Connect with us

Economic

Duminică va avea loc inaugurarea oficială a Aeroportului Suceava

Published

on

aeroport Suceava (38)

Primele zboruri ale TAROM vor începe garantat de pe 12 noiembrie a.c., susţine preşedintele CJ Cătălin Nechifor. Aceste zboruri vor avea loc numai la miezul zilei, sistemele de dirijare pentru întuneric şi ceaţă nefiind funcţionale înainte de 10 decembrie. Deocamdată, nici TAROM şi nicio altă companie nu a anunţat oficial vreun zbor pe aeroportul din Salcea.

Duminică, 25 octombrie a.c., vor fi inaugurate, în mod oficial, modernizările aduse Aeroportului “Stefan cel Mare” de la Salcea. Cu această ocazie, un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Pimen va oficia o slujbă de sfinţire a pistei şI a aerogării modernizate. Preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a punctat ieri într-o conferinţă de presă o istorie scurtă a activităţii aeronautice la Suceava, din 1932 încoace, punctând ani de referinţă precum 1962 – inaugurarea primei piste de aterizare – decolare; 1968 – realizarea primei piste betonate, care a fost utilizată până în 2014; 1982 – construirea aerogării; 2012 – primul miting aviatic pe aeroport; 2013 – punerea în practică a proiectului de modernizare şi extindere a aeroportului.

Ultimele date arătau că pe 21 octombrie, fizic, investiţia de la aeroport era realizată fizic în proporţie de 99,6% iar financiar aceasta era achitată în proporţie de 98,4%.

Garanţia cea mai importantă este că duminică investiţia de la aeroport va fi inaugurată oficial, politicienii locali ce vor tăia panglica de inaugurare având drept avangardă soborul de feţe bisericeşti care va oficia mai întâi slujba de sfinţire, după datini.

Preşedintele CJ Cătălin Nechifor a explicat că tăierea de panglică de duminică nu va însemna terminarea lucrărilor de la aeroport,  până pe 10 decembrie a acestui an urmând să fie puse în operă câteva lucrări în plus, care vizează aducerea tuturor sistemelor de siguranţă ale aeroportului la nivel internaţional. Ar fi vorba despre sisteme de siguranţă şI dirijare pe care nu le deţine în acest moment nici măcar aeroportul internaţional Henri Coandă – Otopeni – Bucureşti, conform spuselor preşedintelui CJ Cătălin Nechifor. Primele zboruri ale unor cluburi aeronautice ar urma să decoleze şi să aterizeze pe aeroportul modernizat de la Salcea în cursul zilei inaugurării – duminică 25 octombrie a.c.. Primele curse regulate, a dat încă o dată garanţie preşedintele CJ Suceava,  ale companiei TAROM vor începe în data de 12 noiembrie a.c.. Pentru că nu toate sistemele de avertizare pe timp de noapte şi pe timp de ceaţă vor fi funcţionale în această toamnă, Cătălin Nechifor a spus că va vorbi cu cei de la TAROM pentru a programa zboruri doar la miezul zilei, nu dimineaţa ori seara, cu atât mai puţin pe timp de noapte.

Repunerea în funcţiune a Aeroportului reprezintă o aşteptare formidabilă pentru suceveni de mai mulţi ani. Scurta istorie a aeroportului este una presărată cu cele mai lungi termene neonorate dar şi cele mai mari promisiuni din partea autorităţilor publice care s-au formulat în ultimii ani fără a fi duse la bun sfârşit.

Lucrările de modernizare ale Aeroportului Suceava au costat bugetul public al Uniunii Europene  suma de 105 milioane de lei – aproximativ 24 de milioane de euro. Aeroportul a fost închis pentru modernizarea începând cu 13 ianuarie 2014. Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de ROMATSA, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean.

Sursa: ObiectivdeSuceava

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad