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, senatorul PSD Doina Federovici a vorbit despre şansele social democraţilor de a obţine majoritatea în Consiliul Judeţean, despre alegerile din municipiul Botoşani şi despre alianţele cu UNPR şi ALDE.

Distribuie pe:

Published

on

FEDEROVICI DOINA 3

INTERVIU. PSD porneşte cu prima şansă în alegerile locale de la începutul lunii iunie. Cel puţin asta susţin liderii sociali democraţi din judeţul Botoşani. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, senatorul PSD Doina Federovici a vorbit despre şansele social democraţilor de a obţine majoritatea în Consiliul Judeţean, despre alegerile din municipiul Botoşani şi despre alianţele cu UNPR şi ALDE.

În ce stadiu este PSD Botoşani cu pregătirea alegerilor locale? Când vor fi desemnaţi toţi candidaţii?

Suntem in grafic. Lucram in prezent la listele de candidati pentru toate pozitiile. Pregatim formularele pentru strangerea de semnaturi pentru sustinatori conform legislatiei in vigoare. Avem conturate echipele de campanie in proportie de 90% si asteptam hotararea de guvern pentru aprobarea datei alegerilor si a calendarului de activitati din perioada electorala pentru a ne stabilii si noi propriul calendar in vederea campaniei electorale.

Nu va pot avansa o data exacta privind finalizarea listelor de candidati, intrucat aceasta chestiune mai poate suferi modificari pana la expirarea termenului prevazut de lege, in special la nivelul consiliilor locale unde sunt foarte multi candidati de administrat.

E posibil sa apara aliante la nivel local cu partenerii nostri ALDE si UNPR, ceea ce presupune implicit si unele modificari pe listele de candidati. Daca data aprobata de Guvern va fi cea din proiectul de hotarare, respectiv 5 iunie, atunci termenul pentru depunerea candidaturilor va fi undeva pe 25 aprilie, ceea ce inseamna ca inca e prea devreme pentru a inchide definitiv aceste liste.

La nivel naţional, PSD a semnat un protocol cu UNPR şi urmează cu ALDE. Pe plan judeţean, s-a început o colaborare cu cele două formaţiuni?

Cu siguranta va exista o stransa colaborare cu ambii parteneri, atat la municipiul resedinta de judet si probabil la mai multe consilii locale. In prezent, la nivel parlamentar detinem majoritatea impreuna cu partenerii nostrii de la ALDE si UNPR. Este deci firesc ca aceasta colaborare sa se reflecte si in perspectiva alegerilor locale. Dupa ce se vor finaliza discutiile la nivel national, cu siguranta vom  purta un dialog foarte strans si la nivel judetean si local.

UNPR şi ALDE vor avea candidaţi pentru primării în judeţul Botoşani?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de discutiile pe care le vom purta cu cele doua partide. Cu siguranta vom face un anunt oficial cand vom finaliza aceste discutii.

FEDEROVICI DOINA 1Care este obiectivul PSD la nivelul judeţului? Câţi primari?

In mod cert vorbim de mentinerea tuturor primarilor pe care ii avem si care vor veni sa candideze pentru inca un mandat. In momentul de fata realizam mai multe cercetari sociologice in urma carora vom stabili foarte precis care este potentialul nostru la nivelul tuturor localitatilor din judet. Doar dupa ce vom finaliza aceasta analiza vom putea spune exact care sunt obiectivele noastre, atat ca rezultat la urne, cat si ca numar de mandate.

Se vehiculează că unii primari PSD ar putea candida ca independenţi sau că ar putea reveni în PNL. Au existat astfel de discuţii în PSD Botoşani?

Nu am auzit de astfel de discutii la Botosani. Probabil ca astfel de zvonuri au fost lansate pentru a crea diversiuni inaintea discutiilor cu UNPR si ALDE, in speranta ca se va putea destabiliza majoritatea din Parlament. Dupa cum am vazut insa, astfel de tentative nu au reusit si ma indoiesc mult ca primarii din PSD ar fi interesati de o oferta fara perspective cum este cea a PNL. Cu atat mai mult in cazul nostru, de la Botosani, unde PSD are o cota foarte buna si prima sansa de a castiga majoritatea absoluta in CJ.

La începutul anului, se vorbea că Liviu Dragnea şi-ar dori schimbarea candidatului PSD pentru funcţia de primar al municipiului Botoşani. Au fost astfel de discuţii la Bucureşti?

Nu a existat niciodata o astfel de discutie si va spun acest lucru ca o persoana care a fost aproape de deciziile care s-au luat in legatura cu judetul nostru. Ovidiu Portariuc are un avans consistent fata de principalul sau contracandidat, domnul Catalin Flutur, si e putin probabil ca acesta sa se diminueze in contextul problemelor pe care le are candidatul PNL. Asadar, nu vad nici un motiv pentru a cauta un alt candidat la primarie. Domnul Ovidiu Portariuc va finaliza in scurt timp proiectul Cornisa, a schimbat fata orasului, a reamenajat parcurile din municipiu, a rezolvat problema maidanezilor care ne adusese candva in presa internationala si este un primar care se ocupa de oras chiar daca are o majoritate ostila in Consiliul Local. Prin urmare, consider ca este cel mai bun cadidat pentru municipiul Botosani.

Miza mare este Consiliul Judeţean. PSD Botoşani şi-a desemnat persoana pentru funcţia de preşedinte, în cazul în care va avea majoritatea?

Conform sondajelor, PSD va obtine majoritatea absoluta in CJ. Chiar si cu un rezultat sub 50%, prin redistribuirea voturilor, PSD va obtine majoritatea mandatelor de consilieri judeteni. Acesta este lucrul care conteaza cel mai mult, in conditiile in care presedintele de CJ nu mai este ales de aceasta data prin vot direct. Conform noii legi electorale viitorul presedinte de CJ va fi ales de catre consilieri. Deci cine are majoritatea va stabili presedintele. Va asigur ca avem in partid persoane cu buna experienta administrativa care pot conduce bine acest judet.

S-a vehiculat numele prefectului Costică Macaleţi. Mai sunt şi alte variante?

PSD e un partid mare si nu sta niciodata intr-o singura varianta. Dupa cum va spuneam avem mai multe persoane care ar putea ocupa cu cinste aceasta functie. Ma refer desigur la resursele din interiorul PSD. Domnul Costica Macaleti nu este in PSD. Dumnealui este prefect, deci nu are apartenenta politica. Daca insa la un moment dat va dori sa revina in randurile noastre, cu siguranta s-ar numara printre optiunile viabile pentru presedintele Consiliului Judetean, pentru ca are, fara indoiala, o buna experienta administrativa.

Cum consideraţi că se va desfăşura campania electorală de la locale, în condiţiile în care partidele şi candidaţii au o serie de restricţii?

Eu cred ca modificarile la legea electorala vor aduce o imbunatatire in desfasurarea campaniei electorale. Va amintesc momentele din campaniile anterioare in care la sediul PSD faceam conferinte de presa si aratam jurnalistilor mita electorala pe care o distribuiau cei de la PDL in tot judetul.  Cred ca prin noile reglementari nu ne vom mai confrunta cu astfel de probleme, iar romanii vor vota cu cei in care au mai multa incredere si nu cu cei care le cumpara votul. Fara indoiala, va trebui sa analizam cu foarte mare atentie toate restrictiile si sa le comunicam si colegilor nostri din teritoriu. Sub anumite aspecte, campania va fi total diferita, iar activistii nostri cunosc deja foarte bine noile reguli.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad