Connect with us

Cultura

Un om de afaceri din Dorohoi a construit una din cele mai frumoase biserici din judeţul Botoşani GALERIE FOTO

Un om de afaceri care deţine o fabrică de mobilă şi un lanţ de magazine a construit în localitatea Dealu Mare, una din cele mai frumoase biserici din judeţul Botoşani. A cumpărat cruci din Ucraina, pictura este una din cele mai frumoase din Moldova iar clopotele care cântăresc 500şi respective 250 de kilograme au fost comendate la cel mai mare producător din România.

Distribuie pe:

Published

on

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (45)

Un om de afaceri care deţine o fabrică de mobilă şi un lanţ de magazine a construit în localitatea Dealu Mare, una din cele mai frumoase biserici din judeţul Botoşani. A cumpărat cruci din Ucraina, pictura este una din cele mai frumoase din Moldova iar clopotele care cântăresc 500şi respective 250 de kilograme au fost comendate la cel mai mare producător din România.

Totul a început în 2005. Preotul din Dealu Mare i-a cooptat în Consiliul Parohial pe oamenii de afaceri care îşi desfăşoarau activitatea în această micuţă localitate de lângă municipiul Dorohoi. Printre oamenii de afaceri cooptaţi a fost şi Gheorghi Rotaru, administratorul companiei Nordic Romar SRL, care are în Dealu Mare o fabrică de mobilă.

“Prima şedinţă a avut la Biserica Sf. Vineri. Toţi am promis nişte bani. Eu am promis atunci 50 de milioane. În primul an, în loc de 50 de milioane am dat 150 de milioane. M-am implicat încă din faza de temelie. Când s-au pus bazele bisericii era un cort în curte unde slujea preotul. A fost un imbold de început, dacă părintele a făcut aşa ceva, hai să-l ajutăm şi noi. S-a făcut temelia şi am sponsorizat până în primăvara anului 2009 când s-a intrat în criză”, ne-a spus Gheorghi Rotaru care după câteva luni a reînceput să se implice financiar pentru continuarea lucrărilor.

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (22)“Din 2009, tot ce s-a făcut acolo este făcut exclusiv cu banii mei. Tot ce este acolo este gândit şi făcut de mine împreună cu oamenii mei. Am văzut multe biserici şi m-am documentat deoarece am vrut să fie o lucrare de calitate şi care să reziste mulţi ani. Nu am făcut pentru mine ceea ce este acolo dar mă bucur că a ieşit ceva frumos”, a adăugat Rotaru.

Cruci cumpărate din Ucraina

Omul de afaceri dorohoian spune că la început s-au făcut şi unele greşeli. Nu ştia foarte multe despre materialele care trebuie folosite şi modul în care trebuie executate lucrările la o biserică. El a plătit banii necesari şi i-a lăsat pe alţii să se ocupe. Văzând că se fac greşeli, a început să se documenteze şi a decis să se ocupe personal de coordonarea lucrărilor. A fost nevoit să înlocuiască acoperişul deoarece se infiltra apa în biserică şi a trebuit să comande alte cruci deoarece cele achiziţionate iniţial nu erau de calitate şi nici nu respectau regulile ortodoxiei.

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (11)“Am întrebat, m-am documentat, am studiat. Care este mai rezistentă, care are durata mai mare, care e mai ieftină. Cea mai bună variantă am găsit-o la cea mai mare biserică, cea mai mare entitate ortodoxă, din Ucraina, lângă Cernăuţi. Crucea este făcută pe cadru de ţeavă galvanizată, cu tablă groasă de inox, aurită. Am găsit soluţiile de ancorare pentru 50-100 de ani”, povesteşte omul de afaceri.

“Cea mai frumoasă pictură din Moldova”

În ceea ce priveşte pictura bisericii, omul de afaceri spune că este cea mai frumoasă din Moldova. A lucrat cu vreo trei pictori iar în final a găsit unul care a realizat o lucrare care i-a impresionat inclusiv pe reprezentanţii Mitropoliei Moldovei.

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (48)“Este cea mai frumoasă pictură din Moldova. Pictura este realizată de un mare pictor. Este o pictură realistă la fel cum a pictat Grigorescu la Agapia. Mie îmi place foarte mult. Am vrut să fie frumos şi este frumos”, ne-a spus Rotaru.

Clopotele urmează să fie aduse în acest an. Va fi un clopot de 500 de kilograme şi unul 250 de kilograme, acestea urmând a fi comandate la cel mai mare producător din România.

“Clopotele încă nu le-am adus. A trebuit să finalizăm întâi clopotniţa. La Dealu Mare merge un clopot de 250 de kilograme şi unul de 500 de kilograme. Am făcut grinzile unde vor fi fixate clopotele. Am făcut geamuri mari iar clopotele vor putea fi ridicate cu o macara sau cu scripete. În zona Baia Mare sunt nişte producători de clopote. Un clopot de 500 de kilograme ajunge să coste vreo 70.000 de lei”, a precizat Gheorghi Rotaru.

În afara bisericii, s-a mai construit o clopotniţă, o casa praznicală care va avea la parter o bucătărie şi o sală de mese. La etaj sunt patru camere dotate cu baie proprie. De asemenea, au fost construite cuptoare, o sală de consiliu şi a fost amenajată curtea interioară.

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (23)

L-am întrebat pe omul de afaceri dorohoian cât a investit în această biserică în ultimii zece ani dar a evitat să ne spună o cifră. “Vă spun că doar în 2015, am avut zilnic şase-şapte oameni care au lucrat la biserică. Numai manopera este aproape un miliard”, a afirmat Gheorghi Rotaru.

Sfinţirea va fi în vara anului viitor

Sfinţirea bisericii Sf. Ilie din localitatea Dealu Mare va avea loc în vara anului viitor. Iniţial s-a dorit ca această sfinţire să aibă loc în această vară dar nu exista certitudinea că lucrările vor fi finalizate la timp şi s-a preferat amânarea cu un an al evenimentului.

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (59)“Sfinţirea va fi în 2017. Programarea se face cu un an înainte. Nu puteam programa sfinţirea în 2016 pentru că nu eram sigur că terminăm toate lucrările. Până la urmă, cât am făcut pe finalul anului trecut, nu am făcut toată vara. Mai avem de finalizat cuptoarele, să înălţăm coşurile de fum astfel încât să respectăm toate normele ISU, plus mici lucrări în camere şi la casa praznicală. Toate aceste lucrări vor fi finalizate până la sfârşitul anului”, a mai declarat Gheorghi Rotaru.

Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (63) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (61) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (59) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (55) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (53) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (51) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (49) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (48) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (46) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (45) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (43) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (42) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (41) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (39) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (38) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (36) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (35) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (34) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (33) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (32) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (27) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (26) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (25) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (23) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (22) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (21) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (20) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (17) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (16) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (12) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (11) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (8) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (6) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (2) Biseria Sf. Ilie din Dealu Mare, Dorohoi, judetul Botosani (1)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad© 2017 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )