Connect with us

Reportaj

REPORTAJ „Apocalipsa după Stalin” a ajuns în Basarabia

Published

on

Basarabia 4 (1)

REPORTAJ. Săptămâna trecută, în zilele de 22 şi 23 octombrie, am avut privilegiul să particip la una dintre cele mai frumoase acţiuni culturale de promovare a adevărului istoric. Sub titulatura „Dialog moldav”, un proiect iniţiat de Fundaţia „Nicoară” din Botoşani, fundaţie condusă de inimosul patriot Ştefan Dodiţă, şi susţinută financiar de Consiliul Judeţean Botoşani, în cele mai importante oraşe din Republica Moldova au avut loc două lansări ale unei cărţi cu adânci şi veritabile semnificaţii istorice.

„Vinovat” de restabilirea adevărului istoric s-a făcut un mai vechi prieten al subsemnatului, Gică Manole, profesor doctor în istorie, de baştină din satul Tătărăşeni al comunei botoşănene Havârna. Importantul istoric botoşănean a dăruit fraţilor de peste Prut lucrarea „Apocalipsa după Stalin” într-un moment în care românii Basarabiei se confruntă cu grave tulburări de ordin social şi politic. Drept pentru care, în dimineaţa zilei de 22 octombrie, trio-ul botoşănean Gică Manole, Ştefan Dodiţă şi subsemnatul au luat calea Basarabiei într-o acţiune ce avea să se bucure de un real succes.

Basarabia 2 (2)Prima escală a fost făcută la prestigioasa instituţie de învăţământ Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi unde, cu importanta implicare a poetului botoşănean Vasile Iftimie şi a distinsei sale soţii basarabene, profesoara Ala Sainenco – decan al Facultăţii de Litere din cadrul universităţii bălţene, s-a produs prima lansare a…  apocalipsei staliniste. Peste o sută de persoane, studenţi şi profesori univesitari, printre aceştia fiind şi profesorul Gheorghe Popa – rectorul universităţii, au ţinut să fie prezenţi în Biblioteca universitară pentru a participa la prezentarea unei cărţi de excepţie. Prezentată sublim şi documentat de conferenţiarul doctor Lidia Pădurean – şefa catedrei de Resurse Umane, „Apocalipsa după Stalin” a fost apreciată şi elogiată de profesorii universitari de istorie şi literatură română, Vasile Dobrogean respectiv Anatol Moraru.

În general nu cred în coincidenţe dar pe timpul şederii delegaţiei botoşănene în Basarabia avea să se producă un eveniment major în vâltoarea luptei autorităţilor cu fenomenul corupţiei moldave şi a craselor ilegalităţi ce par să nu se mai termine. Pentru că în după amiaza zilei de 23 octombrie pe Aeroportul din Chişinău a fost arestat, la sosirea de la Moscova, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, nimeni altul decât primarul oraşului Bălţi. Iar când l-am întrebat pe profesorul Vasile Dobrogeanu, membrul al Partidului Liberal din Republica Moldova şi consilier municipal la Bălţi, cum au ajuns moldovenii din Bălţi să aleagă un individ despre care se spune că este „omul Kremlinului”, răspunsul a fost uluitor de logic:

„Oamenii se săturaseră de stilul de conducere al fostului primar, comunistul Vasili Panciuc, şi s-au lăsat amăgiţi de acest Usatîi care numai primar nu este. În loc să stea la Primărie, Renato Usatîi se află mai mult la Moscova şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău unde agită spiritele prin tot felul de acţiuni destabilizatoare care să ducă la căderea Guvernului şi demiterea preşedintelui Nicolae Timofti”.

Basarabia 4 (2)De circul politic din capitala Republicii Moldova aveam să ne convingem şi noi. Pentru că după Bălţi următoarea escală a fost făcută la Chişinău. Unde am putut „admira”, în faţa clădirilor Guvernului şi Parlamentului, zeci de corturi în care sălăşluiau agitatorii stângii socialiste, un soi de „comunişti cu faţă umană” care s-a lipit precum căpuşele de ceea ce pornise iniţial ca o acţiune de protest socială a Alianţei „Demnitate şi Adevăr”. Dar, aşa cum au procedat încă de pe vremea „tătucului Stalin”, stângiştii prezentului, adică urmaşii bolşevicilor de ieri, manipulează intens populaţia dezorientată şi sărăcită a Basarabiei pentru căderea Guvernului, format, încă, din partide declarate pro europene, PD, PL şi PLDM, ultimul fiind în criză de identitate în urma arestării liderului Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova.

Asta e, basarabenii cu belelele lor, noi, cei din Patria mamă, cu ale noastre… Revenind la acţiunea culturală, al doilea moment al lansării cărţii s-a produs vineri 23 octombrie la Liceul „Spiru Haret” condus de profesorul Victor Ambroci. Şi aici, ca şi la universitatea din Bălţi, lansarea lucrării profesorului Gică Manole s-a bucurat de un real succes în faţa celor peste o sută de profesori şi elevi participanţi. Rolul de prezentator al lucrării a fost asumat cu brio de reputatul istoric basarabean Ion Negrei, o completare elogioasă fiind semnată și de apreciatul ziarist și scriitor Alecu Reniță, un prieten vechi al botoșănenilor. Discursul profesorului botoşănean a fost primit cu satisfacţie şi aplauze, vulcanicul istoric fiind adeptul zicerii lucrurilor pe nume, fără ocolişuri sau firave urme de diplomaţie.

Basarabia 2 (1)Pentru că aşa cum scria şi regretatul Adrian Păunescu, originar din localitatea basarabeană Copăceni, „Istoria nu-i ciornă pe care s-o rescrii/ În funcţie de-ascunse şi zilnic interese”. Sau cum menţionează autorul în prefaţa cărţii, dedicată regretatului istoric Gheorghe Buzatu, prefaţă denumită „Libertate pentru istorie”, un articol preluat din prestigioasa publicaţie pariziană „L’Histoire”, „Istoria nu-i o religie. Istoricul nu acceptă nicio dogmă, nu respectă niciun lucru interzis, nu cunoaşte tabu-uri. El poate să deranjeze. Istoria nu este tot una cu morala. Istoricul (…) explică. Istoria nu este sclava actualităţii. Istoricul nu aplică trecutului schemele ideologice contemporane şi nu introduce în evenimentele de odinioară sensibilitatea prezentului. Istoria nu-i tot una cu memoria. Istoricul, într-un demers ştiinţific, colecţionează amintirile oamenilor, le compară între ele, le confruntă cu documentele, cu obiectele, cu urmele existente, şi stabileşte faptele. Istoria ţine cont de memorie, dar nu se reduce la ea. Istoria nu este un domeniu juridic. Într-un stat liber, definirea adevărului istoric nu aparţine nici Parlamentului, nici autorităţii judiciare. Politica statului, chiar animat de cele mai bune intenţii, nu este politica istoriei”. (a consemnat Gabriel BALAŞA)

Basarabia 4 (2) Basarabia 4 (1) Basarabia 2 (2) Basarabia 2 (1)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad