Connect with us

Cultura

Spectacol al actorilor Teatrului Mihai Eminescu în Republica Moldova

Published

on

teatru conu leonida

Cea de-a doua activitate desfăşurată în cadrul proiectului “Zilele Teatrului “Mihai Eminescu”, ediţia a IX-a, Teatrul – un liant al tuturor românilor din afara graniţelor”, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani, pe seama unui parteneriat încheiat între Asociaţia Culturală “Amfiteatru – 2006” şi Teatrul “Mihai Eminescu”, s-a desfăşurat în localitatea Dubna, la câţiva km de Soroca, Republica Moldova.

Cu acest prilej, Teatrul “Mihai Eminescu” a prezentat spectacolul “Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, după I. L.  Caragiale, spectacol care a marcat debutul “Serilor de teatru în memoria lui Veniamin Apostol”, întâlniri patronate de Teatrul din Soroca şi care beneficiază de participare internaţională. În pregătirea acestei activităţi a fost încheiat un parteneriat de colaborare între Teatrul din Botoşani şi Asociaţia “Amfiteatru 2006”, pe de o parte şi Teatrul “Veniamin Apostol” din Soroca, pe de altă parte. În această etapă s-a făcut şi promovarea adecvată prin afişe şi în mediul on-line.

Pentru a preciza şi mai bine cadrul general de desfăşurare a acţiunii, arătăm că Veniamin Apostol a trăit în spaţiul din stânga Prutului între anii 1939 şi 2000. S-a născut în localitatea Dubna. A fost un reputat actor, regizor şi pedagog îndrăgit. La un moment dat i s-a propus să ocupe funcţia de ministru al culturii, dar pe care a refuzat-o, nemulţumit fiind de cursul evenimentelor din Republica Moldova.

Veniamin Apostol este patronul spiritual al Teatrului din Soroca.

În localitatea Dubna a fost refăcută casa în care s-a născut şi şi-a petrecut copilăria  viitorul mare actor Veniamin Apostol. Trupa botoşăneană angrenată în acest proiect a vizitat atât Teatrul din Soroca, aflat în reabilitare, cât şi Casa memorială din localitatea Dubna. Ambele momente au fost filmate de o televiziune locală.

În după-amiaza zilei de 18 octombrie a fost prezentat la Dubna spectacolul “Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, după I. L. Caragiale, publicul reîntâlnindu-se cu un spectacol  de teatru după mai bine de 20 de ani.

Interesul administraţiei locale pentru această reprezentaţie a fost cu totul deosebit, fiind complet reamenajată o sală cu 150 de locuri, cu o scenă adecvată şi care, amănunt semnificativ, pentru a se usca mai repede vopseaua aplicată, s-a suflat peste aceasta cu aer cald dintr-un… feon!

Înainate de ridicarea cortinei au vorbit publicului din sală Petre Popa, directorul Teatrului din Soroca, Traian Apetrei, directorul Teatrului din Botoşani şi primarul localităţii. A fost evidenţiată bucuria gazdelor de a auzi vorba românească, cea rostită cu acurateţea limbii literare, de a vedea un spectacol de teatru – eveniment unic pentru mulţi dintre cei prezenţi şi de a gândi evenimentele culturale viitoare şi ca pe o foarte posibilă resursă de dezvoltare a comunităţii.

Activitatea a fost organizată cu o săptămână mai târziu decât fusese planificată iniţial tocmai pentru a da prilejul gazdelor să deschidă manifestarea lor tradiţională de toamnă cu o reprezentaţie a unui teatru profesionist. Teatrul din Botoşani a fost primul din România de până la Prut care a sprijinit în mod concret deschiderea Teatrului din Soroca, în urmă cu cinci ani.

Chiar dacă manifestarea de la Dubna – Soroca s-a încheiat la o oră mai târzie, s-a apreciat că nu mai era necesară rămânerea trupei peste noapte la Soroca. Condiţiile de cazare ar fi fost destul de anevoioase, socotind anotimpul rece, inclusiv derularea evenimentelor politice nefiind de natură să încurajeze prelungirea şederii în zonă.

Chiar dacă nu a mai fost vorba de prezenţa a sute de spectatori, aşa cum au stat lucrurile la Cernăuţi – Ucraina, manifestarea de la Dubna – Soroca poate fi apreciată ca o reuşită. A fost pusă piatra de temelie la o manifestare teatrală ce se doreşte a fi de perspectivă – prin întâlniri anuale – administraţia locală fiind încântată de “descoperirea” culturii şi ca resursă de dezvoltare a comunităţii, aşezarea fiind lipsită de orice sursă de venit cât de cât consistentă.

Fotografiile şi filmările realizate cu acest prilej, apariţiile din presa scrisă botoşăneană sunt dovezi de necontestat asupra concluziei că evenimentul şi-a atins scopul propus, înspre buna derulare a întregului proiect.

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad