Connect with us

National

2015, an negru pentru Parlament. 43 de aleși au fost condamnați, trimiși în judecată sau cercetați penal

Published

on

parlament

Într-un singur an, aproape 10% dintre senatori și deputați au bătut drumul DNA. Unii sunt la începutul problemelor penale, având calitatea de urmărit penal, alții au fost condamnați sau chiar au părăsit băncile Parlamentului pentru a-și ispăși pedepsele cu închisoarea. Numărul tot mai mare de aleși cu dosare penale vine în contradicție cu privilegiile pe care aleșii și le-au aprobat constant pe parcursul anului: pensii speciale, indemnizații și sume forfetare majorate.

Pe parcursul acestui an, 34 de deputați și nouă senatori au fost condamnați definitiv sau în prima instanță, au fost trimiși în judecată sau le-a fost comunicată începerea urmăririi penale. În unele cazuri, faptele imputate de procurori au legătură cu funcțiile deținute anterior intrării în Parlament. În altele, dosarele au pornit ca urmare a constatărilor Agenției Naționale de Integritate (ANI). De reținut că toate aceste cazuri se adaugă altor zeci, existente din anii anteriori, dar și numeroaselor cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese constatate de ANI fără a fi sesizați procurorii.

Unele dosare au făcut ”victime” multiple în Parlament. Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, de exemplu, în care au fost implicați doi social-democrați și un liberal. Alte dosare, precum cele ale lui Varujan Vosganian și Laszlo Borbely, au fost blocate prin neîncuviințarea începerii urmăririi penale.

17 condamnări, definitive sau în prima instanță

Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, ulterior deputat UNPR, a fost condamnată definitiv, în luna februarie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Pe 16 februarie, fostul ministru s-a predat pentru a-și ispăși pedeapsa. Între timp, a formulat către Președinție o cerere de grațiere, care i-a fost respinsă.

Miron Mitrea, ex-deputat PSD de Vrancea. În luna februarie, fostul lider social-democrat și-a dat demisia din Parlament, cu două săptămâni înainte să fie condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de construcție efectuate la casa mamei sale.

Kerekes Karoly, deputat UDMR de Mureș, a primit, tot în februarie, o pedeapsă cu suspendare de un an și jumătate închisoare, pentru conflict de interese (și-a angajat la biroul parlamentar atât soția, cât și fiul). Decizia Curții Supreme a fost definitivă.

Sonia Drăghici, deputat PSD de Bihor. Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o, în martie, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei, în dosarul în care a fost acuzată de conflict de interese, pentru că și-a angajat fiul la biroul parlamentar. Decizia nu este definitivă.

Ghervazen Longher, deputat al minorităților naționale. Tot pentru conflict de interese pe motiv de angajare a membrilor familiei, parlamentarul a primit, în luna iunie, în prima instanță, o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.

Mate Andras Levente, deputat UDMR de Cluj. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, definitiv, în luna februarie, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția la biroul parlamentar.

Niculae Mircovici, deputat al minorităților naționale. Pentru conflict de interese, a fost condamnat, definitiv, în luna februarie, la șase luni de închisoare cu suspendare.

Corneliu Dobrițoiu, senator PNL de București. În luna martie, a fost condamnat, în prima instanță, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul ”Case pentru generali” (achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat).

Vasile Gliga, deputat PSD de Mureș. Pentru aceeași acuzație de conflict de interese (și-a angajat soția la biroul parlamentar), a fost condamnat definitiv, în luna iunie, la un an de închisoare cu suspendare.

Anghel Stanciu, deputat PSD de Iași. A fost condamnat definitiv, în luna noiembrie, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiul și nora la biroul parlamentar.

Adrian-Miroslav Merka, deputat al minorităților naționale, a primit, în prima instanță, în luna ianuarie, tot pentru conflict de interese (și-a angajat părinții la biroul parlamentar) un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Marian Neacșu, deputat PSD de Ialomița. Pentru că și-a angajat fiica la biroul parlamentar, social-democratul a fost condamnat, în prima instanță, în luna februarie, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei.

Florin Costin Pâslaru, deputat PSD de Galați, a fost condamnat, în luna martie, în prima instanță, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei, pentru conflict de interese (și-a angajat fiul la biroul parlamentar, în perioada 2009-2012).

Ion Stan, deputat PSD de Dâmbovița. Tot în luna martie și tot în prima instanță, social-democratul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, după ce ar fi cerut importante sume de bani unui om de afaceri pentru a-i obține contracte cu statul.

Liviu Dragnea, deputat PSD de Teleorman. În mai 2015, a fost condamnat, în prima instanță, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind comiterea de fraude la referendumul din 2012 de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Marian Ghiveciu, ex-deputat PSD de Buzău. Tot în luna mai, a fost condamnat, în prima instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind retrocedarea nelegală a unor terenuri din județul Buzău. Demisia din Parlament a survenit în luna septembrie, dar printre motivele invocate nu s-a numărat și acuzația de abuz în serviciu formulată împotriva sa.

Ionel Agrigoroaiei, senator UNPR de Iași. La mijlocul lunii decembrie, a fost condamnat, în prima instanță, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze și 80 de zile de muncă în folosul comunității. Este acuzat că ar fi luat un credit bancar în baza unor acte false.

Citeşte mai mult pe DIGI24

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad