Connect with us

National

Dacian Cioloş tranşează alegerea primarilor în două tururi: Decizia trebuie luată în Parlament

Published

on

dacian_ciolos foto realitatea

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, luni seară, că, în urma consultărilor cu partidele, a constatat că nu există o majoritate parlamentară pentru a susţine alegerea primarilor în două tururi. Premierul a punctat că subiectul este unul politic şi trebuie tranşat în Parlament, și nu de către Guvern, adăugând că el nu va accepta ca Guvernul să fie folosit ca un instrument de către partidele politice. Reamintim că Dacian Cioloş a avut luni dimineaţă întâlniri cu liderii partidelor pentru a discuta despre modificarea alegerilor locale pentru primari.

Premierul a afirmat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu liderii partidelor, a concluzionat că majoritatea parlamentară este volatilă şi nu există susţinerea necesară în Legislativ pentru a reveni la alegerile în două tururi.

Cioloş lasă Parlamentul să decidă soarta alegerii primarilor

Cioloş a mai afirmat că Guvernul ar avea posibilitatea să emită o OUG sau să îşi asume răspunderea în Parlament pe modificarea alegerilor, dar cum nu există susţinere, subiectul trebuie tranşat în Parlament, decizia fiind eminamente politică, de altfel:

“Bună seara. Am avut astazi intalniri cu toate partidele pe acest subiect care a fost lansat legat de alegerile primarilor în două tururi. A fost o consultare informala, exista in fata Guvernului 3 posibilităti in ideea in care Guvernul sustine ideea de a relua alegerea primarilor in 2 tururi. Decizia este una eminamente politica si acest subiect trebuie transat in Parlament. Ar exista posibilitatea de a veni cu OUG, asumarea  raspunderii în Parlament. Am constat ca exista o majoritate volatilă si nu exista o majoritate clara pentru a reveni la alegerea in doua tururi”, a spus premierul.

Premierul avertizează partidele: Nu permit ca Guvernul să fie folosit de partide

Prim-ministrul a mai explicat că unele partide ar prefera ca alegerile să se desfăşoare în două tururi abia în 2020, şi nu anul acesta. Totodată, Cioloş a avertizat partidele că el nu va permite ca Guvernul să fie folosit ca un instrument politic:

“O majoritate a partidelor prefera ca acesta discutie sa nu aiba loc acum ci sa aiba loc la urmatoarele alegeri. Nu exista majoritate in Parlament pentru acest proiect. In aceste condiţii Parlamentul este cel mai bun loc pentru acest proiect, dar dezbaterea si decizia tot in Parlament trebuie să aiba loc. Majoritate este volatilă. Guvernul nu se poate baza pe majoritate pentru OUG sau asumarea răspunderii în Parlament. Vreau sa fie clar: nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de vreun partid politic”, a încheiat Cioloș.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad