Connect with us

Evenimente

Recomandările poliţiştilor de frontieră pentru cei care vor intra sau vor ieşi din ţară în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada Sărbătorilor de iarnă mulţi dintre cetăţenii din R.Moldova se reîntorc de la muncă din state ale U.E. pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele.

Distribuie pe:

Published

on

vama stanca costesti (5)

În perioada Sărbătorilor de iarnă mulţi dintre cetăţenii din R.Moldova se reîntorc de la muncă din state ale U.E. pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele.

Ca în fiecare an, în aceasta perioadă, în punctele de trecere a frontierei, se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, sens în care, pentru evitarea aglomerărilor, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient, operativ şi civilizat.

Astfel, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, de creştere a numărului arterelor de control din punctul de frontieră, în limita configuraţiei acestuia, menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică şi pregătirea personalului în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea unor eventuale situaţii deosebite.

Recomandari:

Pentru evitarea aglomerărilor, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim punctele de frontieră existente pe frontiera româno-moldoveană:

  • pe raza jud. Galaţi: P.T.F. Oancea-Cahul, P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti
  • pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albiţa-Leuseni
  • pe raza jud. Iaşi: P.T.F. Sculeni-Sculeni
  • pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi Prut-Lipcani, P.T.F. Stînca-Costeşti

Statistica:

De exemplu în luna decembrie 2014, frontiera româno-moldoveană a fost tranzitată de aproximativ 370.000 de persoane, din care 195.000 fiind cetăţeni U.E.  Dintre acestea, aproximativ 193.200 treceri au fost pe sensul de ieşire din ţară (103.200 cetăţeni U.E. şi 90.000 cetăţeni non – U.E.).

Cel mai tranzitat a fost Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa , astfel, prin acest punct de trecere a frontierei au trecut graniţa, în ultima lună a anului trecut, peste 139.000 persoane.

Verificari sistematice la frontiera

Reamintim că, începând cu luna noiembrie a.c., Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale.

Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad