Connect with us

Cultura

Misterele cămăşii populare cu zvastici de la Darabani. Cui spun muzeografii că a aparţinut obiectul de îmbrăcăminte legat de fondatorii Mişcării Legionare

Published

on

camasa cu zvastica

Într-o expoziţie muzeală din cel mai nordic oraş al României, Darabani, se află un exponat unicat şi misterios. Este vorba de o cămaşă specifică portului tradiţional din nordul judeţului Botoşani, care are, însă, pe poale brodate zvastici. Cămaşa are legătură cu unul dintre întemeietorii mişcării legionare, Ilie Gârneaţă.

Într-o expoziţie muzeală din Darabani (judeţul Botoşani), cel mai nordic oraş al României, se află un exponat pe cât de misterios, pe atât de controversat. Este o piesă vestimentară ce aduce aminte de influenţa mişcării legionare asupra locuitorilor din nordul Moldovei. Este vorba de o cămaşă tradiţională, specifică portului din nordul judeţului Botoşani, pe ale cărei poale sunt brodate zvastici. Specialiştii din nordul judeţului, dar şi cei care au grijă de muzeul Nordului, au încercat să dezlege misterele cămăşii cu zvastici, un exponat unicat.

Legătura cămăşii cu întemeietorii Mişcării Legionare

Cămaşa este păstrată în Muzeul Nordului, din oraşul Darabani. Cămaşa femeiască, cu motive populare, între care sunt inserate pe poale zvasticile, se află alături de alte elemente ale portului popular din nordul Botoşanului. Muzeograful Dumitru Haha ştie de la cine a primit cămaşa şi bănuieşte cine a purtat-o. Cei care ar putea dezlega pe deplin misterul sunt, însă, morţi de mult.

„Cămaşa vine de la o bătrână din satul Bajura şi a fost cusută şi purtată probabil pe vremea când era elevă. Era într-o perioadă când această simbolistică era acceptată“, spune el. Pe femeie o chema Mihăilă Nedee şi locuia în Bajura, un sat din apropierea Darabaniului, aflat aproape de malul Prutului. Se presupune, de asemenea, că această cămaşă a fost cusută pentru o femeie din anturajul lui Ilie Gârneaţă, unul dintre cei cinci fondatori ai Mişcării Legionare, prieten apropiat al liderului Legiunii Arhanghelului Mihail, Corneliu Zelea Codreanu.
Citeste mai mult pe Adevărul.ro

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad